Am citit tot de felul de articole și am auzit tot felul de specialiști vorbind despre decizia recentă a Tribunalului de arbitraj sportiv - TAS - cu privire la cazul Simona Halep, acesteia fiindu-i redusă pedeapsa de la 4 ani la 9 luni, dar nu am găsit nicio situație în care sumarul public al deciziei TAS să fie transmis în mod corect.

Comunicatul de presă al TAS poate citit integral aici (eng.).

Iată ce spune TAS, în esență:
1. Toți jucătorii au datoria să se asigure că substanțe interzise nu ajung în corpul lor.
2. Jucătorii sunt responsabili pentru substanțele interzise găsite în corpul acestora.
3. În cazul Simonei Halep o substanță interzisă, roxadustat, a fost găsită în probele biologice colectate pe 29 august 2022 pe timpul US Open.
4. Simona Halep a recunoscut că a încălcat regulile anti-doping, dar a afirmat că nu a existat intenție, iar substanța interzisă găsită în probele biologice a fost rezultatul contaminării.
5. După ce a analizat toate probele puse la dispoziție, TAS a determinat că Simona Halep a stabilit că este probabil ca roxadustat să fi ajuns în corpul ei ca urmare a utilizării unui supliment alimentar pe care l-a folosit în perioada dinaintea colectării probelor biologice (29 august 2022), substanța interzisă fiind prezentă într-un supliment contaminat.
Ca urmare, TAS a determinat că Simona Halep a stabilit că este probabil ca încălcarea regulilor anti-doping să nu fi fost cu intenție.
Deși TAS a găsit în cazul Simonei Halep un anumit nivel de vină și neglijență în încălcarea regulilor, dat fiind că aceasta nu a fost suficient de atentă atunci când a folosit suplimentul Keto MCT, a concluzionat că aceasta nu poartă o vină și neglijență semnificative.

Iată textul original:
„Having carefully considered all the evidence put before it, the CAS Panel determined that Ms. Halep had established, on the balance of probabilities, that the Roxadustat entered her body through the consumption of a contaminated supplement which she had used in the days shortly before 29 August 2022 and that the Roxadustat, as detected in her sample, came from that contaminated product. As a result, the CAS Panel determined that Ms. Halep had also established, on the balance of probabilities, that her anti-doping rule violations were not intentional.
Although the CAS Panel found that Ms. Halep did bear some level of fault or negligence for her violations, as she did not exercise sufficient care when using the Keto MCT supplement, it concluded that she bore no significant fault or negligence.”.

O dificultate în interpretarea textului TAS este traducerea fidelă a formulei „on the balance of probabilities”, care este un concept juridic folosit în procesele civile și se referă la faptul că unele decizii se iau pe baza evaluării probabilității ca versiunile promovate de părți să corespundă realității.

În ce privește pașaportul biologic, TAS a decis că decizia anterioară nu se susține, Halep fiind exonerată.

Deși nu am cunoștință de alte detalii decât cele oferite de TAS în comunicatul amintit, pare că Simona Halep a reușit să aducă suficiente mărturii, probabil ale fostului său antrenor și membri ai echipei tehnice, dar, posibil, și probe, care au formulat o teorie credibilă cu privire la lipsa de intenție și probabilitatea ca substanța interzisă să vină dintr-un supliment alimentar.

Una peste alta, nu s-a putut stabili cu certitudine ce s-a întâmplat, dar contextul oferit de Simona Halep a conturat ipoteza credibilă că a introdus o substanța interzisă în corpul ei fără intenție. De aici, reducerea pedepsei de la 4 ani la 9 luni.

Că o astfel de decizie este o victorie sau nu, rămâne să stabilească fiecare...

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.