Scientia.ro
  • Home
  • Ştiri
  • Tehnologie
  • Fizică
  • Univers
  • Biologie
  • Biografii
  • Humanus
  • Pe scurt
  • Bloguri
    • Blogul Scientia
    • Blog Cătălina Curceanu
    • Safari prin lumea ştiinţei
    • Blog Sergiu Vijiala

Mâncarea care ne îmbolnăvește și ucide lent. Despre ororile alimentelor ultra-procesate

În prezent 7% din populația României are diabet, iar circa 3% are cancer. Conform unui raport din 2020, dintre copiii cu vârste de 7-9 ani 14% sunt obezi, iar 17% sunt supraponderali. Iar România de mâine va fi mai bolnavă decât cea de azi.

Ceea ce mâncăm astăzi este foarte diferit de ceea ce obișnuiam să mâncăm cu câteva zeci de ani în urmă.

Cea mai mare parte a ceea ce mănânci este constituit din alimente ultra-procesate [AUP], care sunt o noutate pentru organismul nostru, învățat de-a lungul istoriei cu alt tip de hrană, și care ne îmbolnăvesc și ne omoară.

Nu vorbesc doar despre mâncarea tip fast-food de la anumite lanțuri de restaurante, nu vorbesc despre ce găsești la etajul de „mâncare” din malluri, ci de aproape tot ce mănânci. Cereale în pungi multi-colore, dimineața? AUP. Crenvurști? AUP. Iaurt? (Cel mai probabil) AUP. Margarină? AUP. Pizza de la supermarket? AUP. Prăjituri de orice fel de la supermarket/ cofetărie? AUP. Supe instant? AUP. Pâinea albă? AUP. Covrigi de la colțul străzii? AUP. Biscuiți și napolitane? AUP. Mezelurile de (aproape) orice tip? AUP. Batoane cu proteine înainte sau după exerciții fizice? AUP. Nuggets de orice fel? AUP. Cipsuri? AUP. Înghețată? AUP. Și lista continuă... Zeci de mii de substanțe chimice de care, în largă majoritate, nu ai auzit, fabricate de marile companii alimentare, sunt amestecate în produsele pe care le mâncăm zilnic.

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 09 Decembrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Obezitatea la copii în România - un fenomen scăpat de sub control

Nu am găsit statistici recente cu privire la obezitatea infantilă în România. Dar date mai vechi existente sunt de-a dreptul stupefiante: conform unui articol din 2020 „Singurul studiu oficial conține date din anul 2015 și arată că la toate grupele de vârstă studiate – 7, 8 și 9 ani - ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%”.

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 30 Noiembrie 2023
  • România
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Ce ingrediente conțin, în fapt, covrigii?

Nu cred să mai fie vreo țară în care să se consume covrigi în cantități atât de mari ca-n România. Produse de patiserie-simigerie se găsesc, desigur, și-n alte locuri, dar puncte de vânzare la fiecare colț de stradă (și chiar mai multe pe aceeași stradă) sunt de găsit doar la noi.

Când m-am gândit să scriu acest articol și am făcut o scurtă verificare pentru a vedea ce s-a mai scris pe acest subiect, m-a amuzat să descopăr câte articole s-au scris prin presa noastră despre covrigi :) Multe, cu același text. În fapt, sunt o mulțime de articole despre covrigii de la Luca, faimoasa simigerie, articole care promit, desigur, să ne spună adevărul. Ce ne spun însă este doar un copy-paste cu ingredientele de pe site-ul companiei. Senzația mea este că, în realitate, aceste articole sunt publicitate mascată. Și imaginea din multe articole din diverse ziare este preluată de pe site-ul companiei, cu niște covrigi de toată frumusețea!

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 26 Noiembrie 2023
  • alimente-compozitie-chimica
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Activitatea fizică (exercițiul fizic sau sportul) nu ajută la controlul greutății corporale

Activitatea fizică nu duce la un consum total de energie zilnică superior și nu ajută la controlul greutății corporale.

Aceasta este, într-adevăr, o descoperire surprinzătoare, dar bine documentată științific. În același timp, este bine camuflată în articolele care vorbesc despre efectele exercițiului fizic asupra organismului uman, căci aproape nimeni nu vorbește despre ea.

