PrematurDouă studii publicate recent indică faptul că cortexul cerebral relativ mic, pe care îl au mulţi dintre bebeluşii născuţi înainte de termen, conţine un număr normal de neuroni care se pot dezvolta în mod corespunzător în condiţii de îngrijire corectă.

 

 

 

 

Naşterea prematură nu trebuie să conducă la dificultăţi de învăţare. Aceasta este concluzia interesantă a doua studii independente, dar complementare.

 

Un cortex cerebral mic era presupus a reflecta o lipsă a neuronilor, poate datorită faptului că unele celule mor ca urmare a ischemiei – fluxul sanguin redus către ţesuturile cerebrale – deseori suferită de bebeluşii născuţi prematur.

Pentru a studia efectele ischemiei în mai multe detalii, Stephen Back de la Oregon Health & Science University din Portland şi colegii săi au ales ca domeniu de cercetare creierele fetuşilor de oaie, un bun model animalic al creierului fetuşilor umani.

Echipa lui Back a comparat numărul de neuroni din creierele oilor care suferiseră daune ischemice, precum şi din cele care nu suferiseră astfel de daune: numărul era acelaşi. “Am numărat banii şi erau toţi acolo”, spune Back.

“Dar celulele erau cu toate strivite împreună.” Celulele din creierul traumatizat, într-adevăr difereau în formă, lipsindu-le ramificările – dendritele – care pot fi regăsite în cazul neuronilor sănătoşi. “În loc de stejari, am văzut doar puieţi”, spune Back.

Echipa a folosit o metodă bazată pe imagistica cu rezonanţă magnetică pentru a măsura modul în care apa difuzează prin ţesutul cerebral, metodă numită diffusion tensor imaging, pentru a explora efectul pe care apa îl are. În ţesutul care prezintă neuroni complet ramificaţi, apa difuzează aleatoriu în toate direcţiile. În cazul neuronilor deterioraţi, totuşi, apa a difuzat înspre suprafaţa creierului – indicaţie a imaturităţii neuronale (Science Translational Medicine, doi.org/j8s).

Într-un studiu înrudit, Steven Miller de la Hospital for Sick Children din Toronto, Canada şi colegii săi au studiat legătura dintre îngrijirea neonatală şi dezvoltarea cerebrală, în cazul a 95 de bebeluşi născuţi prematur. “Detaliul surprinzător a constat în faptul că numai cortexul cerebral era influenţat, nu întreg creierul”, spune Miller.

Scanările realizate prin metoda imagisticii prin rezonanţă magnetică a bebeluşilor născuţi prematur, atunci când aveau 32, respectiv 40 de săptămâni, a arătat acelaşi model de neuroni subdezvoltaţi – dar nu morţi – cu cel descoperit de echipa lui Back în cazul ţesutului animal (Science Translational Medicine, doi.org/j8t).

“Există o înţelegere remarcabilă între cele două studii”, spune Back. “Datele coincid.” Miller este de acord: “Noi credem că vedem acelaşi lucru.”

Aceste descoperiri ar putea schimba modul în care noi înţelegem leziunile cerebrale. “Leziunile nu sunt chiar atât de sumbre pe cât obişnuiam să credem”, spune Back. “Este o tulburare în ceea ce priveşte maturizarea, nu o pierdere.”

Studiul lui Miller sugerează că o nutriţie mai bună sau o stimulare cognitivă ar putea ajuta dezvoltarea cerebrală. “Ai putea reporni celulele şi le-ai putea determina să se dezvolte din nou”, spune Back.

Zoltán Molnár de la Universitatea Oxford descrie aceste studii ca fiind revoluţionare, deşi el crede că echipa lui Back ar fi putut studia şi alte regiuni ale creierului pentru o obţine o imagine mai completă a fenomenului.

Descoperirile sunt cu adevărat revelatorii, spune David Edwards de la University College London, dar el adaugă ca nu ar trebui să ne grăbim să alegem neuronii subdezvoltaţi ca unică explicaţie a volumului cortical redus. “Ei au spaţiu de creştere, dar cât de mult?” spune el.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului cognitive-impairment-in-premature-babies-not-permanent, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Hutupanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.