Pentru scăderea riscului de mortalitate cu 18%, bărbații trebuie să practice 300 de minute de activitate fizică moderat-intensă (AFMI) pe săptămână, însă femeile obțin rezultate similare după numai 140 de minute. Mai mult decât atât, în condițiile realizării a 300 de minute săptămânale de AFMI, femeile au un risc de deces scăzut cu 24%. 

Rezultatele, publicate în Journal of the American College of Cardiology, subliniază potențialul de a personaliza recomandările cu privire la exercițiile fizice în funcție de nevoile fiecărui individ în parte. Studiul a fost realizat în cadrul National Institutes of Health.

Aceeași tendință s-a observat și în cazul practicării activității fizice intense (AFI). Dacă bărbații obțin o reducere cu 19% a riscului de deces din orice cauză participând în exerciții fizice timp de 110 minute/săptămână, în cazul femeilor același beneficiu apare în urma a numai 57 de minute/săptămână. Diminuarea maximă a riscului de deces (cu 24%) în rândul femeilor este înregistrată după practicarea sportului pentru 110 minute/săptămână.

Recomandările ghidurilor actuale care vizează activitatea fizică sunt destinate populației generale, fără să difere în funcție de sex sau alte criterii individuale. Astfel este indicată efectuarea a 150-300 de minute/ săptămână dacă este vorba despre exerciții moderat spre viguroase, sau a 75-150 de minute/ săptămână dacă este vorba despre exerciții viguroase. De asemenea, se recomandă distribuirea acestor timpi pe toată durata unei săptămâni, precum și alternarea activității fizice cu efectuarea antrenamentelor de forță cel puțin de două ori pe săptămână.

„Femeile par să obțină beneficii substanțiale realizând un nivel mai scăzut de activitate fizică în comparație cu bărbații, continuând să aibă și mai multe avantaje cu cât nivelul exercițiilor fizice crește. Chiar și la niveluri aflate sub recomandările ghidurilor, femeile obțin beneficii substanțiale. Acest lucru le-ar putea motiva să fie mai active din punct de vedere fizic, ținând cont de faptul că, în mod general, femeile sunt mai puțin active decât bărbații”afirmă pentru TCTMD, Dr. Carl Lavie, John Ochsner Heart and Vascular Institute, New Orleans, LA.

Studiul a analizat și beneficiile pe care practicarea exercițiilor fizice le are asupra sănătății în comparație cu sedentarismul.

  • Femeile care fac sport în mod regulat au un risc de deces scăzut cu 24%, comparativ cu cele inactive.
  • În ceea ce privește mortalitatea de cauză cardiovasculară, riscul femeilor active este scăzut cu 36%.
  • Cu toate că și în cazul bărbaților care practică activități fizice se observă o diminuare a riscului de deces, în comparație cu bărbații inactivi, scăderea este mult mai modestă. Un bărbat care face sport înregistrează o scădere a riscului de deces cu 15% comparativ cu unul sedentar, dar și o scădere a riscului de deces din cauză cardiovasculară cu 14%.
  • Pentru cazul persoanelor care merg cu regularitate la sală, comparativ cu cele care nu fac antrenamente de forță, riscul de deces este mai scăzut cu 11% în rândul bărbaților și cu 19% în rândul femeilor.

Una dintre concluziile generale ale studiului este că beneficiile pentru sănătate ale efectuării activității fizice sunt consistent mai pronunțate la femei decât la bărbați. În analiză au fost luați în calcul parametrii precum frecvența practicării sportului, durata sesiunilor și intensitatea lor.

Studiul a inclus date provenind de la peste 410.000 de participanți, preluate din Centers for Disease Control and Prevention’s National Center for Health Statistics. În total au fost înregistrate 39,935 de decese, dintre care 11,670 au fost puse pe seama cauzelor cardiovasculare. Din totalitatea participanților, 32,5% din femei și 43,1% din bărbați practicau exerciții fizice aerobice, îndeplinind și chiar depășind recomandările bazale ale ghidurilor (150 de minute săptămânale de AFMI).

Articol preluat de pe RaportulDeGardă, publicat sub licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License
Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.