Pandemia a oferit o oportunitate unică privind înțelegerea omului. Chestiuni care erau de la sine înțelese s-au dovedit a fi diferite într-un mod șocant. Când vremurile excepționale vor deveni istorie, cel mai probabil vor fi rapid uitate.


Oamenii sunt dispuși să-ți riște viața pentru idei stupide

Aceasta este o constatare contraintuitivă, pentru că suntem predispuși să credem că fiecare ar face tot ce depinde de el ca să supraviețuiască.

Dar oamenii într-o situație pandemică nu sunt puși într-o situație similară celei în care se luptă corp la corp cu un dușman pe câmpul de luptă, de rezultatul confruntării depinzând dacă rămân sau nu în viață.

O pandemie oferă o situație mai diluată, mai confuză. Pericolul nu pare a fi iminent ca pe linia întâi. Nu pare că măsuri de protecție ar fi necesare.

Așa că multora li se pare o opțiune bună să creadă tot felul de trăsnăi citite prin zone obscure ale Internetului (ori pe anumite posturi TV care primesc subvenție guvernamentală mascată sub forma unor mesaje publicitare și care promovează asiduu prostia).

Revelația năucitoare este însă clară: unii dintre noi sunt dispuși să moară pentru idei ridicole. Și mulți au murit. Și mulți or să mai moară.


De ce nu se vaccinează oamenii?

Știu, s-au scris mii de articole pe acest subiect. Părerea consolidată pare a fi aceea că eșecul vaccinării are la bază dezinformarea. Oamenii au crezut / cred ei sincer că vaccinul este periculos șamd. Cât de mare să fie procentul acestor „talibani”? Mic, cu siguranță; câteva procente.

Și atunci?

Din păcate cred că realitatea este mult mai banală. Oamenii nu se vaccinează și pentru că:
- le e frică (cel mai adesea de simpla înțepătură)
- nu cred că li se va întâmpla lor ceva rău
- efortul de a merge până la un centru de vaccinare pare a fi prea mare.

Dacă fiecare cetățean al țării ar fi fost obligat nu neapărat să se vaccineze, ci să meargă la un centru de vaccinare, unde să citească un text de informare cu privire la riscuri și să decidă acolo dacă se vaccinează sau nu, cu certitudine procentul celor vaccinați ar fi fost mai mare. Pur și simplu în felul acesta mulți ar fi aflat ce riscă dacă nu se vaccinează, iar autoritatea unui doctor care să le fi oferit informații corecte ar fi ajutat în sensul vaccinării. Mulți s-ar fi vaccinat de rușine. Alții, dacă tot erau acolo, de ce nu?

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.