ÎndrăgostiţiCum ajung să se îndrăgostească doi tineri, unul de altul? De ce se simt atraşi unul de altul? Iată două întrebări la care vom căuta un răspuns ştiinţific (şi prea puţin romantic) pe parcursul acestui articol. Aşadar, vom încerca să descoperim secretele atracţiei sexuale.

Ar fi nostimă imaginea de mai jos, dacă nu ar fi şi cât se poate de reală... Am constatat că în ultimii ani preferinţele mele în materie de canale cu documentare s-au schimbat destul de mult. Motivele ar fi mai multe (ţin şi de preferinţe personale şi de faptul că oarecum am devenit mai pretenţios, dar unul principal este dat cu siguranţă de degradarea calităţii programelor difuzate de aceste canale.

NasNu ţi s-a întâmplat niciodată ca un anumit miros familiar să îţi trezească amintiri vii? Poate mirosul fânului proaspăt cosit ţi-a adus aminte de anii copilăriei petrecuţi la bunici. Sau mirosul unui anumit parfum ţi-a amintit de seara „aceea” romantică şi de cât de “neliniştit/ă” erai în tinereţe... Aşadar de ce naşte mirosul amintiri atât de puternice?

Amnezie"Unde sunt?" "Cine sunt?!" Acestea sunt probabil cele două întrebări cel mai frecvent puse în filme de personajele care s-au trezit din comă după un accident. Deranjant de frecvent în opinia mea. Deoarece de cele mai multe ori, felul în care sunt prezentate pierderile de memorie la TV are prea puţină legătură cu realitatea.

Istoria Terrei în 24 oreCum ar arăta istoria planetei noastre dacă am comprima întreaga sa istorie, de circa 4,6 de miliarde de ani, într-o singură zi? Unde se plasează momentul apariţiei vieţii? Unde ne aflăm noi, oamenii, faţă de momentul iniţial, al formării Terrei?

Harry HoudiniHarry Houdini este celebru pentru numerele sale de magie și pentru evadările spectaculoase, dar merită amintit şi pentru eforturile de a păstra o gândire critică. Probabil că nu ştiaţi că Houdini a fost implicat în demascarea şarlataniei prezentată ca paranormal.

Scris de mânăCe credeţi: pot dezvălui grafologii trăsăturile tale de personalitate, bazându-se pe mostre din scrisul tău? Există o ştiinţă a grafologiei ori este doar un mit ce rezistă timpului? Care sunt argumentele grafologilor şi ce spune ştiinţa despre grafologie?

Toaleta viitoruluiCivilizaţia, aşa cum o ştim, n-ar fi înflorit, dacă nu luptam cu propriile excremente şi cu bolile purtate de acestea. Odată cu înfiinţarea comunităţilor, toaletele au devenit o prioritate. Crearea sistemelor sanitare a pus bazele marilor oraşe şi comunităţi.

Biroul lui EinsteinO măsuţă de birou ticsită cu însemnări, cărţi şi reviste. Câteva fotografii, o călimară cu cerneală, o pipă şi o scrumieră. În fundal o tablă plină cu ecuaţii. Un scaun gol. Aşa arăta biroul lui Albert Einstein pe 18 aprilie 1955, la câteva ore după ce acesta a murit.

Gândire criticăUnul dintre scopurile site-ului nostru este acela de a încuraja gândirea raţională, critică, neînchistată în nici un fel de prejudecăţi, de a stârni curiozitatea şi de a încuraja căutarea de răspunsuri. În continuare puteţi urmări 6 videoclipuri despre gândirea critică.

Stephen HawkingStephen Hawking, probabil cel mai cunoscut cercetător în fizica teoretică de astăzi, diagnosticat la 21 de ani cu o maladie neuronală degenerativă pentru care speranţa de viaţă este în general de maximum 8 ani, a împlinit la data de 8 ianuarie 2012 vârsta de 70 de ani.

11.11.11Acum 2 zile, înainte de ora prânzului parte a omenirii, în înţelepciunea ei, aștepta (din motive, se înţelege, înţelepte) o clipă cu totul specială: momentul în care ceasul va arăta ora 11, 11 minute şi 11 secunde, pe data de 11 noiembrie 2011.

