Dacă populația Terrei ar avea rata de fertilitate din SUA, în circa 300 de ani s-ar ajunge la un maxim de 10 miliarde (circa 2085) la mai puțin de 2 miliarde.

Populația planetei a tot crescut în ultimele 200 de ani, fiind probabil ca mulți dintre noi să creadă că acest trend se va menține pe termen lung. De exemplu, în ultima sută de ani s-a ajuns de la 2 la 8 miliarde de oameni. De la această idee s-a ajuns și la diverse teorii ale conspirației, care, în esență, vorbesc despre acțiunile „elitelor” care urmăresc depopularea planetei, pentru că am fi prea mulți.

Dar fără nicio acțiune premeditată și concertată a „elitelor”, prin simple decizii individuale, populația se va reduce dramatic.

Astăzi ratele de fertilitate din majoritatea părților lumii sunt sub 2 per familie, ceea ce înseamnă că atunci când părinții mor, aceștia nu vor fi nici măcar înlocuiți, ca număr, de copiii lăsați în urmă.

În Europa o femeie naște, în medie, 1,5 copii, în Asia de Est, 1,2, iar în America Latină, 1,9. În Coreea de Sud, de pildă, în 2020 rata fertilității era de 0,84 copii / femeie.

Aceste rate scăzute ale fertilității nu par deloc să fie sezoniere. În Germania, Japonia și Canada au fost sub 2 pentru ultimii 50 de ani, de exemplu. În Brazilia și Chile pentru ultimii 20 de ani.

În anul 2021, în România a fost de 1,60 copii / femeie, iar în anul 2021 de 1,81 copii/ femeie.

Analizând statisticile, în România am avut în a doua jumătate a sec. al XIX-lea o rată a fertilității de circa 5, care a scăzut constant după Primul Război Mondial, 1964 fiind primul an în care a fost sub 2 (1,96). A revenit peste 3 (3,66) în 1967, intrând iar în declin imediat, ajungând iar sub 2 în 1990 (1,83).

Anul 1989 a fost ultimul din istoria recentă când în România rata fertilității a fost peste 2 (2,19), cu o valoare minimă în 2001, când a fost de doar 1,23. În ultimii 5 ani s-a observat o ușoară creștere, în jurul mediei de 1,8, dar, desigur, această rată nu este suficientă pentru a menține constantă populația actuală.

Din punct de vedere ale mărimii populației, România a atins o valoare maximă în 1992, fiind 22,8 milioane.

La 1 iulie 2023 populația după domiciliu a României (cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României) era de 21,83 milioane, iar populația rezidentă (care locuiește efectiv în România) era, la 1 ianuarie 2023, de 19,05 milioane.

Țările cu rate ale fertilității ridicate sunt din ce în ce mai puține. Nigeria are o rată a fertilității de 6,8, Mali de 6, dar cea mai mare parte a populației lumii locuiește în țări cu rate ale fertilității de 2 sau mai puțin de 2: India (1,4 miliarde) - 2, China (1,4 miliarde) - 1,2, SUA (340 milioane) - 1,66.

Dar numărul nașterilor scade și în Africa sub-sahariană, pe măsură ce condițiile de viață se îmbunătățesc și acolo.

Israelul este un exemplu de țară dezvoltată unde rata fertilității se menține peste 2 (în prezent este de 3 copii/ femeie).

Desigur, predicțiile pe sute de ani sunt dificil de făcut cu maximă acuratețe. Dar dacă folosim datele curente, acesta pare să fie viitorul omenirii.

Populația lumii a crescut în ultimele 200 de ani pe fondul unor schimbări dramatice în bine ale standardelor de viață: un sistem sanitar mai bun, o educație mai bună, slujbe mai bune șamd. Dar cum se va putea menține actualul trend de îmbunătățire a vieții locuitorilor planetei, în condițiile reducerii semnificative a populației?

Cauza acestui declin anunțat al populației este simplă: familiile vor mai puțini copii, asta dacă mai vor copii. Motivele sunt diverse: de la dificultățile percepute în a le asigura un viitor / o educație pe măsura așteptărilor, la motive de confort personal.

Deși acest viitor al începerii declinului global pare îndepărtat, nu este. În special într-o țară ca România, unde rata emigrației este mare, în raport cu celelalte țări europene, adăugată la rata scăzută a natalității, care nu asigură astăzi înlocuirea 1:1 a populației curente.

Nimeni nu știe încă ce se poate face pentru a opri declinul populației globale. Dar, ca și în cazul schimbărilor climatice, o soluție se poate identifica și probabil se va identifica, atunci când problema va fi privită cu toată seriozitate pe care o merită.

Dar, dacă nu intervine ceva ce poate fi greu de imaginat astăzi, altă soluție decât aceea ca familiile să aibă, în medie, mai mult de 2 copii, nu există...



Inspirat din NYTimes, completat cu date din Wikipedia.
Credit imagine: NYTimes.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.