Ce ai spune dacă ai vedea un om care nu face nimic toată ziua? Nu din proprie inițiativă cel puțin. Stă nemișcat. Dar dacă-l inviți la un joc de cărți iese din amorțeală și participă la joc. Este cunoscut un astfel de caz - un om de afaceri care a fost înțepat de o viespe, înțepătură care a dus la transformarea sa completă, la apatia descrisă mai sus.

Un alt bărbat a petrecut 45 de minute lângă mașina de tuns iarbă, incapabil să se miște din proprie inițiativă. Când i s-a cerut să taie iarba, și-a intrat în rol fără probleme.

Într-un alt caz un fumător a stat cu țigara neaprinsă în gură, fără a se mișca, 30 de minute, până când, întrebat ce face, a răspuns că așteaptă să i se aducă o brichetă, deși nu ceruse una.

Acești oameni nu încearcă să se miște, dar nu au dificultăți fizice în a face asta, dacă li se cere. Singuri, sunt blocați, dar reacționează normal la interacțiunea cu ceilalți.

Dar există cazuri și mai interesante, de oameni care au mintea complet goală, fără niciun gând, oameni, așadar, care nu pot gândi, care nu-și fac planuri, care nu pot prevedea ce se întâmplă în cazuri în care ar trebui. În mod curios, aceștia sunt capabili să viseze, deși visele sunt scurte și fără conținut emoțional.

Sindromul de care suferă aceste persoane se numește deficit de activare automată (din eng. auto-activation deficit - AAD). Identificat de cercetători francezi în 1984, pare să fie cauzat de deteriorarea ganglionilor bazali, care la rândul lor perturbă fibrele nervoase care controlează activarea proceselor mentale. Ganglionii bazali formează numeroase structuri aflate la baza creierului. Acestea sunt cunoscute mai ales pentru rolul lor în declanșarea mișcărilor dorite în timp ce inhibă mișcările nedorite.

Din fericire există medicație (care imită netransmițătorul dopamină) care poate ajuta în cazul acestor pacienți, fiind eficientă în cele mai multe cazuri de AAD.



Sursa: RCS

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.