Imagine a virusului SARS-CoV-2 obținută cu ajutorul microscopului electronic

Fără dubii, una dintre puținele informații reconfortante în contextul epidemiei de COVID-19 a fost aceea că procentul copiilor infectați este mic, raportat la cel al adulților. Copiii/tinerii cu vârste între 1 și 19 ani au reprezentat 2% conform unui studiu care a cuprins 72.000 de cazuri.

Dar de ce copiii se îmbolnăvesc mai puțin, iar când o fac, în genere simptomele lor sunt ușoare? Un articol publicat azi în revista Nature face un sumar al cunoașterii acumulate în lunile de la apariția pandemiei. Iată care sunt principalele idei.


1. Cheia pare a fi sistemul imunitar neantrenat al copiilor.

2. Unii copii afișează simptome ale infecției cu noul coronavirus, dar nu sunt pozitivi la testele RT-PCR (vezi aici cum funcționează testele pentru SARS-CoV-2).

3. În cadrul unui studiu s-a observat că deși 3 copii sub 10 ani din aceeași familie și-au creat anticorpi tipici pentru SARS-CoV-2, iar doi chiar au avut simptome ușoare, niciunul nu a fost pozitiv la testul RT-PCR, deși au fost testați de 11 ori pe o perioadă de 28 de zile.

4. Sistemul imunitar al copiilor se activează foarte rapid, iar virusul nu ajunge să se replice într-atât încât cel infectat să iasă pozitiv la test.

5. Chiar și copiii cu complicații severe (rare) numite „sindromul inflamator multisistem” au o rată de pozitivare între 29 și 50%.

6. Atunci când copiii sunt expuși la virus, aceștia primesc o doză mai mică decât adulții, pentru că nasul lor conține mai puțini receptori ACE2, pe care virusul îi folosește pentru a intra în celula umană.

7. Cel mai probabil, dată fiind complexitatea biologiei umane, există o serie de factori, nu toți cunoscuți / înțeleși, care contribuie la faptul că cei mai mici au o protecție mai bună la infecția cu noul coronavirus decât adulții.


În martie, la puțin timp după apariția virusului și în România, scriam un scurt articol pe același subiect. Puteți arunca o privire pentru a vedea cum a evoluat cunoașterea pe acest subiect: De ce copiii trec ușor peste infecția cu SARS-CoV-2 (virusul responsabil de COVID-19)? 





Sursa: Nature

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.