De când cu diversele dispozitive electronice care monitorizează diverși parametri organici, contorizarea numărul zilnic de pași și a numărului de calorii consumate, printre altele, a devenit rutină pentru mulți.

Dar așteptările noastre sunt că dacă, de pildă, ai consumat 450 de calorii făcând circa 10 mii de pași, aceste calorii se adaugă la rata metabolică bazală (rata metabolică bazală indică numărul de calorii utilizate pentru funcționarea corpului aflat în stare de repaus).

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 04 Noiembrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Băuturile răcoritoare dizolvă smalțul dinților și provoacă apariția cariilor dentare

Aproape toate băuturile răcoritoare (sucurile neacidulate și băuturile carbogazoase, inclusiv energizantele) sunt suficient de acide pentru a eroda (dizolva) smalțul, stratul protector al dinților, ceea ce duce la apariția cariilor dentare.

Strămoșii îndepărtați ai omului nu aveau carii dentare. Acestea sunt produsul procesului digestiv al bacteriilor din cavitatea noastră bucală. Bacteriile consumă bucăți infime de carbohidrați (zahăr) din gură, iar în urma procesului de fermentare care are loc se produc acizi, care dizolvă smalțul dinților. Am scris un articol amplu aici.

În acest articol discutăm despre efectul direct al băuturilor răcoritoare asupra smalțului, în absența bacteriilor, pentru că aceste băuturi distrug smalțul dinților ca urmare a compoziției (acidității) lor; în plus, în cazul celor care conțin zaharuri, asigură și hrană pentru bacterii, accentuând agresiunea asupra danturii. De asemenea, în a doua parte a articolului, vom arăta care este pH-ul unor băuturi arhicunoscute, precum Coca Cola sau Pepsi.

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 30 Octombrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Polifenolii - efectele acestora asupra sănătății

Poate că cuvântul „polifenol” înseamnă puțin pentru tine, dar cu siguranță înseamnă mult pentru sănătatea ta. Polifenolii sunt o familie de compuși chimici prezenți în alimentele de origine vegetală și în algele marine care au fost studiate în ultimul secol pentru efectele lor asupra sănătății.

Începutul: gust și tehnologie

Polifenolii au fost folosiți pentru proprietățile lor tehnologice cu mult înainte de a primi un nume. Utilizările datează din Egiptul Antic, când s-a descoperit că substanțe chimice din scoarța anumitor copaci se cuplează cu colagenul din pielea animalelor, în procesul de tăbăcire a pieilor. Acest proces conferă o culoare profundă pielii, iar când au fost identificați compușii implicați – o clasă de polifenoli – aceștia au fost numiți „tanini”.

Detalii
Scris de: Jara Pérez Jiménez, Cara Frankenfeld, Léopold L Fezeu Kamedjie, Margaret Slavin și Valentina A. Andreeva
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 27 Octombrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

De ce fructele, deși conțin zahăr, sunt preferabile dulciurilor

Ce mi-am propus este să scriu un scurt articol despre fructe, ca aliment recomandat atunci când doriți ceva dulce.

Trebuie reținut că fructele conțin zaharuri, precum glucoza, fructoza și sucroza; sucroza, o combinație compactă din primele două, este, în fapt, zahărul de bucătărie. Concentrația de zaharuri este diferită de la fruct la fruct, precum și de la soi la soi, dacă vorbim despre același fruct. 

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 21 Octombrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Șase tehnici pentru a-ți controla vârfurile de glucoză din sânge

Jessie Inchauspé este o biochimistă de origine franceză, autoare de cărți în domeniul sănătății și fondatoarea unei mișcări care are ca scop îmbunătățirea sănătății oamenilor prin găsirea unui echilibru în ce privește nivelul de glucoză din sânge. Aceasta a publicat două cărți, Glucose revolution (2022) și The glucose goddess method (2023).

În acest articol o să vorbesc despre tehnicile identificate de aceasta pentru a aplatiza curbele glugozei din sânge în cadrul studiilor clinice la care a participat și din propria analiză a nivelurilor de glucoză din sânge, ca urmare a utilizării unui dispozitiv de monitorizare. În plus, o să vorbesc despre ce se întâmplă în organism pe timpul vârfurilor de glucoză, precum și despre care sunt consecințele pe termen scurt și pe termen lung asupra organismului.

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 19 Octombrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Spre o nutriție personalizată: sunt mari diferențe între persoane în răspunsul organismului la aceleași alimente

Studii recentă arată că sunt diferențe mari între oameni în modul în care organismul reacționează la diferite alimente, ceea ce arată necesitatea nutriției personalizate și inadecvarea metodelor curente.

Nu există două persoane care să reacționeze identic la același tip de aliment, nici măcar gemenii identici. Răspunsul organismului la alimente depinde de mulți factori, unul foarte important fiind microbiomul (totalitatea microbilor din intestine); genetica are un rol mai puțin important decât se credea. Modificările aduse alimentației pot modifica microbiomul, ceea ce înseamnă, pe cale de consecință, modificarea răspunsului organismului la alimentele ingerate, la stres, modificarea stării de spirit și reducerea inflamației.

Afirmațiile de mai sus au la bază un studiu denumit PREDICT-1 (Personalized Responses to Dietary Composition Trial-1), coordonat de profesorul Tim Spector și echipa sa de la King’s College London și ZOE, în colaborare cu cercetători din SUA, Marea Britanie, Italia și Suedia. Studiul PREDICT-1, care a implicat 1.103 subiecți, inclusiv 660 de gemeni identici și neidentici, din Marea Britanie și SUA, a început în iunie 2018 și măsurat o gamă largă de markeri, de la nivelurile de glucoză din sânge, grăsimi și insulină până la nivelul de activitate fizică, inflamația din organism, calitatea somnului și calitatea (diversitatea) microbiomului. 

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 15 Octombrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

De ce știrile despre nutriție sunt contradictorii

După cum probabil cei care intră pe acest site în mod regulat au observat, în ultimii 2 ani am publicat multiple articole cu privire la nutriție/ alimentație. Mă apropii de final și cu acest domeniu (după ce am scris pe larg despre fizică, biologie, tehnologie, psihologie sau cosmos, printre altele) și va trebui să identific altul de interes pentru următorii doi ani 😀.

În tot acest timp mi-am cristalizat o serie de concluzii simple cu privire la legătura dintre alimentație și sănătate. Surprinzător, cel puțin pentru mine, este că, în fapt, marile descoperiri din acest domeniu sunt de bun-simț și în niciun caz nu revoluționează modul în care gândim despre hrănire. Sigur, cei care își asigură un venit ca urmare a implicării în domeniul nutriției au tendința de a pune în evidență lucruri mici, încercând să creeze impresia că au o mare relevanță - desigur, pentru a-și demonstra utilitatea.

De pildă, probabil că cea mai rezonabilă și mai importantă concluzie pe care o poți trage după ce te lămurești cam ce gândesc cercetătorii în domeniul nutriției umane este următoarea: trebuie să mâncăm așa cum mâncau strămoșii noștri care aveau acces la o alimentație decentă și să nu mâncăm mult. În alte cuvinte asta înseamnă, în esență: să evităm produsele inventate de industria alimentară modernă, adică produse înalt-procesate, cu multiple adaosuri de substanțe chimice (zahăr, sare și grăsimi, printre altele) care au rolul de a prelungi perioada de valabilitate a produselor și de a fi gustoase, dar au efecte nocive asupra organismului. 

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 14 Octombrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

„Hrană pentru viață” (note de lectură)

https://www.scientia.ro/images/A1_2023/legume.jpg

Cartea „Food for live” de Tim Spector are două mari părți: în prima se vorbește despre principiile alimentației sănătoase, în a doua se vorbește despre diversele tipuri de alimente. Tim Spector este un epidemiolog, doctor și scriitor de știință englez, specializat în studiile pe gemeni, genetică, epigenetică, microbiom și dietă. Acesta derulează de circa 30 de ani un studiu clinic masiv pe gemeni identici.

În cartea „Food for life”, Spector oferă „un ghid pentru alimente și nutriție”. În continuare găsiți o serie de idei din prima parte a cărții. Este una dintre cele mai bune cărți de nutriție pe care le-am citit, deși mi-ar fi plăcut ca nivelul de detaliu în ce privește concluziile sale cu privire la diverse alimente să fie mai ridicat.

