Dr. Chelisa Cardinez (foto) spune că descoperirea oferă în sfârșit o explicație pentru motivul pentru care pacienții cu psoriazis pot dezvolta artrită psoriazică, lăsându-i cu dureri articulare, rigiditate și umflături.
Foto: Jamie Kidston/ANU

Psoriazisul este o boală inflamatorie sistemică, mediată imunitar, care afectează, potrivit estimărilor, între 1 și 3% din populație la nivel mondial.

În România, psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, fiind o afecțiune subdiagnosticată și subtratată.

În jur de 5% din populația României suferă de psoriazis, dar mai puțin de 50% dintre cazuri sunt diagnosticate și tratate, potrivit Societății Române de Dermatologie, informează 360medical.ro.

Acum, oameni de știință din Australia au anunțat că au descoperit o mutaţie genetică care provoacă această boală cronică de piele.

Într-un studiu, publicat în revista Nature Communications, o echipă de cercetători de la Universitatea Națională Australiană (ANU) descrie descoperirea unei copii mutante a genei IKBKB responsabilă pentru provocarea psoriazisului – o boală inflamatorie a pielii caracterizată de pete roşii solzoase şi de mâncărimi pe tot corpul.

Oamenii de ştiinţă speră ca această descoperire revoluţionară să ducă la îmbunătăţirea diagnosticului şi a tratamentului pentru pacienţii cu psoriazis şi artrită psoriazică.

Potrivit dr. Chelisa Cardinez, cercetător la Facultatea de Ştiinţe Medicale John Curtin din cadrul ANU, coautoare a studiului, în cazul în care există două copii ale acestei gene mutante (cunoscută sub numele de IKBKB), pacienții cu psoriazis pot dezvolta artrită psoriazică, ceea ce le provoacă dureri articulare, rigiditate și umflături.

Artrita psoriazică apare atunci când sistemul imunitar al corpului începe să atace celulele și țesuturile sănătoase. Răspunsul imun anormal cauzează inflamarea articulațiilor, precum și supraproducția celulelor pielii.

Datorită descoperirii în premieră mondială de la ANU, oamenii de știință știu acum ce determină evoluția de la o boală exclusiv cutanată la o boală a pielii și articulațiilor.

Echipa a descoperit că mutaţia IKBKB a cauzat o funcţie anormală în celulele T de reglare (T-reg).

„Aceste celule sunt considerate în mod normal paznicii sistemului imunitar. Cu toate acestea, am descoperit că această mutaţie modifică funcţia acestor celule, determinându-le să contribuie la inflamaţie şi să favorizeze apariţia bolii”, a declarat Cardinez, într-un comunicat.

Prin dezvoltarea unei mai bune înţelegeri a genei IKBKB şi a rolului pe care îl joacă în favorizarea apariţiei acestor boli, cercetătorii ar putea fi cu un pas mai aproape de găsirea, în viitor, a unui tratament care să vindece psoriazisul.

Potrivit ONG-ului Psoriasis Australia, peste 1,6 milioane de australieni trăiesc cu această boală şi aproape o treime dintre ei suferă de depresie.

Un studiu internaţional publicat în 2021 a constatat că prevalenţa psoriazisului la nivel global este de 2-3%, ajungând până la 11% în unele ţări din nordul Europei.

Se speră că aceste descoperiri vor duce la îmbunătățirea diagnosticului și a tratamentului pentru pacienții cu psoriazis și artrită psoriazică, afecțiuni despre care pacienții spun că sunt stigmatizate în comunitate.

Articol preluat de pe 360medical.ro, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.