Spune-ți opinia!

Lugdunamul este de 250.000 de ori mai dulce decât sucroza (zaharoza), dar are o caracteristică ciudată, în sensul că nu seamănă cu alte zaharuri.

Spune-ți opinia!

Durerea de spate în zona lombară este comună astăzi în rândul adulților. Sportul oferă o soluție rapidă și ieftină pentru a scăpa de această afecțiune.

Spune-ți opinia!

Exercițiile de stretching aduc beneficii musculaturii și încheieturilor, ajută la flexibilitatea și fluiditatea mișcărilor, eficientizând exercițiile fizice.

Spune-ți opinia!

Un fapt puțin cunoscut publicului larg este că în perioada imediată de după un exercițiu fizic intens organismul trebuie să se descurce cu un sistem imunitar în bună parte suspendat.

Spune-ți opinia!

Știu, sună contraintuitiv. Dar cine se antrenează regulat știe acest lucru. Cei sedentari nu vor crede (până nu vor încerca).

Spune-ți opinia!

Omul a inventat stresul continuu, ceea ce reprezintă o invenție recentă în lumea animală. Organismul nu este adaptat pentru acest tip de stres, iar organele interne suferă.

Spune-ți opinia!

E o observație banală: vedem peste tot muște, în special vara, dar nu le vedem în toate mărimile, cum vedem cățeii, găinile sau... oamenii. De ce?

Spune-ți opinia!

Efectul placebo nu are niciun sens... Cineva care are o infecție ușoară își revine la fel dacă ia medicamentația corectă ori doar o pastilă cu zahăr (crezând că e pastila „reală”). Cum e posibil așa ceva?

Spune-ți opinia!

O idee relativ nouă, care are la bază un adevăr științific (sistemul imunitar se formează pe timpul interacțiunii cu germenii), este aceea că o casă prea curată afectează, pe termen lung, sănătatea. Dar e corectă?

Spune-ți opinia!

Recomandările privind consumul de grăsimi sunt diferite, de la țară la țară, de la organizație la organizație, dar există totuși idei centrale clare cu privire la grăsimi.

Spune-ți opinia!

Lucrurile sunt simple: pentru a fi sănătos trebuie să fii dispus la ceva exercițiu fizic și la o alimentație echilibrată.

 

Spune-ți opinia!

Data viitoare când ai febră, asigură-te că o primești cu... căldură.

Spune-ți opinia!

Exercițiile fizice cu greutăți au efecte extraordinare asupra sănătății pe termen scurt, mediu și lung. Un program simplu, care constă într-un antrenament pe săptămână, bazat pe știință, vă va aduce la forma fizică dorită și masa musculară necesară pentru o viață sănătoasă.

2 comentarii

Metoda standard pentru tratarea luxațiilor este mai degrabă vătămătoare.

Spune-ți opinia!

Stresul modern este o invenție nouă în evoluție, dar efectele acestuia sunt masive asupra sănătății.

Spune-ți opinia!

 

În cadrul unui studiu publicat recent, care a durat 8 săptămâni și a implicat 44 de bărbați cu vârste între 50 și 72 de ani, prim modificarea stilului de viață, cercetătorii au obținut o întinerire de 3,23 ani a participanților la studiu, comparativ cu grupul de control. Concret, cercetătorii au impus subiecților: o anumită dieta, un anume regim de somn, exercițiu fizic moderat, un ghid de relaxare, anumite suplimente probiotice și fitonutrienți.

Iată în ce-a constat regimul de viață care a dus la aceste rezultate și cum au stabilit cercetătorii că subiecții lor au întinerit.

Spune-ți opinia!

Cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19, dar și cei care nu au făcut-o, dar i-au observat pe alții făcând-o, au văzut că vaccinarea s-a făcut în umăr. Mai precis, într-un mușchi al umărului, numit deltoid. De ce? Ce-i așa special cu acest mușchi?

Spune-ți opinia!

 

Cu cât aflăm mai multe despre regnul animal, cu atât oamenii par mai puțin unici. Dar, din câte știm, niciun alt animal de pe Pământ nu leșină de spaimă ca noi. Și întrebarea e, desigur: ce așa special cu noi? De ce leșinăm? Care este mecanismul biologic?

Spune-ți opinia!

Vaccinurile de la Pfizer / BioNTech și Moderna au rate de eficacitate foarte ridicate: 95% și 94%. Vaccinul Johnson & Johnson doar 66%. Și dacă te uiți doar la aceste numere, este firesc să crezi că J&J este mai rău decât primele. Dar această presupunere este greșită. Aceste cifre nu reprezintă, probabil, nici măcar cea mai importantă măsură a eficienței acestor vaccinuri.

Pentru a înțelege ce este important, trebuie mai întâi să înțelegeți ce ar trebui să facă vaccinurile. Rata de eficacitate a unui vaccin este calculată în studii clinice mari, când vaccinul este testat pe zeci de mii de oameni. Acești oameni sunt împărțiți în două grupuri: jumătate primesc vaccinul și jumătate primesc placebo. Apoi, sunt trimiși să-și trăiască viața, în timp ce oamenii de știință monitorizează pe o perioadă de câteva luni dacă fac sau nu Covid-19.

1 comentariu

Iată două experimente mentale. În primul, imaginați-vă un copil și un robot care se apropie inexorabil de marginea unei prăpăstii. Pe cine ați salva? Cu siguranță pe copil. În al doilea, imaginați-vă că același copil se joacă, împreună cu robotul, cu un pistol, iar în cursul acestui joc arma se descarcă și rănește un trecător. Pe cine ați pedepsi, dacă trebuie să alegeți? Probabil pe robot, pentru că acesta era programat să se comporte în așa fel încât să nu rănească pe nimeni.


 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro