Ce credeţi: pot dezvălui grafologii trăsăturile tale de personalitate, bazându-se pe mostre din scrisul tău? Există o ştiinţă a grafologiei ori este doar un mit ce rezistă timpului? Care sunt argumentele grafologilor şi ce spune ştiinţa despre grafologie?

Pentru mulţi copii, a învăţa să-şi scrie numele cursiv reprezintă o piatră de hotar. Mai departe, scrisul de mână al elevilor ajunge oarecum să fie la fel de distinct ca amprentele lor sau lobul urechilor lor. Prin urmare, pare plauzibil ca analiza scrisului de mână - cunoscută drept grafologie - să ajute la dezvăluirea trăsăturilor noastre de personalitate.


Ce este grafologia?

Grafologia este doar o ramură a grupului de practici pseudoştiinţifice care se ocupă cu „descifrarea caracterului". În diferite momente, diverşi experţi ai acestor „ştiinţe" au presupus că ar putea deschide o fereastră către alcătuirea noastră psihologică, interpretând trăsăturile feţei (fiziognomie), liniile palmei (chiromanţie), protuberanţele de pe cap (frenologie), tiparele liniilor frunţii (metoposcopie), tiparele din frunzele de ceai sau direcţia razelor de lumină reflectate de unghii.

 

Ce spun dicţionarele limbii române despre grafologie?

Derutant, dicţionarele limbii române mai degrabă susţin o vedere pseudoştiinţifică.
DEX 98: GRAFOLOGÍE s. f. Studiul particularităților individuale ale scrisului, cu aplicații în criminalistică, în psihologie, psihiatrie etc.
MDN 2000: GRAFOLOGÍE s. f. studiul particularităților scrisului cuiva, în psihologie, medicină, criminalistică, în scopul identificării anumitor trăsături de caracter, autentificării unor documente, înscrisuri etc.

Mai mult, definiţiile date amestecă grafologia cu grafoscopia (studiul caracterelor generale ale grafiei în scopul identificării scrisului), folosită în justiţie.



Cum a apărut grafologia?

Istoria modernă a grafologiei începe cu medicul italian din secolul al XVII-lea Camillo Baldi. Baldi a influenţat un grup  de clerici catolici, printre care se afla şi abatele Jean-Hippolyte Michon, cel care a inventat termenul de „grafologie" în 1875. Michon este părintele abordării „analitice", care determină trăsăturile de personalitate pe baza unor „semne" grafice specifice, cum ar fi forma sau înclinaţia literelor. Elevul lui Michon, Crepieux-Jamin, s-a rupt de mentorul său, pentru a forma orientarea „holistă". În loc să se ocupe de specificul liniilor şi literelor, holiştii sunt adepţii unei abordări impresioniste, în care analistul are o intuiţie de ansamblu asupra personalităţilor indivizilor, plecând de la scrisul lor.

Deşi majoritatea grafologilor moderni îmbrăţişează abordarea analitică, multe şcoli de grafologie nu pot nici măcar să cadă de acord asupra unor legături univoce între semnele grafice şi trăsăturile psihice. Spre exemplu, un bine-cunoscut grafolog consideră că tendinţa de a trage liniuţa la t sub forma unui bici indică o personalitate sadică, în timp ce alt analist, la fel de proeminent, spune că acest stil indică mai degrabă un caracter jovial (nu există dovezi ştiinţifice că vreunul dintre grafologi ar avea dreptate).

 

Ce poţi „afla" cu ajutorul grafologiei?

Dacă o să căutaţi după grafologie pe Google, veţi găsi  articole cu duiumul care proslăvesc grafologia. De exemplu pe astromagie.com poţi comanda un studiu grafologic sau diverse cărţi pe această temă din Anticariatul Ezoteric Virtual. Pe feminis.ro afli cum poţi citi libidoul femeilor cu ajutorul scrisului! Tot acolo, doamnele sunt atenţionate că scrisul bărbaţilor le dezvăluie... potenţa! Astfel de articole sunt bune pentru amuzament, partea mai gravă apare când le citeşti pe diverse site-uri de psihologie sau de resurse umane.

Multe corporaţii din SUA, cât şi din ţările europene consultă grafologi în ceea ce priveşte chestiunile legate de personal. Unele instituţii financiare angajează grafologi pentru a determina dacă cei care îi contactează se vor dovedi clienţi demni de încredere. O fi normal ca o astfel de prostie să fie folosită în luarea unor decizii ce pot afecta prezentul şi viitorul unor persoane?

Adepţii abordării analitice pretind că ar fi găsit în scrisul de mână sute de indicatori specifici ai trăsăturilor de personalitate. De exemplu:

:: O spaţiere largă între cuvinte se presupune că denotă o tendinţă către izolare.
:: Scriitorii ale căror propoziţii se duc în sus, sunt optimişti, în timp ce cei ale căror rânduri o iau în jos sunt pesimişti.
:: Cei care scriu cu litere care prezintă înclinaţii diferite sunt imprevizibili.
:: Cei care-şi încep frazele cu un "Eu" mare sunt plini de sine.
:: Litera „o" foarte îngustă indică un om care nu e dispus să tolereze alte păreri.
:: Bara literei „t" poziţionată foarte jos indică faptul că stima de sine este scăzută.
:: Semnătura înclinată în jos sugerează că priveşti înapoi tot timpul şi că trăieşti în trecut.
:: Dacă începi mereu semnătura cu o linie apăsată în sus şi o termini cu o linie apăsată în sus înseamna că şansele tale vor avea mereu o tendinţă ascendentă. Acest lucru este important în special dacă îţi conduci propria afacere sau dacă ai o funcţie de conducere.
:: Dacă îţi închei semnătura cu o linie descendentă ai puţine şanse de a avansa sau şansele sunt mici în a avea afaceri super profitabile.
:: Buclele mari făcute la g,j, şi alte litere similare - cele care ies din rând - dezvăluie o preocupare pentru sex. (Poate că aşa este, deşi această preocupare ar putea rezida mai mult în mintea grafologului, decât a autorului acelui scris.)

Unii adoptă inclusiv tezele bizare ale grafoterapiei, o psihoterapie care pretinde că poate elimina trăsăturile de personalitate nedorite, îndepărtând particularităţile grafice problematice din scrierea lor. Astfel, dacă eşti un pesimist fără scăpare, nu trebuie decât să începi să îţi scrii propoziţiile cu o înclinaţie ascendentă, pentru a-ţi schimba atitudinea faţă de viaţă.


Care sunt argumentele adepţilor grafologiei?


Grafologii oferă o varietate de justificări pentru practicile lor.  Iată cum sunt examinate în cartea 50 de mari mituri ale psihologiei populare cinci dintre cele mai des întâlnite:

1. Scrierea este o formă de mişcare expresivă, aşa încât ar trebui să reflecte personalitatea noastră

Deşi cercetările demonstrează o anume legătură între puţinele aspecte globale de temperament şi anumite  gesturi, genul de trăsături care au o oarece legătură cu mişcările corporale sunt cu mult mai generale decât trăsăturile particulare pe care grafologii pretind să le deducă din scris. O tendinţă generală de  a fi iritabil sau dominator ar putea fi uşor corelată cu limbajul corporal, dar corelaţiile sunt mult prea irelevante pentru a ne permite să tragem concluzii referitoare la personalităţile oamenilor.

2. Scrisul de mână reprezintă scrisul creierului

Destul de adevărat.  Studiile au arătat că scrisul cu picioarele (la propriu) al oamenilor este similar cu scrisul lor de mână, sugerând faptul că stilul scrierii este mai mult o funcţie a creierului nostru decât a membrelor noastre. Cu toate acestea, faptul că acest scris sau, că veni vorba, strănutul şi starea de vomă sunt controlate de către creier, nu înseamnă şi că sunt corelate cu alte lucruri pe care creierul le controlează, cum ar fi trăsăturile de personalitate. De asemenea, dacă scrisul cuiva seamănă cu liniile înregistrate de seismograf  în timpul unui cutremur, nu trebuie să fii grafolog ca să deduci probabilitatea mare de prezenţă a unor boli ale sistemului nervos, precum Parkinson, sau a unora de natură psihică, cum este schizofrenia.

3. Scrierea este individualizată, iar personalitatea este unică, astfel încât una se reflectă în cealaltă

Doar pentru că două aspecte legate de fiinţa umană sunt unice şi diferite de ale altor fiinţe, nu rezultă că una o determină pe cealaltă. Feţele sunt suficient de diferite pentru a servi la identificarea de pe carnetul de conducere, dar nu spun nimic despre aptitudinea persoanei de a şofa.