GelozieAm observat că vă plac articolele despre dragoste, sex şi relaţii. Aşa că m-am gândit  să vă prezint astăzi părerea mea personală despre gelozie, cu argumente cu tot. Vă invit, deci, la o incursiune în lumea complicată şi nu rareori tragică a geloziei...

CruceCe legătură există între religie şi tragedii existenţiale? Una profundă. Două cazuri, asupra cărora fanatismul religios şi-a lăsat amprenta hidoasă, au făcut vâlvă în presă. Două situaţii cu care ne întâlnim zilnic, una naturală, alta nu: naşterea şi accidentul de circulaţie.

Dr. House si religiaDe-a lungul celor 7 sezoane, serialul Dr. House a abordat în moduri cu totul originale problema credinţei în Dumnezeu şi implicit a religiei. Puteţi viziona în acest videoclip subtitrat în limba română câteva ”învăţături” celebre ale personajului întruchipat de Hugh Laurie.

Începuturile vieţiiCercetătorii au descoperit cele mai vechi fosile de pe Terra, ale unor microbi care trăiau în urmă cu circa 3,4 miliarde de ani într-un mediu lipsit de oxigen şi care prosperau graţie unor compuşi pe bază de sulf. Ştim că Terra are vârsta de 4,5 miliarde de ani.

MulţimeÎn curând vom fi 7 miliarde de oameni pe planetă. Cât de curând? Toamna aceasta. Cel mai probabil undeva prin octombrie. Aşa este, suntem mulţi... Dar nu este un motiv de panică deocamdată. Vă invit să urmăriţi un videoclip pe acest subiect.

Fată fericităEste o dimineaţă perfectă de vară. Razele soarelui se preling prin geamul întredeschis, mângâindu-ţi faţa încă somnoroasă. Te întinzi alene pe lungime, te întinzi alene pe lăţime şi în cele din urmă te hotărăşti să sari dintre aşternuturi. Trăim într-o lume perfectă, nu?

InecÎn fiecare vară vedem la ştiri cazuri în care oameni curajoşi, dar nepricepuţi, s-au înecat împreună cu victimele pe care încercau să le salveze. Pentru a salva pe cineva de la înec este nevoie de o gândire rapidă, pricepere la înot şi cunoştinţe.

PliosaurUn craniu de aproximativ 2,4 metri lungime aparţinând unuia dintre cei mai mari "monştri” marini care au existat vreodată a fost recent prezentat publicului. Este vorba despre Pliosaur, o reptilă acvatică gigant care a trăit în perioada jurasicului şi a cretacicului.

Cel mai mare pod maritim ChinaUnde altundeva decât în China?, care în top 15 al celor mai lungi poduri din lume, apare pe nu mai puţin de 11 poziţii. Şi iată că am primit o nouă lecţie de muncă şi seriozitate din partea unui popor: o nouă megastructură - podul Qingdao Haiwan de 42,5 km.

CosmosSerialul Cosmos: Călătorie în Univers a fost iniţial difuzat de postul de televiziune publică american PBS în 1980 şi a fost emisiunea cu cea mai mare audienţă din istoria televiziunii publice americane până la documentarul "Război şi Pace" (1990).

CreierOri de câte ori cei care studiază creierul se aventurează în afara turnului de fildeş pentru a susţine prelegeri publice sau pentru a da interviuri de presă, una din întrebările pe care, probabil, le primesc este: ”E adevărat că folosim numai 10% din capacitatea creierului?”.

Von HagensSunt corpuri umane reale. Au fost jupuite de piele şi expuse publicului într-o galerie de artă. Sunt opera lui Gunther von Hagens. I s-a spus că este un Frankenstein modern, Walt Disney al morţii, un cercetător nebun şi un mare anatomist.

Astronomul amatorPlanetele au fost întotdeauna obiecte preferate de posesorii de telescoape mici şi mijlocii şi este probabil adevărat că în urmă cu mai puţin de 50 de ani cea mai mare parte a cunoştinţelor despre suprafaţa planetelor se datora amatorilor.


 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro