Oamenii de știință care caută indicii despre motivul pentru care unele tipuri de cancer sunt în creștere la adulții tineri spun că au găsit o pistă interesantă: îmbătrânirea biologică accelerată.

Îmbătrânirea reprezintă riscul major pentru multe tipuri de cancer, ceea ce înseamnă că, cu cât îmbătrânim, cu atât mai mare probabilitatea de a fi diagnosticați. Și, din ce în ce mai mult, experții sunt de opinie că vârsta este mai mult decât un număr. Este, de asemenea, uzura organismului, cauzată de stilul de viață, de stres și de genetică, care este uneori denumită vârsta biologică a unei persoane, informează 360medical.ro.

„Știm cu toții că, în ceea ce privește cancerul, acesta este o boală a îmbătrânirii. Cu toate acestea, acum vedem mai multe cazuri la o populație mai tânără”, spune dr. Yin Cao, profesor asociat de chirurgie la facultatea de medicină a Universității Washington din St. Louis și autor principal al noii cercetări, care a fost prezentată duminică, la conferința anuală a Asociației Americane de Cercetare a Cancerului, ce are loc în San Diego, între  7 – 10 aprilie.

Factorii de îmbătrânire biologică

Dr. Cao și echipa sa au analizat dosarele medicale a 148.724 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 54 de ani, dintr-un registru de date de mari dimensiuni, UK Biobank.

Ei s-au axat pe nouă markeri din sânge care s-au dovedit a fi corelați cu vârsta biologică:

  1. albumina: o proteină produsă de ficat care scade odată cu vârsta;
  2. creatinina: un produs rezidual din sânge produs de digestia proteinelor și de descompunerea țesutului muscular; o măsură a funcției renale – nivelurile mai scăzute sunt corelate cu o longevitate mai bună;
  3. glucoza: odată cu vârsta, glicemia rămâne mai mult timp mai ridicată după mese;
  4. proteina c-reactivă: produsă de ficat ca răspuns la inflamații; niveluri mai ridicate corespund unei îmbătrâniri mai rapide;
  5. procentul de limfocite: concentrația acestor celule albe din sânge legate de funcția imunitară tinde să scadă odată cu vârsta;
  6. volumul celular mediu: o măsură a dimensiunii medii a celulelor roșii din sânge, care crește odată cu vârsta;
  7. lățimea de distribuție a globulelor roșii: diferența dintre dimensiunea celor mai mici și a celor mai mari globule roșii ale unei persoane, care tinde să crească odată cu vârsta;
  8. fosfataza alcalină: o enzimă produsă în principal de ficat și de oase, care tinde să crească odată cu vârsta;
  9. numărul de celule albe din sânge: numărul de celule albe aflate la limita superioară a intervalului normal în sânge pot corespunde cu o îmbătrânire mai accentuată;

Aceste nouă valori au fost apoi introduse într-un algoritm numit PhenoAge, care a fost folosit pentru a calcula vârsta biologică a fiecărei persoane.

Cercetătorii au determinat îmbătrânirea accelerată prin compararea vârstei biologice a oamenilor cu vârsta cronologică.

Apoi au verificat registrele de cancer pentru a vedea câți dintre cei din grup fuseseră diagnosticați cu cancere timpurii, pe care cercetătorii le-au definit ca fiind cancere apărute înainte de vârsta de 55 de ani.

Au fost diagnosticate aproape astfel 3.200 de cancere.

Cercetătorii au descoperit că persoanele născute în 1965 sau mai târziu prezentau o probabilitate cu 17% mai mare să fie caracterizate de o îmbătrânire accelerată decât cele născute între 1950 și 1954, potrivit CNN.

Ce ne-ar putea spune îmbătrânirea mai rapidă despre riscul de cancer

După ce au ajustat datele în funcție de factorii care ar fi putut distorsiona rezultatele, cercetătorii au descoperit că îmbătrânirea accelerată a fost asociată cu un risc crescut de cancer. Cele mai puternice asocieri au fost observate în cazul cancerului pulmonar, al cancerului de stomac și intestinal și al cancerului de col uterin.

În comparație cu persoanele care au avut cea mai lentă îmbătrânire, cei care au obținut cel mai mare scor au avut un risc dublu de cancer pulmonar cu debut precoce, un risc cu peste 60% mai mare de tumori gastrointestinale și un risc cu peste 80% mai mare de cancer uterin.

Studiul nu a fost conceput pentru a răspunde la întrebări legate de motivul pentru care aceste tipuri de cancer par să aibă cele mai puternice legături cu îmbătrânirea accelerată, dar Ruiyi Tian, care a condus cercetarea, are câteva teorii.

Tian crede că este posibil ca plămânii să fie mai vulnerabili la îmbătrânire decât alte tipuri de țesuturi, deoarece aceștia au o capacitate limitată de regenerare.

Cancerele de stomac și intestinale, spune ea, au fost corelate cu inflamația, care crește odată cu îmbătrânirea.

Dr. Cao a precizat că punctul forte al cercetării este faptul că oamenii de știință au observat aceste semnale la un număr atât de mare de persoane, dar recunoaște că studiul are și limitări.

De exemplu, persoanele din studiu nu au fost urmărite de-a lungul timpului. Rezultatele analizelor de sânge au fost obținute în urma unui singur test, așa că au oferit doar o imagine la un anumit moment a riscului, care se poate schimba. În mod ideal, spune ea, cercetătorii ar putea urmări același grup pe parcursul mai multor ani, prelevând probe de sânge pe parcurs pentru a obține o traiectorie mai precisă a riscului lor de cancer.

„Scenariul ideal este că am avea nevoie de mai multe recoltări de sânge de-a lungul vieții, ceea ce nu este fezabil nici măcar în biobanci precum UK Biobank”, a spus dr. Cao.

Ea a precizat că asocierea ar trebui, de asemenea, să fie testată la populații mai diverse, deoarece efectele factorilor sociali legați de diferențele de rasă trebuie, de asemenea, să fie mai bine investigați.

Dr. Anne Blaes, care studiază impactul îmbătrânirii biologice la supraviețuitorii de cancer, la Universitatea din Minnesota (UM), a declarat că rezultatele studiului sunt interesante, deoarece ar putea indica o modalitate mai bună de a identifica persoanele care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer atunci când sunt tineri.

În prezent, adulții tineri care nu au antecedente familiale sau alți factori de risc nu sunt supuși în mod regulat unui screening pentru majoritatea tipurilor de cancer.

„Observăm din ce în ce mai multe tipuri de cancer, în special cancere gastrointestinale și cancere de sân, la persoanele tinere. Dacă am avea o modalitate de a stabili cine are un risc mai mare pentru aceste cancere, atunci, cu siguranță, că am putea recomanda testarea mai devreme”, a declarat Blaes, profesor și director al Diviziei de hematologie și oncologie de la facultatea de medicină a UM, care nu a fost implicată în noua cercetare.

Medicul american crede că, dacă s-ar putea identifica persoanele care prezintă un risc mai mare, deoarece celulele lor îmbătrânesc mai repede, s-ar putea recomanda și intervenții asupra stilului de viață: lucruri precum nutriția, exercițiile fizice și somnul.

„Există medicamente care se pare că pot, de asemenea, să încetinească îmbătrânirea accelerată”,  spune dr. Blaes, care testează două dintre ele la supraviețuitorii de cancer. Aceștia prezintă adesea o îmbătrânire biologică mai accentuată, posibil din cauza efectelor secundare ale unor terapii precum chimioterapia și radiațiile.

Medicamentele aparțin unei clase numite senolitice, medicamente despre care se crede că țintesc și scapă de celulele deteriorate și îmbătrânite.

Deocamdată, nu este clar cine ar putea beneficia de aceste medicamente, dar evaluările îmbătrânirii accelerate ar putea, într-o zi, să îi ajute pe medici să îi îndrume pe cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Articol preluat de pe 360medical.ro, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.