Întâi de toate trebuie să spun că am încercat toate tipurile de periuțe: cele clasice, manuale, dar și cele electrice, care vin în două categorii - sonice și O-R (oscilanto-rotative). Din motive necunoscute, am revenit și cred că o să rămân la cea manuală, dar asta nu înseamnă că decizia mea reprezintă vreun sfat pentru cineva.

Desigur, s-au testat toate aceste tipuri de periuțe și există concluzii pe care le putem lua în calcul dacă vrem să fim „aliniați” cu știința. Înainte de a vorbi despre periuțe, să vorbim despre motivul pentru care ne curățăm dinții

Pe primul loc, desigur, este sănătatea dinților și a gingiilor. În ce privește motivul deteriorării danturii, trebuie specificat foarte clar că sunt două mari motive: alimentația și zestrea genetică. Prin urmare, oricât de atenți ați fi la periaj, dacă alimentația este una care favorizează apariția cariilor, cel mai probabil odată cu vârsta veți observa o înrăutățire a sănătății danturii/ gingivale.

Iată o serie de articole pe care le-am publicat pe aceste subiecte:
 →  Băuturile răcoritoare dizolvă smalțul dinților și provoacă apariția cariilor dentare
 →  Deși strămoșii noștri nu aveau carii, noi, modernii, avem, chiar dacă ne spălăm pe dinți regulat. De ce?
 →  Microbii din cavitatea bucală influențează sănătatea altor organe ale corpului
 →  Există o soluţie pentru a scăpa de problemele dentare pentru totdeauna?
 →  Cum funcționează cariile?

Periajul dinților permite eliminarea resturilor alimentare și înlăturarea plăcii (tartrul dentar), care, în fapt, este principalul „vinovat” pentru apariția cariilor și bolilor gingivale. Inflamarea gingivală (gingivita) este un stadiu incipient al unor boli gingivale caracterizate prin gingii umflate, care pot sângera pe timpul perierii.

Ca urmare, înlăturarea periodică a plăcii bacteriene este o operațiune importantă în procesul de menținere a unei danturi sănătoase. De regulă, doctorii stomatologi recomandă o înlăturare a tartrului la 6 luni, dar sunt diferențe majore în acumularea de tartru între oameni. Fiecare poate observa pornind de la propria experiență la ce perioade este util să revină la dentist.

Periuță manuală versus periuță electrică

Periuța manuală este cea pe care o cunoaște toată lumea, nesofisticată, fără componente electrice. Avantajul ei principal este simplitatea în utilizare. În plus, nu sunt scumpe.

Cum spuneam și la începutul articolului, periuțele electrice sunt de două tipuri: sonice și O-R.

Periuțele electrice sonice folosesc vibrații de înaltă frecvență pentru a agita fluidele prezente în zona în care se acționează, eliminând astfel depunerile de pe dantură. În principiu, în funcție și de modul în care sunt situați dinții în gură (mai apropiați / îndepărtați), aceste periuțe permit eliminarea depunerilor din zonele mai greu accesibile prin perierea clasică.

Periuțele electrice oscilanto-rotative, care au capete rotunde și de mici dimensiuni care se rotesc într-o parte și alta, simulează modul de acțiune a instrumentelor profesionale de periaj (folosite de dentiști).

Ce spun studiile?

Studiile efectuate cu privire la eficiența diverselor tipuri de periuțe de dinți s-au focalizat în special pe eliminarea tartrului și evitarea inflamației gingivale.

Concluziile acestor studii arată că există avantaje semnificative în utilizarea periuțelor electrice.

Cu toate acestea, diferențele nu sunt atât de mari încât să impună recomandări ferme cu privire la utilizarea unui anumit tip de periuță de dinți.

Prin urmare, oricare dintre tipurile de periuțe de dinți pot asigura rezultate bune în ce privește asigurarea sănătății danturii, dacă sunt utilizate în mod sistematic (de două ori pe zi) și în mod corect.

În fapt, este probabil mai important modul de utilizare a periuțelor decât tipul acestora.

Așa că să vorbim pe scurt despre ce înseamnă o utilizare corectă a periuței de dinți. Cum este preferata mea, o să vorbesc despre periuța manuală. Cele electrice vin cu propriile instrucțiuni.

Cum se utilizează în mod corect periuța manuală?

Un ghid detaliat al utilizării periuței manuale, în limba engleză, puteți găsi aici. O să prezint o versiune simplificată.

Întâi, trebuie menționat că spălatul pe dinți nu este o operațiune complicată și nu trebuie văzută astfel. Scopul este, desigur, să eliminați resturile alimentare și placa bacteriană.

În ce privește suprafețele periate, putem împărți dantura în trei: partea din față a dinților, partea care asigură masticația și partea din spate a danturii.

Primul pas este, firește, punerea pastei de dinți pe periuță și împrăștierea rapidă a pastei pe dantură.

Al doilea pas este începerea perierii. Începeți cu partea exterioară a dinților.

Așezați periuța la un unghi de 45% și începeți să periați fiecare dinte în parte, cu o mișcare ușor rotativă, încercând să eliminați orice resturi alimentare de pe dinți și mai ales dintre dinți. 4-5 mișcări ușor rotative pe fiecare dinte ar trebui să fie suficient. Nu insistați, pentru a nu vă răni gingiile.

Trebuie, așadar, trecut de la un dinte la altul, întâi pe partea exterioară, apoi periat partea superioară, cu care se efectuează efectiv masticația, pentru a trece după la zona din spatele dinților, mai greu accesibilă, unde perierea este un pic mai dificilă.

Unii profesioniști recomandă scuiparea pastei de dinți la final, dar fără clătire, probabil pentru a maximiza efectele benefice ale substanțelor chimice care constituie pasta de dinți. Personal mi se pare imposibil de aplicat această recomandare.

În final, iată și o scurtă demonstrație video cu privire la modul de periere.

Inspirat de: Are Electric or Manual Toothbrushes Better? 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.