Deoarece, de obicei, nu există simptome până la prima fractură, osteoporoza este considerată o boală tăcută. Unii o numesc chiar un ucigaș tăcut.
Osteoporoza este o boală a oaselor caracterizată printr-o densitate și rezistență osoasă scăzute, ducând la oase fragile, casante, care cresc riscul de fracturi, în special la coloană, șolduri și încheieturi.
Fundația Națională de Osteoporoză estimează că peste 10 milioane de americani suferă de osteoporoză. Alte 43 de milioane au masă osoasă scăzută, precursorul osteoporozei. Până în 2030, se estimează că numărul adulților cu osteoporoză sau masă osoasă scăzută va crește cu peste 30%, ajungând la 71 de milioane.
N.n. - într-o estimare publicată pe site-ul Spitalului militar din București, în România circa 21% dintre femei și 6% dintre bărbații de peste 50 de ani suferă de osteoporoză.
- Detalii
- Scris de: Ting Zhang și Jianying Zhang
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Colesterolul LDL ajută la formarea plăcii aterosclerotice
Majoritatea oamenilor știu că factorii de risc pentru bolile de inimă sunt hipertensiunea arterială, fumatul, colesterolul ridicat și excesul de greutate. Cu toate acestea, mulți dintre cei care suferă un atac de cord nu prezintă niciunul dintre acești factori de risc tradiționali.
Cercetările sugerează că afecțiuni precum guta, psoriazisul, bolile inflamatorii intestinale și artrita reumatoidă sunt, de asemenea, factori de risc pentru bolile de inimă. Elementul comun al acestora este inflamația cronică.
- Detalii
- Scris de: Robert Byrne și JJ Coughlan
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Apa este esențială pentru funcționarea zilnică și pentru sănătate, iar fără ea putem supraviețui doar câteva zile. Totuși, pierdem constant apă prin transpirație, urinare și chiar prin evaporare atunci când respirăm.
Acesta este motivul pentru care am evoluat cu un mecanism de reglare și menținere a apei în corpul nostru. La fel cu alte animale, supraviețuirea noastră depinde de un impuls biologic puternic care ne spune să găsim și să bem apă pentru a echilibra pierderea de lichide.
- Detalii
- Scris de: Lauren Ball și Kiara Too
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Produsele lactate scad eficiența unor medicamente, precum antibioticele sau anumite medicamente anticancer. În esență, această „scădere a eficienței” înseamnă o reducere a absorbției medicamentului, ca urmare a interacțiunii unor substanțe chimice din compunerea lactatelor cu compuși din medicamente.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Este adevărată zicala „calorii consumate, calorii arse” (n.tr. referitor la faptul că, în fapt, esențial în atingerea/ menținerea unei greutăți dorite este numărul de calorii ingerate)? Răspunsul scurt este da, dar povestea completă este mai nuanțată.
Din momentul în care mâncarea îți atinge limba și până când părăsește corpul, sistemul tău digestiv și microbiomul intestinal lucrează pentru a extrage nutrienții din aceasta. Enzimele din gură, stomac și intestinul subțire descompun alimentele pentru absorbție, în timp ce microbii din intestinul gros digeră resturile.
- Detalii
- Scris de: Christopher Damman
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Întâi de toate trebuie să spun că am încercat toate tipurile de periuțe: cele clasice, manuale, dar și cele electrice, care vin în două categorii - sonice și O-R (oscilanto-rotative). Din motive necunoscute, am revenit și cred că o să rămân la cea manuală, dar asta nu înseamnă că decizia mea reprezintă vreun sfat pentru cineva.
Desigur, s-au testat toate aceste tipuri de periuțe și există concluzii pe care le putem lua în calcul dacă vrem să fim „aliniați” cu știința. Înainte de a vorbi despre periuțe, să vorbim despre motivul pentru care ne curățăm dinții.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Tot mai multe dovezi corelează alimentele ultraprocesate cu un risc mai mare de a dezvolta anumite boli (obezitate, boli de inimă, diabet și cancer intestinal), dar puține studii pe termen lung au examinat până în prezent corelațiile cu toate cauzele și cauzele specifice de deces, în special din cauza cancerului.
Un consum mare de alimente ultraprocesate este corelat cu un risc mai mare de deces, cele mai puternice asocieri fiind înregistrate în cazul produselor de carne gata preparate de consum, carne de pasăre și fructe de mare gata de consum, al băuturilor cu zahăr, al deserturilor pe bază de lactate și al alimentelor ultraprocesate pentru micul dejun, a constat un studiu realizat în Statele Unite pe o perioadă de 30 de ani, publicat recent în revista The BMJ.
Cercetătorii spun că nu toate produsele alimentare ultraprocesate ar trebui să fie restricționate la nivel general, dar că rezultatele „oferă sprijin pentru limitarea consumului anumitor tipuri de alimente ultraprocesate pentru sănătatea pe termen lung”, informează 360medical.ro.
- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Dieta portofoliu a fost creată de dr. David Jenkins din Toronto, Canada. Este o dietă vegetariană modificată care pune accent pe alimentele care s-a dovedit că pot reduce colesterolul LDL („rău”).
Aceste alimente sunt: proteinele de soia, nucile, sterolii vegetali și fibrele solubile.
Studiile au arătat reduceri ale LDL de 20-30% la persoanele care urmează dieta portofoliu, indiferent dacă acestea luau sau nu statine (medicație eficientă în reducerea colesterolului).
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Colesterolul LDL ajută la formarea plăcii aterosclerotice
Nivelul mare al colesterolului rău din sânge trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru oricine, pentru că acesta este asociat cu un risc mare de formare a plăcii aterosclerotice și, pe cale de consecință, în timp, cu un risc mare de a avea un incident cardiovascular (infarct miocardic) ori cerebral (accident vascular cerebral - AVC).
De exemplu, dacă o bucată din această placă se rupe, se formează un cheag de sânge în arteră care poate bloca fluxul sangvin, ceea ce poate însemna atac de cord, dacă este la nivelul inimii, cu efecte majore asupra funcționării inimii, uneori blocajul putând fi chiar fatal. Dacă este la nivelul creierului, de asemenea, efectele pot fi majore, de la nealimentarea și afectarea unei părți a creierului pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă (în funcție de cât durează până la intervenția medicală specializată) până la deces.
În România infarctul miocardic acut este principala cauză de moarte neviolentă (vezi aici detalii).
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
După ce am scris amplul articol despre alimentele ultra-procesate, inevitabil, am devenit mai atent la etichete ori la ingredientele din mâncare (dacă te duci la McDonald's nu vezi nicio etichetă, firește). Am scris recent, apropo de McDonald's, despre ce ingrediente conțin Chicken McNuggets, dar și despre CRISPY STRIPS (KFC).
M-am gândit că ar fi o idee bună să scriu și despre înghețată. Și am ales una pe care-o văd adesea la mine în frigider: înghețata Nirvana, mai precis varietatea cu aromă și sirop de caramel și bucăți de nuci pecan caramelizate.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
În ultimii ani am devenit un băutor regulat de ceai. Mă refer la ceaiul... ceai, la specia Camellia sinensis (familia Theaceae), nu la diverse la diverse flori, fructe ori plante peste care se adaugă apă caldă/ clocotită.
Deși am mai scris anterior pe site articole despre beneficiile ceaiului, nu am scris, până azi 😀, despre tipurile de ceai. Sunt patru mari tipuri de ceai, după modul de procesare: ceai negru, ceai verde, ceai oolong și ceai alb. Mai este o varietate de ceai de care vom vorbi, care devine mai bun cu trecerea timpului, ceaiul pu-erh.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Iată două întrebări la care am vrut să răspund, într-un articol, de mai multă vreme:
1) ce tipuri de activități fizice sunt cele mai bune pentru o viață lungă și sănătoasă?
2) care este durata optimă a activității fizice pentru a maxima șansele de a trăi sănătos cât mai mult?
Interesul a pornit, în special, de la următoarea nedumerire: mania modernă pentru mersul la sală și practicarea intensă, de unii, a antrenamentelor cu greutăți, are beneficii pentru sănătate? Sigur, mulți merg la sală cu scopul de a crește masa musculară și a crește atractivitatea formei corpului, dar ar fi de interes, cred, de aflat dacă activitatea fizică intensă vine și cu alte beneficii ori poate cu dezavantaje.
În esență, din câte mi-am dat seama, în special din analiza concluziilor moderne cu privire la alimentația optimă pentru om, pare că o abordare moderată, în acord cu tiparele impuse de evoluția noastră ca specie, este cea optimă. Poate că ce era scris pe templul lui Apollo (Oracolul din Delphi), „Nimic în exces”, are o utilitate modernă în domenii multiple, cum ar fi, printre altele, cel a activității fizice ori al alimentației.
Pare, nu-i așa? excentrică preocuparea pentru activități fizice intense, fie că e vorba despre antrenamente cu greutăți, alergare ori alte tipuri de sporturi intense.
Dar, dincolo de ce opinii mi-am format eu, să vedem ce spune știința 😃.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Am scris în urmă cu câteva săptămâni despre ingredientele din Chicken McNuggets (McDonald's). Mi s-a părut nedrept să nu scriu și despre un produs de la cealaltă companie iubită profund de români, în special de copii și adolescenți, KFC. Am ales fâșiile de piept de pui picant pane (crispy strips), care, în ce mă privește, reprezintă produsul cel mai comandat când ajung la acest restaurant de tip fast-food. Rămâne de văzut dacă mai revin după ce termin acest articol 😀
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Rata metabolică bazală reprezintă energia consumată de o persoană aflată în stare de repaus pentru a menține funcțiile de bază ale organismului, precum respirația, circulația și digestia. Cu alte cuvinte, este vorba despre energia necesară pentru funcționarea corpului atunci în condițiile în care acesta nu este angajat în activitate fizică.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Recunosc, nuggeții de la McDonald's sunt foarte buni 😀 Sunt o adevărată capodoperă culinară. Sunt gustoși, moi, prăjiți exact cât trebuie. Dar acești nuggeți sunt un exemplu perfect de aliment ultra-procesat, adică nu un aliment în sensul clasic, ci un fel de înlocuitor de mâncare.
Iată ce conțin acești nuggeți, pe lângă puținul de carne de pui.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate