Stea neutronică (imagine artist)
Într-un articol recent se studiază „munții” de pe stelele neutronice, stele extrem de dense, cu o structură care încă nu este pe deplin înțeleasă. Undele gravitaționale ar putea să ne ofere informații extrem de utile despre stelelor de neutroni, atât legat de compoziția acestora, cât și de munții de pe aceste stele.
- Detalii
- Autor: Cătălina Curceanu
Organizare experimentului pentru obținerea oxigenului-28. Credit imagine: Nature
Studiul nucleelor cu un număr mult mai mare de neutroni față de cel al protonilor ne ajută să înțelegem mai bine interacțiunea nucleară tare, cea care ține împreună protonii și neutronii în nucleele atomilor. O prima măsurătoare efectuată în Japonia a izotopilor atomului de oxigen, oxigen-27 și oxigen-28, este, din acest punct de vedere, foarte importantă.
- Detalii
- Autor: Cătălina Curceanu
Probabil că bănuiți ori știți că mesajele de tipul „Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional!” nu sunt transmise de televiziuni pentru că vor (deși vor!), ci pentru că sunt obligate de Codul de reglementare a conținutul audiovizual (art. 29) din 2011.
Tot în acest Cod este menționată și obligativitatea ca în cadrul calupurilor publicitare ce promovează alimente să fie difuzate mesaje de tipul „Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minimum 2 litri de apă” (art. 120), despre care am scris în cadrul unui alt articol.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Bryan Johnson este un antreprenor american și, posibil, cel mai sănătos om din lume. În orice caz, cel mai preocupat om din lume de propria sănătate, care și face ceva cu privire la această preocupare. Este în căutarea unui stil de viață perfect, care, dacă e posibil, să-i oprească îmbătrânirea.
Principala sa reușită în business, în prima fază, a fost compania Braintree, specializată în plăți electronice, vândută către PayPal pe 800 milioane dolari. Ulterior a finanțat o companie de biotehnologie, OS Fund, iar în 2016 compania Kernel, care face căști care analizează activitatea cerebrală. Deși activează în continuare ca om de afaceri și investitor, acesta s-a dedicat unui program unic de încetinire a îmbătrânirii și de întinerire, Proiectul Blueprint. Și-a luat denumirea de „atlet profesionist în reîntinerire” (professional rejuvenation athlete).
Proiectul Blueprint se referă, în esență, la crearea unui protocol care să neutralizeze procesul de îmbătrânire și să întinerească organismul. După doi ani de aplicare a acestui protocol, susține că a ajuns la un ritm de îmbătrânire echivalent vârstei de 24 de ani, în prezent îmbătrânind mai lent decât 88% dintre cei de 18 ani. Inflamația organismului este cu 85% mai mică decât a celor de 18 ani. Compoziția musculară și de grăsime a corpului este ideală. A atins valori perfecte ale markerilor ficatului. A întinerit cu 12 ani. Ce înseamnă această întinerire? Că există o diferență între vârsta cronologică (cea din cartea de identitate) și vârsta biologică. Deși conceptul de „vârstă biologică” este încă unul în dezvoltare, vorbește despre adevărata vârstă a celulelor, țesuturilor și organelor, bazată pe biochimie. Există un site în care cei preocupați de întinerire, olimpicii întineririi, „concurează” cu datele privitoare la vârsta lor biologică; Bryan este pe primul loc, cu cele mai bune date. Evident :)
Conform unui articol recent din Bloomberg, acesta, în vârstă în fapt de 45 de ani, ar avea inima de 37 de ani, pielea de 28 de ani, iar plămânii de 18 ani. Cum ajungi la o vârstă a organismului, dacă stabilești vârste pentru fiecare organ, personal nu mi-e clar...
- Detalii
- Autor: Iosif A.
În luna iunie a.c. Institutul Național de Statistică a publicat un breviar statistic, pe care-l puteți accesa integral aici. În continuare o să prezint câteva date din acesta, care mi-au atras atenția și mi s-au părut mai interesante (breviarul are circa 100 pg).
1. Populația României: 19,04 milioane (01.01.2022, populația rezidentă), dintre care 9,8 milioane femei și 9,23 milioane bărbați.
› După populație, România este a 6-a țară din UE, reprezentând 4,26% din totalul populației UE, după Germania (18,63%), Franța (15,19%), Italia (13,21%), Spania (10,62%) și Polonia (8,43%).
› Suprafața teritoriului: 238.397 km2.
› Lungimea granițelor: 3.150 km.
› Litoralul: 245 km.
› 41 județe + Capitala.
› 319 orașe (dintre care 103 sunt municipii).
› 2.862 comune.
› 12.958 sate.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Pe măsură ce transplantul cardiac a devenit o procedură cu o bună rată de succes, pacienții având șanse rezonabile (circa 70%) de a trăi peste 5 ani (cel puțin în SUA), a fost observat un fenomen curios: unii pacienți au raportat modificări ale personalității după efectuarea transplantului. Ca și cum trăsături ale donatorului organului s-au transferat, prin intermediul organului transplantat, către primitor.
Aspectul extraordinar este acela că, dacă se va dovedi că există într-adevăr un transfer de informație de la donator la primitor prin intermediul organului transplantat, atunci concluzia inevitabilă este aceea că amintiri și alte tipuri de informații se stochează nu doar în creier, ci și în alte organe.
Patru categorii de modificări ale personalității au fost identificate: schimbări ale preferințelor, modificări ale temperamentului, modificări ale identității și existența unor amintiri formate de donator.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
În mod cert modernitatea nu este propice pentru sănătatea ochilor noștri. Observați în jur numărul din ce în ce mai mare de adulți, dar și de copii, care poartă ochelari. Deși suntem departe de momentul în care să putem explica în mod detaliat și precis ce duce la diversele afecțiuni ale vederii (și în special epidemia de miopie), avem deja o bună idee cu privire la acest lucru.
Printre cauzele reale se ascund și mituri. Iată, mai jos, câteva cauze ale înrăutățirii vederii și câteva presupuse astfel de cauze, care nu sunt susținute de medici. Iar dacă vreți să știți dacă morcovii ajută în vreun fel, da, există date care arată că morcovii pot fi utili în sănătatea ochilor.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Click dreapta pe imagine - Open image in new Tab (pt. o rezoluție superioară)
În cadrul unor proiecte științifice care au loc în laboratoare subterane, precum cel de la Gran Sasso, Italia, se caută posibile semnale prevăzute de diverse modele ale gravitației cuantice. Aceste modele prevăd o violare a principiului de excluziune al lui Pauli. Un experiment recent, VIP-2 Lead, efectuat la Gran Sasso, a reușit să stabilească limite extrem de puternice în verificarea unei întregi clase de modele.
- Detalii
- Autor: Cătălina Curceanu
Un singur eveniment, cum ar fi fuziunea a două găuri negre, poate apărea ca două evenimente cosmice atunci când undele gravitaționale urmează căi care se curbează în jurul unui corp cosmic masiv, precum o galaxie, în drumul către Terra.
Credit: P. Ajith/ICTS
Într-un articol recent publicat în revista Physical Review Letters a fost propusă o nouă metodă pentru a măsura expansiunea universului, folosind undele gravitaționale generate de coliziuni de găuri negre și efectul de lentilă gravitațională. Această metodă ar putea contribui la rezolvarea misterului expansiunii universului, dat fiind că în prezent există o discrepanță între rezultatele obținute prin aplicarea diverselor metode în ceea ce privește așa-numita constantă a lui Hubble.
- Detalii
- Autor: Cătălina Curceanu
Cele mai grave boli ale creierului sunt atacul cerebral și boala Alzheimer. Cele mai multe atacuri cerebrale au la bază ruperea plăcii din interiorul arterelor, blocarea fluxului sangvin către părți ale creierului, ceea ce are diverse efecte nocive, de la pierderea temporară a unor funcții la paralizie sau moarte. Un segment mai mic al atacurilor cerebrale presupune inundarea creierului cu sânge, în urma ruperii unui vas de sânge. În anul 2021 în România au fost 2.500 de decese care au avut la bază infarctul cerebral, iar 2.205 decese au fost cauzate de hemoragia intracerebrală (sursa aici, pg. 9).
Alzheimer este o boală care presupune un declin lent, este asociată cu pierderea progresivă a memoriei și, în final, a vieții. Este asociată cu acumularea unei plăci formate din substanțe numite amiloizi ce pot apărea în interiorul țesutului cerebral.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Cum suna scandinava veche (o limbă din care au evolut limbile nordice moderne)? Dar maiașa? Latina? Chineza veche? Engleza veche? Japoneza veche? Slavona veche? Egipteana veche? Greaca veche? Akadiana?
Acestea sunt doar câteva dintre limbile vechi care au fost recreate cu ajutorul inteligenței artificiale.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Imaginează-ți că faci parte din primul grup de oameni care colonizează planeta Marte. Indiferent de ce reprezentai pe Terra, pe Marte totul pornește de la zero. În plus, faci parte din comitetul de stabilire a regulilor de funcționare ale societății umane de pe Marte, iar scopul este acela de a crea o societate bazată pe principii avansate cu privire la dreptatea socială.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Mi se par interesante statisticile despre situația infracționalității și despre cauzele deceselor din România, violente sau neviolente. De exemplu, e util de știu că în România la fiecare 2 zile au loc 5 violuri și 1 omor! Iar 9 oameni mor în accidente rutiere!
Privite comparativ, aceste statistici arată o fațetă a modului în care evoluează societatea românească. Un raport anual detaliat și util obișnuia să producă Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”; ultimul publicat a fost pentru anul 2019. De atunci au renunțat, fără ca raportul să fie întocmit de altcineva. Acest raport vorbea, printre altele, despre evoluția omuciderilor, sinuciderilor, deceselor din accidente rutiere și a deceselor din cauze nonviolente din România. Am publicat sinteza acestor rapoarte cu privire la anii 2018 și 2019. Statistica privind decesele din cauze nonviolente îmi suscita interesul în mod special, pentru că arată starea de sănătate a populației, care are legătură cu modul de viață (în special alimentația).
Acest articol prezintă evoluția infracționalității și a accidentelor rutiere în România, bazându-se pe statistici publicate de Poliția Română. Desigur, statisticile Poliției nu sunt asemănătoare cu cele ale INML, dar unele date se referă la aceleași subiecte.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Astronomii estimează că în univers sunt circa 40 de miliarde de găuri negre. O nouă animație NASA evidențiază ce înseamnă „super” atunci când vorbim despre găurile negre supermasive. Acești „monștri” se găsesc în centrele majorității galaxiilor mari, inclusiv în galaxia noastră, Cale Lactee, și conțin cantități enorme de materie, echivalentul a zeci de miliarde de mase solare, în cazul celor mai mari.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Am scris câteva articole în ultimul an și jumătate, de la invazia Ucrainei de către Federația Rusă, despre psihologia rusă (le găsiți la finalul acestui articol). În acest articol încerc să prezint cum gândește rusul de rând, prins între „închisoarea identitară”, faptul că este rus, și realitatea invaziei ilegale a unei alte țări și a atrocităților neprovocate săvârșite de soldații ruși pe teritoriul ucrainean.
- Detalii
- Autor: Iosif A.