Noam Chomsky: The False Promise of ChatGPT - un articol apărut acum circa un an, în care, în esență, Noam Chomsky, una dintre cele mai strălucite minți ale planetei, vorbește despre diferențele fundamentale dintre mintea umană și aplicațiile de inteligență artificială de tip ChatGPT. Iată un scurt extras: „Such programs are stuck in a prehuman or nonhuman phase of cognitive evolution. Their deepest flaw is the absence of the most critical capacity of any intelligence: to say not only what is the case, what was the case and what will be the case — that’s description and prediction — but also what is not the case and what could and could not be the case. Those are the ingredients of explanation, the mark of true intelligence.
Suppose you are holding an apple in your hand. Now you let the apple go. You observe the result and say, “The apple falls.” That is a description. A prediction might have been the statement “The apple will fall if I open my hand.” Both are valuable, and both can be correct. But an explanation is something more: It includes not only descriptions and predictions but also counterfactual conjectures like “Any such object would fall,” plus the additional clause “because of the force of gravity” or “because of the curvature of space-time” or whatever. That is a causal explanation: “The apple would not have fallen but for the force of gravity.” That is thinking”.
[link (eng) - 30.05.24]

This Doctor Pioneered Counting Calories a Century Ago, and We’re Still Dealing With the Consequences - un amplu articol în care se vorbește despre cum apărut ideea de calorie în spațiul public (întâi în SUA, desigur...), modul dramatic în care a influența dieta la nivel global, cum au evoluat moda și preferințele în ce privește forma corpului femeilor de-a lungul ultimului secol, precum și despre atacul din prezent asupra conceptului de calorie („o calorie e o calorie”).
[link (eng) - 29.05.24]

More than a million people die on roads every year. Meet the man determined to prevent them - În 2023 în România au fost 4.500 de accidente grave, în care au murit 1.545 de oameni și au fost rănite grav 3.535. O statistică sumbră, ca-n fiecare an. Un milion mor la nivel global anual. 100 de milioane au murit de când a apărut automobilul. Dar sunt țări care iau în serios reducerea dramatică a accidentelor grave și a deceselor în trafic. Suedia este un caz ilustrativ, care are o politică numită „Vision zero”, care țintește să ajungă la zero decese. Măsurile administrative luate în Suedia, importate de alte state, sunt diverse și iau în calcul comportamentul real al șoferilor.
[link (eng) - 11.05.24]

 

New particle at last! Physicists detect the first „glueball” - o lucrare publicată recent în Physical Review Letters arată că o echipă de cercetători de la proiectul Beijing Spectrometer III a descoperit o particulă exotică, X(2370), denumită și „glueball” (în traducere lejeră: „bilă de gluoni”), prezisă de teoria modelului standard al particulelor elementare. Pe scurt, această particulă (compusă) este formată din gluoni. Gluonii sunt particule-forță, responsabile pentru forța nucleară tare, care ține împreună quarcurile, particule care formează protonii și neutronii, elemente esențiale pentru formarea atomilor, materiei și a lumii așa cum o cunoaștem. X(2370) prezintă proprietăți în concordanță cu cele așteptate de la un „glueball”: nu are sarcină electrică, paritate impară și o masă în intervalul prezis pentru cel mai „ușor” glueball.
[link (eng) - 11.05.24]

The End of the World as We Know It - un articol în care fizicianul Lawrence Krauss prezintă sinteza unei cărți recente, „Nuclear war: a scenario” de Annie Jacobsen, care explică în ce ar consta un război nuclear, aproape minut cu minut, și consecințele asupra umanității și Pământului. Pe scurt, în circa 1 oră, cea mai mare parte a umanității dispare. Probabil că supraviețuirea unora este doar motiv de agonie pe o planetă distrusă. Nu există tehnologie care să asigure interceptarea rachetelor balistice purtătoare de focoase nucleare. Din cele 850 de miliarde de dolari alocate apărării în 2025, SUA a alocat 69 de miliarde operării și modernizării armelor nucleare.
[link (eng)]

Orangutan plays doctor, heals himself - urangutanii au unele obiceiuri asemănătoarea oamenilor: folosesc scule, construiesc acoperișuri sau chiar umbrele. Recent a fost documentat primul caz de utilizare a unei plante cu proprietăți terapeutice pentru tratarea unei răni recente la față: urangutanul a cules frunze dintr-un arbore, le-a mărunțit cu dinții și le-a aplicat pe rană. 
[link (eng.)]

When are parents responsible for their kids’ behavior? - Părinții unui adolescent american, Ethan Crumbley, 15 ani, care a împușcat mai mulți colegi de școală, au fost și ei condamnați, fiind primul caz de acest fel. Într-un interviu cu psihologul Collen Sbeglia se discută despre implicațiile acuzării și condamnării părinților pentru faptele copiilor. 
[link (eng.)]

 Why Do Kids Get Cancer? - În România peste 400 de copii sunt diagnosticați anual cu cancer; 400.000 de copii la nivel global. Cancerul este, la adulți, o boală cumulativă, fiind necesare, de regulă de zeci de ani de erori la nivel celular până boala se manifestă. Dar la copii? Leucemia este cel mai prezent tip de cancer la copii, o treime din toate cazurile, deși la adulți e mult mai rar. La copii mai puține mutații sunt necesare pentru declanșare. 10% din cancerele la copii sunt „moștenite”, ca predispoziție, de la părinți. Restul - nu este clar...
[link (eng.)]

 Unifying Mach's Principle with Quantum Mechanics (video) - Fizicianul Tim Palmer vorbește câteva minute despre Principiul lui Mach, care propune o ipoteză cu privire la motivul pentru care există inerția. În esență, Mach spune că masa din întregul univers, prin gravitația pe care o generează, este responsabilă pentru inerție, dar acest lucru este incredibil de dificil, dacă nu imposibil, de demonstrat, dată fiind imensitatea universului. 
[link (eng.)].

Meet the Men Who Eat Meat (and Only Meat)  - NYTimes vorbește în acest articol despre dieta care constă exclusiv în consumul de carne de animal și despre cei care o promovează (în special influenceri faimoși din SUA). Sunt milioane care-i urmăresc, tot spectacolul ducând inevitabil la relativizarea științei nutriției umane.
[link (eng.)]

  Mass-shooter psychology - Ce au în comun cei care ucid în masă? 98% sunt bărbați. Adesea incapabili să aibă relații cu sexul opus. Frustrare de natură sexuală. Izolare socială. Două treimi au probleme mentale. Suferă de solipsism (le lipsește capacitatea de a înțelege că și ceilalți au gânduri și emoții). Furie, resentiment, răzbunare.
[link (eng.)]

What is life and how does it work? (video) - biologia a evoluat în ultimele zeci de ani, dar progresele din acest domeniu au rămas „ascunse” în lumea academică. În acest videoclip de circa o oră se trec în revistă o serie de concepte care au evoluat: rolul genelor în dezvoltarea unui organism, de ce există proteine „nefixe” în celule, de viața nu este ca un mecanism, de ce medicina nu va rezolva problema bolilor prin abordarea genetică șamd.
[link (eng.)]

Can information escape a black hole? - un amplu interviu cu fizicianul Leonard Susskind, prieten cu Stephen Hawking, cei doi având contribuții fundamentale în teoretizarea găurilor negre. În esență, interviul trece în revistă evoluția ideilor cu privire la modul în care găurile negre procesează informația (paradoxul informației, evaporarea găurilor negre, cum principiul holografic ar putea explica nepierderea informației obiectelor intrate într-o gaură neagră șamd).

The leading causes of death haven’t changed since 1990 - boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral, boala pulmonară obstructivă cronică și infecții ale căilor respiratorii inferioare au rămas principalele cauze ale mortalității la om, cu o scurtă modificare pe vremea pandemiei de COVID.

The most mind-blowing aspect of circular motion (video) - dacă rotiți o bilă deasupra capului, prinsă de un element elastic, și-i dați drumul, bila va continua pentru o vreme să se deplaseze circular. E similar, dar din alte motive, cu ce se întâmplă dacă dispare Soarele: 8 minute vom avea lumină solară, iar Terra se va deplasa pe aceeași orbită în jurul Soarelui care... nu mai e.

Identical twins and criminality - un amplu studiu pe gemeni separați la naștere a arătat că din punct de vedere al personalității și temperamentului, intereselor ocupaționale, petrecerii timpului liber și atitudinilor sociale, gemenii monozigoți [identici] crescuți separat sunt aproape similari gemenilor monozigoți crescuți împreună. Nu s-a făcut niciun studiu cu privire la criminalitate încă, pe gemeni separați la naștere.

Memories are made by breaking DNA and fixing it (video) - amintirile se formează, se pare, prin distrugerea unei bucăți de ADN din celulele nervoase și repararea ulterioară (echivalentă cu fixarea amintirilor).

How the brain shapes reality (video) - contrar opiniei încă dominante, percepția are loc din interior către exterior, ceea ce explică și configurația cerebrală (mai mulți neuroni care transferă informație către exteriorul creierului), dar și iluziile optice (persistența în a vedea „greșit” realitatea).

How Words Struggle For Existence in Our Brains - cuvintele din mintea noastră duc un fel de luptă pentru existență (pentru a nu fi uitate). Cele care rămân în vocabularul activ au trei trăsături: sunt învățate la vârste mici, se referă la ceva concret și au conținut emoțional.

 Our universe has no dark matter - în încercarea de a clarifica ce este cu misterioasa „materie întunecată”, o nouă teorie încearcă să arate că nu este nevoie de conceptul de materie întunecată, susținând că forțele naturii pierd din tărie în timp, iar lumina pierde energie pe măsură ce se deplasează pe distanțe mari.

The end of the dark universe? - o nouă teorie promite să unească mecanica cuantică și teoria relativității, explicând și materia întunecată și energia întunecată. Dar și dacă ar fi solidă, vor trece ani până când teoria ar fi acceptată de comunitatea științifică.

How did Norway become the electric car superpower - 90% din mașinile cumpărate în Norvegia sunt electrice.

 Are Andromeda and the Miky Way exchanging stars? - este posibil ca cele două galaxii, care vor intra în coliziune în viitor, să interacționeze deja.

Disorders Increasing Worldwide - în 2021, 3,4 miliarde de oameni aveau o afecțiune neurologică.

Urban humans have lost much of their ability to digest plants - consumul redus de legume a dus la pierderea bacteriilor care se hrănesc cu fibre.

What if we could see Spacetime (video) - cum masa și energia modifică structura spațiu-timpului.

Why genes shape but don’t determine our behavior (înțelegerea rolului genelor a evoluat)

The Surprising Benefits of Corruption in the Economy (video) - până la un anumit nivel, corupția este asociată cu creșterea economiei.

În acest articol adaug articole/ videoclipuri pe care le-am citit/ urmărit și pe care le-am găsit interesante (începând cu 15.03.2024).