4. Poliţia şi completele de judecată folosesc grafologia, prin urmare aceasta trebuie să fie validă

Această afirmaţie  ilustrează ceea ce logicienii numesc „argumentul majorităţii": dacă o credinţă este foarte răspândită, înseamnă că este cu necesitate corectă. Desigur, multe convingeri susţinute de o majoritate copleşitoare de oameni la un moment dat - cum ar fi credinţa că lumea este plată - s-au dovedit a fi greşite.

Mai mult, mare parte din reputaţia pozitivă, nemeritată, a grafologiei se naşte din confuzia dintre grafologi şi specialiştii în „expertiza grafoscopică" ori grafoscopie a unor documente îndoielnice. Un astfel de expert are o pregătire ştiinţifică ce-i permite să stabilească pentru istorici, colecţionari sau pentru completele de judecată originea şi autenticitatea documentelor scrise de mână. Specialiştii în „expertiza grafoscopică" emit judecăţi legate strict de probabilitatea ca un individ să fi scris cu adevărat documentul aflat în discuţie, dar n-au nimic de-a face cu personalitatea acelui individ.

5. Directorii de resurse umane ar băga mâna în foc pentru utilitatea grafologilor în selecţia candidaţilor

Unii procedează astfel, dar majoritatea nu pun preţ pe grafologie. Mai mult, există câteva motive pentru care managerii ar putea fi convinşi în mod eronat de utilitatea grafologiei. În primul rând, grafologii se folosesc, uneori chiar neintenţionat, de multe indicii care nu ţin de grafologie, dar care ar putea indica cel mai bun candidat. Spre exemplu, scrisorile de intenţie scrise de mână sunt pline de informaţii biografice, iar unele dintre ele (cum ar fi posturile ocupate anterior) pot prezice performanţa la locul de muncă. În al doilea rând, din motive de costuri, angajatorii trimit rareori grafologilor scriptele tuturor aplicanţilor. De obicei, grafologii văd scriptele de pe lista scurtă de candidaţi, cei deja selectaţi prin utilizarea unui criteriu valid. Majoritatea oamenilor din această listă sunt deja calificaţi pentru post şi rareori există ocazii pentru a afla dacă cei respinşi s-ar fi descurcat la fel de bine sau chiar mai bine.


Ce a arătat ştiinţa?

Testările ştiinţifice ale aptitudinilor grafologilor în a recunoaşte abilităţile relevante postului conduc la aceleaşi rezultate. Teste riguros controlate le-au cerut tuturor participanţilor să scrie aceleaşi propoziţii, după care i-au invitat pe grafologi să ofere aprecieri asupra personalităţii sau predicţii ale comportamentului bazate pe scrisul de mână al subiecţilor. Cerându-le tuturor participanţilor să transcrie  aceleaşi propoziţii, cercetătorii au eliminat diferenţele de conţinut care ar putea furniza indicii indirecte referitoare la personalitate. Într-un studiu de sinteză, Richard Klimoski (1992) a descoperit că grafologii nu reuşeau, decât întâmplător, să prezică performanţa la locul de muncă.

Geoffrey Dean (1992) a coordonat o sinteză completă a testelor ştiinţifice referitoare la grafologie. După realizarea unei meta-analize care a cuprins mai mult de 200 de studii, Dean a demonstrat eşecul clar al grafologilor de  a detecta trăsături de personalitate sau de  a prezice performanţa la serviciu.

De asemenea, dacă „prezicerile" unui grafolog îţi pot părea remarcabil de concrete, ai grijă să nu cazi pradă „efectului Barnum". Cercetătorii au descoperit că majoritatea dintre noi cad pradă acestui efect, în care ne raportăm la afirmaţii care se aplică aproape tuturor ca şi cum s-ar referi strict la persoana noastră. Acest efect funcţionează minunat, deoarece vrem să găsim semnificaţii chiar şi în informaţiile relativ lipsite de sens. Într-un studiu, participanţii au evaluat o serie de descrieri referitoare la altcineva, realizate de un grafolog autorizat şi au apreciat că se aplică foarte bine şi la propria lor persoană.

Aşadar, eu unul mai aştept dovezi pentru afirmaţia că scrisul de mână îmi poate dezvălui trăsăturile de personalitate. Şi dacă la un interviu, grafologul deduce din scrisul meu prea apăsat că îmi lipseşte simţul umorului, cred că o să mă prăpădesc de râs la propriu...

 




Bibliografie:
50 de mari mituri ale psihologiei populare, editura Trei, 2010
www.randi.org
www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Tests/grapho.html

www.spring.org.uk/2008/03/graphology-connections-between.php

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.