Probabil că bănuiți ori știți că mesajele de tipul „Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional!” nu sunt transmise de televiziuni pentru că vor (deși vor!), ci pentru că sunt obligate de Codul de reglementare a conținutul audiovizual (art. 29) din 2011.
Tot în acest Cod este menționată și obligativitatea ca în cadrul calupurilor publicitare ce promovează alimente să fie difuzate mesaje de tipul „Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minimum 2 litri de apă” (art. 120), despre care am scris în cadrul unui alt articol.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Bryan Johnson este un antreprenor american și, posibil, cel mai sănătos om din lume. În orice caz, cel mai preocupat om din lume de propria sănătate, care și face ceva cu privire la această preocupare. Este în căutarea unui stil de viață perfect, care, dacă e posibil, să-i oprească îmbătrânirea.
Principala sa reușită în business, în prima fază, a fost compania Braintree, specializată în plăți electronice, vândută către PayPal pe 800 milioane dolari. Ulterior a finanțat o companie de biotehnologie, OS Fund, iar în 2016 compania Kernel, care face căști care analizează activitatea cerebrală. Deși activează în continuare ca om de afaceri și investitor, acesta s-a dedicat unui program unic de încetinire a îmbătrânirii și de întinerire, Proiectul Blueprint. Și-a luat denumirea de „atlet profesionist în reîntinerire” (professional rejuvenation athlete).
Proiectul Blueprint se referă, în esență, la crearea unui protocol care să neutralizeze procesul de îmbătrânire și să întinerească organismul. După doi ani de aplicare a acestui protocol, susține că a ajuns la un ritm de îmbătrânire echivalent vârstei de 24 de ani, în prezent îmbătrânind mai lent decât 88% dintre cei de 18 ani. Inflamația organismului este cu 85% mai mică decât a celor de 18 ani. Compoziția musculară și de grăsime a corpului este ideală. A atins valori perfecte ale markerilor ficatului. A întinerit cu 12 ani. Ce înseamnă această întinerire? Că există o diferență între vârsta cronologică (cea din cartea de identitate) și vârsta biologică. Deși conceptul de „vârstă biologică” este încă unul în dezvoltare, vorbește despre adevărata vârstă a celulelor, țesuturilor și organelor, bazată pe biochimie. Există un site în care cei preocupați de întinerire, olimpicii întineririi, „concurează” cu datele privitoare la vârsta lor biologică; Bryan este pe primul loc, cu cele mai bune date. Evident :)
Conform unui articol recent din Bloomberg, acesta, în vârstă în fapt de 45 de ani, ar avea inima de 37 de ani, pielea de 28 de ani, iar plămânii de 18 ani. Cum ajungi la o vârstă a organismului, dacă stabilești vârste pentru fiecare organ, personal nu mi-e clar...
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Cum suna scandinava veche (o limbă din care au evolut limbile nordice moderne)? Dar maiașa? Latina? Chineza veche? Engleza veche? Japoneza veche? Slavona veche? Egipteana veche? Greaca veche? Akadiana?
Acestea sunt doar câteva dintre limbile vechi care au fost recreate cu ajutorul inteligenței artificiale.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Imaginează-ți că faci parte din primul grup de oameni care colonizează planeta Marte. Indiferent de ce reprezentai pe Terra, pe Marte totul pornește de la zero. În plus, faci parte din comitetul de stabilire a regulilor de funcționare ale societății umane de pe Marte, iar scopul este acela de a crea o societate bazată pe principii avansate cu privire la dreptatea socială.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Mi se par interesante statisticile despre situația infracționalității și despre cauzele deceselor din România, violente sau neviolente. De exemplu, e util de știu că în România la fiecare 2 zile au loc 5 violuri și 1 omor! Iar 9 oameni mor în accidente rutiere!
Privite comparativ, aceste statistici arată o fațetă a modului în care evoluează societatea românească. Un raport anual detaliat și util obișnuia să producă Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”; ultimul publicat a fost pentru anul 2019. De atunci au renunțat, fără ca raportul să fie întocmit de altcineva. Acest raport vorbea, printre altele, despre evoluția omuciderilor, sinuciderilor, deceselor din accidente rutiere și a deceselor din cauze nonviolente din România. Am publicat sinteza acestor rapoarte cu privire la anii 2018 și 2019. Statistica privind decesele din cauze nonviolente îmi suscita interesul în mod special, pentru că arată starea de sănătate a populației, care are legătură cu modul de viață (în special alimentația).
Acest articol prezintă evoluția infracționalității și a accidentelor rutiere în România, bazându-se pe statistici publicate de Poliția Română. Desigur, statisticile Poliției nu sunt asemănătoare cu cele ale INML, dar unele date se referă la aceleași subiecte.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Astronomii estimează că în univers sunt circa 40 de miliarde de găuri negre. O nouă animație NASA evidențiază ce înseamnă „super” atunci când vorbim despre găurile negre supermasive. Acești „monștri” se găsesc în centrele majorității galaxiilor mari, inclusiv în galaxia noastră, Cale Lactee, și conțin cantități enorme de materie, echivalentul a zeci de miliarde de mase solare, în cazul celor mai mari.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Am scris câteva articole în ultimul an și jumătate, de la invazia Ucrainei de către Federația Rusă, despre psihologia rusă (le găsiți la finalul acestui articol). În acest articol încerc să prezint cum gândește rusul de rând, prins între „închisoarea identitară”, faptul că este rus, și realitatea invaziei ilegale a unei alte țări și a atrocităților neprovocate săvârșite de soldații ruși pe teritoriul ucrainean.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
După mai multe luni de muncă, am reușit să finalizez o carte în care vorbesc despre limitele gândirii și limitele științei. Cartea poate fi descărcată, gratuit, mai jos.
Pentru a nu prezenta de două ori cartea, redau mai jos introducerea din carte:
- Detalii
- Autor: Iosif A.
În imagine vedeți Nebuloasa Dumbbell (denumită și Messier 27 sau NGC 6853). Așa va arăta și Soarele nostru în câteva miliarde de ani? Destul de posibil.
Primul indiciu al viitorului Soarelui nostru a fost descoperit din întâmplare în 1764. În acel moment, Charles Messier alcătuia o listă de obiecte difuze diferite de comete. Al 27-lea obiect de pe lista lui Messier, cunoscut acum sub numele de M27 sau Nebuloasa Dumbbell, este o nebuloasă planetară, una dintre cele mai strălucitoare nebuloase planetare de pe cer și vizibilă cu binoclul, în zona constelației Vulpii (Vulpecula).
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Încă facem separația dintre astronomie și astrologie pe Scientia 😀, așa că nu vă vom spune ce vă prezic astrele, pentru că sigur astrelor nu le pasă de domniile voastre și nu influențează nici cu cine vă căsătoriți, nici norocul la 6 din 49.
În schimb, în acest articol publicăm un videoclip care arată cum sunt formate constelațiile zodiacale. După puteți observa mai jos, în coloana din stânga sunt reprezentate stelele care formează o anume constelație, așa cum sunt acestea văzute de pe Terra, fiind reprezentată și distanța la care se află de noi, iar în coloana din dreapta este reprezentată harta completă a constelațiilor, construită pas cu pas, pe măsură ce este introdusă o nouă constelație.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Avem tendința să ne raportăm la fenomene și procese istorice nefamiliare ca și cum acestea ar fi excentricități nerepetabile ale naturii umane. Dar omul are abilitatea de a se obișnui rapid cu multe practici ce pot părea la un moment dat de neacceptat.
Două exemple recente: războiul (cu forma sa monstruoasă din Ucraina) și homosexualitatea (cu extensiile sale recente concretizate în evoluțiile privind identitatea de gen).
- Detalii
- Autor: Iosif A.
ChatGPT, inteligența artificială optimizată pentru a susține un dialog dezvoltată de OpenAI, este una dintre cele mai discutate inovații ale momentului. Capacitatea de căutare, învățare, recunoaștere și reproducere, „memoria”, sunt principalele caracteristici ale instrumentului digital, acesta fiind capabil să-și „amintească” subiectele discutate anterior în conversație și să i le redea utilizatorului.
Lumea medicală se află în plin proces de digitalizare, iar evoluțiile din ultimii ani o plasează în topul domeniilor care ar putea beneficia cu adevărat de integrarea inteligenței artificiale (IA). Fie că este vorba despre dezvoltarea unui simplu asistent IA care să preia o bună parte din atribuțiile birocratice ale medicilor, în așa fel încât aceștia să aibă mai mult timp pentru a-l dedica pacienților, fie despre personalizarea abordării medicale și a interacțiunii cu pacienții, domeniul sanitar a intrat deja într-o nouă eră a tehnologiilor digitale.
Pe lângă purtarea unui dialog cu utilizatorul, corectarea gramaticală a textelor, rezumarea conversațiilor, realizarea traducerilor din engleză în alte limbi, clasificarea diverselor obiecte, extragerea cuvintelor esențiale dintr-un text, corectarea segmentelor de cod din diferite limbaje de programare și așa mai departe, ChatGPT ar putea avea numeroase aplicații în sfera medicală: ar putea crește eficiența în practica de zi cu zi pentru medici și, conform mai multor specialiști, ar putea chiar diminua riscul de epuizare profesională la medici. Un alt rol cheie ar putea fi în telemedicină, ajutând asistența medicală să ajungă în zonele în care pacienții nu au acces la servicii sanitare.
- Detalii
- Autor: Ruxandra Schitea
În 2023 se vor împlini 15 ani de când am scris primul articol pe Scientia. În această perioadă am publicat circa 8.800 de articole. Iată cele mai bune articole publicate în anul 2022 pe scientia.ro.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
• Uneori mai încet înseamnă mai repede. Un experiment la o stație de metrou din Londra a arătat că dacă pe ambele benzi ale unei scări rulante oamenii stau (și nu, cum este în multe locuri, banda stângă este pentru cei care se grăbesc și vor să se deplaseze), atunci numărul de călători care folosesc scara rulantă într-un anumit interval crește. Este contraintuitiv, dar probabil are de-a face cu faptul că cei care se deplasează păstrează spații mai mari între ei decât în situația în care ar sta pe loc.
Sunt și alte exemple care ilustrează conceptul „mai încet este mai repede”: evacuarea unei clădiri în caz de urgență (graba duce la blocaje); traversarea străzii în zone fără zebre; viteza mare, în condiții de trafic intens, asigură un număr mai mic de mașini pe unitate de timp (distanță mai mare între mașini) șamd.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Știți opțiunile pasionaților atunci când vine vorba despre mașini: aceștia nu tolerează argumente precum „îmi place mult cum arată modelul X”, pentru că „altele” sunt cele care contează, ceea ce, în principiu, nu este greșit. Dar oamenii aleg lucrurile pe care le cumpără după propriile criterii, iar unul este cel referitor la design. Datele tehnice ale mașinii sunt invizibile, pe când forma și culoarea sunt la vedere. Satisfacția clienților are de multe ori surse nebănuite și are puține în comun cu funcționalitatea produsului.
Noriaki Kano este un profesor la Universitatea de Știință din Tokyo. Acesta este cunoscut pentru „modelul Kano”, popularizat către finalul secolului trecut, acesta fiind în fapt un set de observații sistematizate cu privire la satisfacția clientului în raport cu un produs, model despre care vom vorbi și noi în acest articol.
Ce spune, în esență, Kano este că nu toate caracteristicile unui produs trebuie îmbunătățite pentru a crește nivelul de satisfacție al clientului, iar anumite caracteristici creează un nivel de atașare față de produs mai mare decât celelalte caracteristici. Foarte importante sunt caracteristicile care „entuziasmează”, care produc plăcere.
- Detalii
- Autor: Iosif A.