Dune. Credit: Pexels

Dunele creează o imagine suprarealistă, parcă de pe de altă lume, în special, cred, pentru cei care le-au văzut doar în filme, ca... Dune, sau la TV, în documentare. Dar dunele au diverse origini, constituenți diferiți, culori diferite și nu sunt atât de răspândite în deșert pe cât am putea să presupunem.

1. Nu toate dunele sunt făcute din nisip

Dunele se creează atunci când particule de mici dimensiuni se acumulează pe suprafețe uscate, cu ajutorul unui vânt moderat ca intensitate.


Dune din ghips, New Mexico, SUA
Credit: wikipedia.org

Acolo unde este posibil, dunele se formează nu doar din nisip, ci și din cenușă (cum este cazul regiunilor vulcanice, precum Islanda), sau ghips (cum este cazul unei zone din New Mexico, SUA; vezi imaginea de mai sus).

Ceea ce numim „nisip” este, în fapt, o particulă cu dimensiuni între 0,06 mm și 2 mm, formată în special din cuarț.

2. Doar a cincea parte a deșerturilor de pe Terra este acoperită cu dune

Pentru a se forma dune este nevoie de particulele de mici dimensiuni amintite, de vânt, dar și de absența vegetației. Dar în deșert găsim și munți, suprafețe acoperite de pietriș mare, precum și albii secate ale unor lacuri.

3. Dunele înregistrează evoluția schimbărilor climatice

Dunele se pot „mișca”, sub influența vântului, dar și pot acumula grosimi ale sedimentului din care sunt formate de zeci sau chiar sute de metri.

Cercetătorii pot determina perioada în care materialul care formează duna a stat ferit de lumina solară, stabilind perioadele în care dunele s-au format și identificând sol care s-a acumulat în perioade istorice cu mai multe precipitații decât în prezent.

Deșertul Rub al-Khali, ce reprezintă cea mai mare întindere neîntreruptă de nisip din lume, conține dune care s-au format în ultimii 130 de mii de ani.

4. Dunele de coastă protejează împotriva furtunilor

Deși probabil mai puțin cunoscut, 60% din zona de coastă a Portugaliei conține dune, 40% în cazul Australiei și 7% în cazul Marii Britanii. 

Aceste dune au rol esențial în protejarea terenului din interior de furtuni.

Sursa: What people find most suprising about dunes

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.