Câtă apă este pe Terra?

Impresia este, pe baza fotografiilor din spaţiu, că Pământul este o planetă cu foarte multă apă. Şi nu ne putem plânge, dar câtă apă este, în fapt, pe Terra? Iată mai sus o imagine care ne dă o idee destul de precisă privind cantitatea de apă existentă, în comparaţie cu Pământul. Și mai e o întrebare interesantă, la care vom răspunde mai jos: care este distribuția apei pe Terra? Căci avem mări și oceane, apă subterană șamd.

 

În jur de 70% din suprafaţa Pământului este acoperită cu apă, mările și oceanele deţinând circa 96,5% din toată apa planetei. Dar apa este de găsit şi în fluvii, râuri şi lacuri, în gheţari, zăpada de la poli ori de pe timpul iernii, în straturile acvifere ale scoarţei terestre, în vaporii din atmosferă sau în organismele vii, ca tine ori o bacterie.

Toată această apă, adunată la un loc, într-o sferă, în comparaţie cu volumul Pământului, va părea destul de puţină, aşa cum puteţi constata privind imaginea de mai jos, situată deasupra SUA (unde altfel, de vreme ce imaginea este realizată de US Geological Survey?).

Trebuie spus că, aşa mică cum pare, această sferă cu apă are un diametru de circa 1.385 kilometri. Dar din această apă, cea mai mare parte nu este utilizabilă zilnic, dat fiind că peste 96% este apa mărilor și a oceanelor, deci este vorba de apă sărată.

 

Distribuţia apei pe Terra

 

Sursa: US Geological Survey

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.