Cei interesați cât de cât de nutriție au văzut, aproape sigur, că în ce privește consumul de proteine o sumedenie de influenceri, cu background mai mult sau mai puțin solid în domeniul nutriției, recomandă recent consumul unor cantități mari de proteine, mult peste recomandările instituționale. Au rămas instituțiile în urmă sau acești influenceri exagerează?
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Scopul periajului dentar este obținerea unei respirații proaspete și prevenirea cariilor. Totuși, efectul pastei de dinți asupra ecosistemului complex de bacterii din cavitatea orală — microbiomul oral — este adesea neglijat.
Cercetări recente au subliniat importanța crucială a microbiomului oral pentru sănătatea generală. Un microbiom echilibrat ajută la reglarea bacteriilor dăunătoare, facilitează digestia și protejează gingiile.
Dar susține acest echilibru pasta de dinți sau îl perturbă? Și ar putea pasta de dinți a viitorului să fie concepută pentru a susține microbiomul oral, în loc să-l afecteze negativ?
- Detalii
- Scris de: Niamh Coffey, Albert Leung și Isabel Olegario
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Rolul suplimentelor de vitamine este un subiect în dezbatere de mulți ani, iar o poziție definitivă, universală, a medicilor nu a fost și nu va fi atinsă prea curând. Probabil din motive solide, cum ar fi diferențele de alimentație între diversele populații ale lumii, dar și diferențele dintre indivizii din interiorul aceleași populații.
Unii nutriționiști sunt totuși de opinie că alimentația ar trebui să răspundă la nevoile organismului pentru vitamine. Dar uneori nu e posibil. Un caz discutat în literatura de specialitate este, de exemplu, cel al iodului.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
- Detalii
- Scris de: Yasmine Probst și Karen Zoszak
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Pandemia de COVID-19 a scos în evidență o mare cantitate de dezinformare pe multe subiecte, în special în domeniile științei și sănătății. De atunci, supraîncărcarea cu informații continuă, iar mulți oameni sunt pe bună dreptate confuzi din cauza unui val de informații contradictorii despre sănătate. Chiar și sfaturile experților sunt adesea contradictorii.
În plus, unii distorsionează uneori în mod intenționat rezultatele cercetărilor pentru a promova o anumită agendă. De exemplu, fosfatul trisodic este un aditiv alimentar comun în prăjituri și fursecuri, folosit pentru a îmbunătăți textura și a preveni alterarea, dar influencerii exploatează faptul că substanța este folosită și în vopsele și produse de curățenie pentru a sugera că este dăunătoare sănătății.
- Detalii
- Scris de: Aimee Pugh Bernard
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Într-o lume tot mai obsedată de curățenie, folosirea substanțelor antimicrobiene a devenit o practică obișnuită. De la săpunuri și produse cosmetice la spray-uri de curățare și produse pentru menstruație, acestea promit să ne protejeze „ucigând 99,9% din bacterii”. Dar aceste produse vin cu un cost ascuns: nu vizează doar germenii dăunători, ci și bacteriile benefice, esențiale pentru sănătatea noastră.
- Detalii
- Scris de: Anastasia A. Theodosiou și Chrissie Jones
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Tatăl meu a fumat pipă o vreme, iar îmi amintesc foarte bine acea substanță neagră și lipicioasă – gudronul – care se aduna pe filtrul dispozitivului. Acum, imaginează-ți această substanță ajungând în plămânii tăi și acoperindu-le pereții. Imaginea este cel puțin neplăcută.
Având la dispoziție nenumărate studii despre efectele utilizării tutunului, n-ar trebui să avem dificultăți în a ne convinge pe noi înșine și pe alții cât de nociv este acesta. Celulele care alcătuiesc țesuturile, organele și sistemele corpului nostru sunt sensibile la efectele agenților toxici externi, mulți dintre aceștia regăsindu-se în tutun.
Mulți fumători nu doar că acceptă acest lucru, ci ignoră și pericolul serios pe care îl reprezintă pentru cei din jur.
În acest articol, vom urmări fumul de tutun pe măsură ce intră și călătorește prin corpul nostru, de la gură la plămâni, celule și până la sistemul nervos. La fiecare pas, vom observa efectele dovedite științific pe care le are asupra corpului nostru la nivel microscopic, celular.
- Detalii
- Scris de: Guillermo López Lluch
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
În aceste zile în SUA (și în restul lumii, la cum se preiau știrile din SUA de către agențiile de presă de pretutindeni) se vorbește masiv despre cum alcoolul este responsabil de apariția cancerului la om, indiferent de cantitatea de alcool consumat (desigur, cu risc mai mare pe măsură ce crește cantitatea consumată). Chirurgul general al SUA (eng. The US Surgeon General) anunță la TV că recomandă înscrierea pe sticlele de alcool mesaje asemănătoare celor de pe pachetele de țigări.
Prin urmare, consumul de alcool începe să fie prezentat în mod similar cu fumatul. Rezultatele studiilor efectuate pe grupuri mari de persoane ar arăta că, pe parcursul vieții, la un consum de 2 băuturi pe zi, femeile prezintă un risc de a dezvolta cancer de 21,8%, iar bărbații de 13,1%.
