Nu se poate să nu fi auzit la TV acest mesaj: „Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic minimum 2 litri de lichide”. Două întrebări: 1. de unde a apărut acest mesaj?; 2. cât adevăr conține?


Cinci mesaje pentru sănătatea noastră...

În fapt, acest mesaj, de care ne vom ocupa îndeaproape în acest articol, este parte dintr-un pachet de 5 mesaje:
„Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic fructe şi legume”;
„Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi”;
„Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic minimum 2 litri de lichide”;
„Pentru o viaţă sănătoasă, respectaţi mesele principale ale zilei”;
„Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi”.

Este interesant de aflat cum au apărut aceste mesaje în viața noastră. În fapt este vorba despre o campanie denumită „Pentru un stil de viaţă sănătos”, iniţiată de CNA și International Advertising Association (IAA) în anul 2009. Justificarea pentru această inițiativă, cuprinsă în decizia nr. 854 din 29 septembrie 2009 a CNA include un raport al Organizației Mondiale a Sănătății și o rezoluție a Parlamentului European din 1 februarie 2007 privind „Promovarea  unei  alimentaţii  sănătoase şi  a  activităţii  fizice:  o dimensiune  europeană pentru  prevenirea  excesului  de  greutate,  a  obezităţii şi  a bolilor  cronice”. Nu am găsit cele 5 recomandări în vreunul din cele două documente, așa că e de presupus că mesajele au fost create de CNA sau IAA; nu știm.

Celelalte patru mesaje (cu excepția celui referitor la consumul de apă), deși discutabile fiecare în parte, în special pentru că niciunul nu este clar (1. Este consumul de fructe și legume o garanție pentru o viață sănătoasă?; 2. Ce înseamnă „mișcare 30 minute pe zi”? Alergare? Mișcatul pe canapea? Înot? Orice tip de mișcare?; 3. Asigură mâncatul de 3 ori pe zi o viață sănătoasă, indiferent de cât și ce mănânci?; 4. Ce înseamnă „exces de sare, zahăr și grăsimi”?), pot fi acceptate ca avertismente de bun-simț. Sunt atât de vagi, încât le putem ignora. Oricum nu știi cum să le pui în practică, deci e ok :)

Dar cel despre consumul de apă este precis, cu o recomandare care nu lasă loc de interpretări: trebuie să consumăm 2 litri de lichide. Sigur, dacă intrăm în detalii, vedem că lucrurile își pierd din limpezimea inițială. Când vorbim despre cei 2 litri, ne referim și la apa pe care-o luăm din alimente ori e vorba doar despre apă / sucuri (s-or încadra la exces de zahăr?) și alte băuturi? Pentru că unele legume și fructe, de exemplu, sunt în cea mai mare parte apă.

Nu știm, nu ni se spune. Dar să spunem că este vorba de 2 litri de lichide, în orice formă ar fi ea introdusă în organism. Care este baza științifică pentru un astfel de sfat?


Cum a apărut această poveste cu obligativitatea celor 2 litri?

Se pare că acest mit, cu privire la necesitatea consumului a doi litri de lichide pe zi, are la bază o publicație a Comisiei pentru Nutriție și Alimente a Consiliul Național de Cercetare din Statele Unite din 1945, în care se afirmă că este recomandat să se consume 1 mililitru de apă pentru fiecare calorie de hrană; așadar, dacă ingerezi 2.000 de calorii, atunci trebuie să bei 2 litri de apă. Fraza următoare din publicația menționată, care spunea că cea mai mare parte din această cantitate de apă se găsește în hrana pe care o consumăm zilnic - a fost ignorată.

O altă variantă cu privire la apariția / întărirea acestui mit ar putea fi un nutriționist pe nume Frederick Stare, care în 1974 a publicat o carte în care a recomandat consumul a 6-8 pahare de apă pe zi. Și în această carte se indică faptul că fructele, legumele și alte băuturi decât apa - conțin cantități diverse de apă; sugerând, așadar, că acest sfat nu trebuie privit într-o variantă foarte strictă (neapărat 6-8 pahare de apă / zi, indiferent de ce altceva consumi în ziua respectivă).

Una peste asta - nu există susținere științifică pentru recomandarea privind consumul a 2 litri de lichide pe zi.

Bem sau nu bem doi litri de apă pe zi?

Bun, înseamnă că nu trebuie să bem apă ori că lipsa apei nu este periculoasă pentru organism? Nu, nu înseamnă asta. Corpul uman are nevoie de apă. În fapt, în funcţie de ţesutul adipos, corpul uman conţine între 55 şi 70% apă. Adultul cu un ţesut adipos de maxim 22% este constituit 60% din apă.  

Stabilirea unei cantităţi fixe de apă este, în principiu, fără logică. Mai mult, băutul unor cantităţi exagerate de apă poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi intoxicaţia cu apă.

Care e soluția? Un organism sănătos are un mecanism înnăscut care știe să-și regleze singur cantitatea de lichide de care are nevoie. Este vorba, desigur, de senzația de sete, care apare atunci când organismul a ajuns la un conținut de apă insuficient. Grație acestui mecanism, care nu ne lasă să uităm că avem nevoie de apă, specia umană a supraviețuit sute de mii de ani, chiar și în vremurile când nu existau televizoare :)

Dacă vreţi să păstraţi lucrurile simple, iată o serie de sfaturi care ar trebui să fie folositoare pentru cei mai mulți: a. Când vă e sete, beţi apă; b. opriţi-vă când nu vă mai este sete; c. când transpiraţi abundent beţi multă apă pentru a compensa pierderea de lichide. Dar le știați deja, nu-i așa? :)

Pentru ca lucrurile să fie clare: este posibil ca organismul tău să aibă nevoie de 2 litri de apă pe zi. Nu asta este ideea articolului. Ci că, în fapt, consumul de apă trebuie să fie generat de nevoia organismului de apă, nu de un imperativ venit prin intermediul televizorului, care, după cum am văzut, nu este susținut de știință.

O problemă mai puțin, nu-i așa? :)


Citiți și:

Apa în organism
Câtă apă este pe Terra
Unde se află apa pe Terra și cât din această apă este dulce?


 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.