Infectarea cu HPV

De la introducerea vaccinului împotriva virusului papiloma uman (HPV) în Statele Unite în 2006, infecțiile HPV care cauzează majoritatea cancerelor și a verucilor genitale asociate cu HPV au scăzut semnificativ (88% în rândul adolescentelor și 81% în rândul femeilor tinere).

Un studiu prezentat la întâlnirea anuală ASCO 2024 a investigat eficacitatea vaccinului în prevenirea cancerelor și a displaziilor premaligne cauzate de HPV. Studiul s-a bazat pe o populație mare (peste 90 milioane de participanți) cu vârste cuprinse între 9 și 39 de ani, din rețeaua de cercetare medicală TriNetX.

Datele au arătat că riscul de cancere asociate HPV scade cu 56% la bărbați și cu 36% la femei

Autorii au explicat că aceste date probabil subestimează eficacitatea reală a vaccinului pentru că participanții la studiu au fost vaccinați prea târziu pentru a preveni toate infecțiile HPV.

Bărbații vaccinați au înregistrat un risc mai mic de a dezvolta cancere asociate cu HPV, în special cancer de cap și gât.

Femeile vaccinate au prezentat, de asemenea, un risc mai mic de a dezvolta cancer de col uterin și cancere asociate cu HPV în general. În plus, femeile vaccinate au avut o probabilitate redusă de a dezvolta leziuni scuamoase intraepiteliale de grad înalt și carcinom in situ.

Vaccinul HPV este cel mai eficient atunci cât este administrat precoce. Un studiu recent din Scoția arată că nu s-a depistat niciun caz de cancer de col uterin la femeile vaccinate înainte de vârsta de 14 ani.

→  Citește și: Cum a fost descoperit HPV

Articol preluat de pe RaportulDeGardă, publicat sub licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.