Interesant este că datele publicate recent în SUS sunt, totuși, contradictorii... Concluziile chirurgului general sunt în anumite aspecte diferite de cele prezentate recent într-un raport al National Academies - Sciences, Engineering and Medicine.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Probabil vi s-a spus de multe ori: „Nu ieși iarna afară cu părul ud sau fără haină, că vei răci!”. Acest lucru nu este chiar adevărat. Ca în cazul multor lucruri, realitatea este mai complicată. Iată care este diferența: frigul nu este motivul pentru care răcim, dar este adevărat că vremea rece face mai ușoară contractarea virusurilor respiratorii, care provoacă răceala și gripa. Cercetările arată, de asemenea, că temperaturile scăzute sunt asociate cu rate mai ridicate de Covid-19, informează .
În calitate de profesor de asistență medicală cu experiență în domeniul sănătății publice,
de la Universitatea Purdue este deseori întrebată despre răspândirea bolilor infecțioase, inclusiv despre relația dintre frig și răceală. Iată ce spune aceasta că se întâmplă de fapt.- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Cercetătorii de la USF Health și Institutul de Cancer Tampa General Hospital (TGH) au descoperit o legătură importantă între alimentația occidentală, bogată în alimente ultra-procesate, și inflamația cronică care stimulează creșterea și progresia tumorilor. Studiul, publicat în revista internațională Gut, subliniază necesitatea de a reevalua alegerile alimentare ca factor cheie în prevenirea și tratamentul cancerului colorectal.
- Detalii
- Scris de: Dr. Bianca Cucoș
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Sunătoarea, sub formă de supliment alimentar, este folosită de secole pentru a îmbunătăți starea de spirit. Chiar și astăzi multe persoane o utilizează ca tratament natural pentru depresia ușoară până la moderată. Sunătoarea conține mai mulți compuși activi, precum hipericina și hiperforina, despre care se crede că influențează starea de spirit.
Studiile care au investigat eficacitatea sunătoarei au oferit rezultate mixte cu privire la eficiența acesteia în tratarea simptomelor depresiei. Deși acest tratament nu este în prezent recomandat de autoritățile sanitare din Regatul Unit, multe persoane continuă să cumpere suplimentul din farmacii și magazinele naturiste, considerându-l o alternativă naturală la antidepresive.
Cu toate acestea, ceea ce mulți oameni nu realizează este că, deși provine dintr-o sursă naturală, suplimentul pe bază de sunătoare poate avea interacțiuni potențial serioase cu medicamente eliberate pe bază de rețetă.
- Detalii
- Scris de: Dipa Kamdar
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Bryan Johnson, omul care a transformat intenția de a avea sănătatea perfectă și chiar pe aceea de a nu muri într-o adevărată mișcare populară („Don't die!”), are, desigur, și un protocol stric și elaborat când vine vorba despre îngrijirea dinților și, în ansamblu, de sănătatea cavității bucale.
Regimul alimentar acestuia, de care am scris aici, conține peste o sută de diverse suplimente alimentare, multe insuficient studiate și fără rezultate certe în ce privește sănătatea umană. Nu cred să mai fie vreo persoană pe planetă care să ia zilnic atât de multe diverse substanțe chimice, în diverse forme, pentru o perioadă teoretic nelimitată, fără a cunoaște efectele pe termen mediu și lung asupra organismului și sănătății.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Matthew W. Johnson este profesor în cercetarea psihedelicelor și a conștiinței la Johns Hopkins. Lucrează în domeniul psihedelicelor din 2004 și este unul dintre cei mai publicați experți în psihedelice din lume. Mai jos, puteți citi opinia acestuia despre mecanismul psihedelicelor la nivelul organismului uman.
Fiecare experiență psihologică are un corespondent biologic: acestea sunt două fețe ale aceleiași monede. Când vezi culoarea verde, în creierul tău se întâmplă ceva care codează această experiență a culorii verzi.
În cazul psihedelicelor, cea mai mare diferență este dacă discutăm despre partea psihologică sau despre partea biologică. Acționează acestea prin activarea unor receptori din creier și apoi produc alte efecte? Sau funcționează datorită experienței?
- Detalii
- Scris de: Matthew W. Johnson
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Oliver Zolman, un tânăr doctor britanic, a devenit cunoscut în ultimii ani prin două lucruri: preocuparea pentru longevitate și asocierea cu miliardarul american Bryan Johnson, care a înființat un fel de mișcare intitulată „Don't die” și care experimentează în domeniul longevității. Zolman este doctorul care îi oferă consultanță lui Johnson, pornind de la rezultatele științifice la zi în ce privește longevitatea umană.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Deoarece, de obicei, nu există simptome până la prima fractură, osteoporoza este considerată o boală tăcută. Unii o numesc chiar un ucigaș tăcut.
Osteoporoza este o boală a oaselor caracterizată printr-o densitate și rezistență osoasă scăzute, ducând la oase fragile, casante, care cresc riscul de fracturi, în special la coloană, șolduri și încheieturi.
Fundația Națională de Osteoporoză estimează că peste 10 milioane de americani suferă de osteoporoză. Alte 43 de milioane au masă osoasă scăzută, precursorul osteoporozei. Până în 2030, se estimează că numărul adulților cu osteoporoză sau masă osoasă scăzută va crește cu peste 30%, ajungând la 71 de milioane.
N.n. - într-o estimare publicată pe site-ul Spitalului militar din București, în România circa 21% dintre femei și 6% dintre bărbații de peste 50 de ani suferă de osteoporoză.
- Detalii
- Scris de: Ting Zhang și Jianying Zhang
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate