Știința este prezentă în mod timid în presa românească. Pare a fi un paradox, pentru că trăim într-o perioadă în care importanța științei este excepțională. Vorbim despre probleme globale, cum ar fi: încălzirea globală ori epidemia de obezitate, care nu pot fi înțelese în afara cercetării științifice. Nenumărate subiecte de interes pentru public, cum ar fi cel al alimentației, au nevoie de știință pentru a fi spuse lucruri cu sens.


Dar cine citește ce se publică în presa centrală ori locală în legătură cu știința știe adevărul trist: jurnaliștii de știință sunt extrem de puțini. De fapt, cine știe un jurnalist român specializat pe domeniul științei?

Situația este atât de ridicolă, că atunci când s-au descoperit undele gravitaționale, un post TV l-a chemat pe Cristian Tudor Popescu să explice ce s-a întâmplat. Admirabil, jurnalistul menționat s-a pregătit pentru emisiune, dar probabil că altcineva ar fi de așteptat să explice un asemenea subiect, care are subtilități multiple (și care, solicită, prin urmare, o conviețuire cu știința, nu un efort de o zi).

La ce duce faptul că nu există jurnaliști de știință de valoare? La un amestec de articole bune și articole proaste. În final, la o lipsă de credibilitate, dat fiind că nu poți să știi niciodată dacă ce citești este serios ori doar o năzbâtie.

Cei care scriu despre știință prin publicațiile centrale, în bună parte, nu înțeleg domeniul despre care scriu, nici la nivel de începător. Nu înțeleg domeniul, nu înțeleg conceptele, nu înțeleg despre ce vorbesc. Prin urmare, ceea ce scriu este atât de credibil pe cât este sursa folosită.

Ce se poate face? Din păcate nimic. Știința există doar pe câteva site-uri menținute de câțiva pasionați. Dar un om (și asta e regula, un om susține un site) nu poate menține un site în așa fel încât să reflecte zilnic evoluția științei și tehnologiei.

Faptul că nu există jurnaliști de știință alimentează tot felul de aberații: mișcările antivacciniste, adepții teoriei Pământului plat șamd. Nu există o masă critică de articole de calitate care să se opună aberațiilor care, din păcate, au o excelentă expunere media.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.