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 09 Octombrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

20 de sugestii pentru o viață sănătoasă

Principalii factori care influențează starea de sănătate a unui individ sunt: zestrea genetică și stilul de viață. Stilul de viață se referă, în esență, atât la alimentație, cât și la activitatea fizică.

Iată în continuare 20 de sugestii pentru o viață sănătoasă și mai lungă.

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 24 Septembrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Ce conțin suplimentele NOVOS, care promit să încetinească îmbătrânirea

Compania NOVOS, pe care am mai menționat-o în articolul despre cele 12 cauze ale îmbătrânirii, companie susținută de o serie de biochimiști, geneticieni și profesori de la universități prestigioase, precum Harvard, MIT și altele, are ca scop identificarea unor substanțe chimice care să crească longevitatea.

NOVOS a creat două suplimente cu care-și propune să contracareze efectele celor 12 cauze ale îmbătrânirii.

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 23 Septembrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Cele 12 cauze ale îmbătrânirii

Compania NOVOS a fost fondată în anul 2018 cu scopul de a „debloca accesul la cunoașterea și produsele care au în vedere cele douăsprezece cauze ale îmbătrânirii”. Dacă încercați să căutați pe motoarele de căutare despre cauzele îmbătrânirii o să observați că nu există deocamdată o opinie comună între cercetători, deși nu sunt totuși diferențe foarte mari între aceștia.

NOVOS a fost înființată de Chris Mirabile, dar pentru producerea produsele sale și derularea de studii clinice se bazează pe biochimiști, geneticieni și profesori de la universități prestigioase, precum Harvard, MIT și altele.

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 22 Septembrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Cacaua - rolul în sănătatea cardiovasculară

Cacaua, componenta principală a ciocolatei, a atras atenția cercetătorilor datorită posibilelor sale beneficii asupra sănătății cardiovasculare. Principalele substanțe bioactive din cacao, flavonoidele, pot influența pozitiv mai mulți factori legați de sănătatea inimii, precum tensiunea arterială, inflamația și funcția endotelială. 

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 22 Septembrie 2023
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Pagina 3 din 19

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Citește și:

  • 10 beneficii dovedite pentru sănătate ale ouălor
  • 7 moduri de a pierde în greutate pe pilot automat (fără a număra caloriile)
  • 8 simptome ale dependenţei de alimente
  • Șase tehnici pentru a-ți controla vârfurile de glucoză din sânge
  • Salpetrul. Rolul în alimentaţie
  • Cartoful alb vs cartoful dulce vs cartoful roșu - compoziția chimică și valoarea nutritivă


Citește gratuit cartea.
Clic pe imagine.

FLASH SCIENCE:

Toți oamenii emit o lumină subtilă până mor

Această lumină se numește emisie de fotoni ultra-slabi (EFU) și este un produs natural al metabolismului.

Aur din centrul Terrei se strecoară către suprafață

Centrul planetei noastre conține 99,999% din tot aurul cunoscut. Contrar teoriilor conspiraționiste, miezul Pământului nu este gol.

Inteligența artificială devine tot mai puternică, dar „halucinațiile” ei se înrăutățesc

Noile versiuni ale softurilor de IA de tip LLM, care vin cu opțiunea „raționează”, dezvoltate de marile companii de tehnologie, produc informații incorecte tot mai frecvent. Nici măcar companiile nu știu de ce.

Cum să-ți îmbunătățești colesterolul

Colesterol total: Redu consumul de alimente prăjite și de tip fast-food. Limitează carnea roșie la nu mai mult de 1–3 ori pe săptămână. Alege produse lactate cu conținut redus de grăsimi și carne slabă, cum ar fi puiul și peștele. Crește consumul de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase.

CE CĂRȚI CITESC:

• What kind of creatures are we? de Noam Chomsky (02.01.25)

Tag:   carti-note-lectura 

›› NEWSLETTER (lunar)
Scientia Q&A  || Forum
YouTube || Facebook     
⇒ Scrie pe Scientia
Contact || T&C || RSS
© 2008-2024 Scientia.ro