Spune-ți opinia!

Acordul de la Paris a adoptat un obiectiv în ce privește încălzirea globală: creșterea temperaturii medii globale să nu depășească 1,5° C, raportat la valorile preindustriale.

Spune-ți opinia!

China și-a prezentat planurile pentru construcția unor reactoare nucleare pe bază de toriu, o premieră, care vor fi instalate pe teritoriul național, dar și în alte țări partenere.

Spune-ți opinia!

Steven Weinberg, fizician american (3.05.1933-23.07.2021), a obținut Premiul Nobel pentru fizică în 1979 și a adus importante contribuții în fizica particulelor.

Spune-ți opinia!


În imagine vedeți o planetă în formare (pata luminoasă din partea dreaptă). Zona neagră centrală „ascunde” astrul sistemului solar și este rezultatul blocării artificiale a luminii stelei.
Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Benisty et al.

O altă premieră spectaculoasă din domeniul astronomiei: cele mai clare imagini ale unui satelit natural al unei exoplanete (planetă din afara sistemului nostru solar) au fost obținute cu ajutorul „The Very Large Telescope” (VLT) din Deșertul Atacama, Chile.

1 comentariu

A fost nevoie de sute de ani pentru sondarea nucleului Terrei, de 40 de ani pentru cel al Lunii și de 2 ani pentru a afla „secretele” nucleului planetei Marte.

Spune-ți opinia!

Cercetători americani au reușit să creeze cel mai subțire magnet din lume, iar recordul lor nu poate fi depășit, pentru că, în fapt, magnetul este făcut dintr-un singur strat de atomi.

Spune-ți opinia!

Pentru prima dată cercetătorii au reușit să demonstreze conversia undelor cerebrale (asociate unor cuvinte) ale unui pacient care nu poate vorbi în propoziții complete.

2 comentarii

La Pazzi Pizzeria din Paris pizza este făcută, de la un cap la altul, de roboți.

Spune-ți opinia!

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații, în România și în restul lumii. Sunt motive ce țin de biologie și de stilul de viață care explică această diferență.

Spune-ți opinia!

Pe 6 iulie, ora 01.27, Terra se va afla la 152.100.527 km de Soare, cea mai mare distanță din timpul anului (denumită afeliu).

Spune-ți opinia!

Folosind o imprimantă 3D de înaltă tehnologie, cercetătorii au reușit să creeze microstructuri care permit transportul apei în moduri similare și superioare celor identificate în natură (capilaritatea copacilor).

Spune-ți opinia!

AirCar este un vehicul hibrid, care se poate deplasa zburând și pe roți. Recent acesta a făcut un circuit demonstrativ în Slovacia.

Spune-ți opinia!

În doar câteva zile detectoarele de unde gravitaționale LIGO și Virgo au identificat pentru prima oară coliziuni între o gaură neagră și o stea neutronică.

1 comentariu

Ce este mai rău în materie de schimbări climatice se apropie rapid, afectându-i mai mult pe copiii și nepoții noștri, decât pe generația actuală de adulți.

Spune-ți opinia!

 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro