Noi toţi suntem diferiţi. Ceea ce funcţionează pentru o persoană poate să nu funcţioneze pentru alta. Am scris destul de mult în trecut despre dietele low-carb, deoarece cred că reprezintă o potenţială soluţie la unele dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume. Totuşi, adevărul este că dietele low-carb nu sunt pentru toată lumea.

 

 


Unele persoane nu vor să ţină o astfel de dietă. Altele nu se simt bine în timpul ei sau pur şi simplu nu au nevoie de ea. De asemenea, cei care sunt activi fizic şi care fac multe exerciţii fizice anaerobe, cum ar fi alergarea sau ridicarea greutăţilor, au nevoie de ceva mai mulţi carbohidraţi în alimentaţie pentru a funcţiona optim.

M-am gândit să le ofer acestor oameni o alternativă sănătoasă.

Contextul carbohidraţilor

Carbohidraţii sunt un macronutrient foarte controversat. Unii spun că sunt o parte esenţială a dietei, importantă pentru creier şi că ar trebui să reprezinte mai mult de jumătate din aportul de calorii, în timp ce alţii îi privesc ca pe o otravă. Ca de atâtea ori, adevărul este undeva la mijloc între aceste două extreme şi depinde în întregime de context. Persoanele care deja sunt obeze, diabetice sau prezintă alte semne de tulburări metabolice atât de des asociate cu dieta occidentală, ar fi probabil cel mai bine să ţină o dietă low-carb, high-fat. Sunt clare dovezile că această dietă este cel puţin mult mai eficientă decât dieta low-fat, care încă este recomandată de nutriţionişti (1, 2, 3).

Însă, pentru persoanele care au un metabolism bun şi sunt relativ sănătoase şi active, o dietă low-carb poate fi complet inutilă.

Chiar dacă eliminarea tuturor carbohidraţilor poate fi necesară pentru ameliorarea disfuncţiilor metabolice asociate cu sindromul metabolic şi obezitatea, doar evitarea celor mai dăunători carbohidraţi ar putea fi suficientă pentru a preveni apariţia acestor probleme.

 

 

Carbohidraţi buni, carbohidraţi răi

Multe populaţii din lume au prosperat atât timp cât au consumat alimente naturale, neprocesate, fără să ţină seama de contextul carbohidraţilor din dietă. Exemple de populaţii care au mâncat o dietă high-carb şi au avut o sănătate excelentă sunt okinawanii şi kitavanii. Până ce nu au fost introduse în dietă alimentele moderne, aşa cum sunt zahărul şi carbohidraţii rafinaţi, aceşti oameni nu s-au îmbolnăvit.

Există multe populaţii în Asia care consumă mulţi carbohidraţi, dar sunt foarte sănătoase, cel puţin în comparaţie cu un american obişnuit. Acest lucru înseamnă că nu carbohidraţii în sine sunt cauza problemei, ci doar cei “răi” (împreună cu toate celelalte ingrediente nocive ale dietei occidentale). Dacă sunteţi sănătoşi şi activi, atunci probabil că nu ar trebui să existe niciun motiv important pentru a evita sursele sănătoase de carbohidraţi: cartofii, fructele şi cerealele ce nu conţin gluten.

Dieta fără zahăr şi fără grâu

După mine, două dintre cele mai rele alimente din dietă sunt zahărul şi grâul. Sunt aproape sigur că 80% dintre beneficiile aduse sănătăţii de către dietele low-carb şi paleo rezultă din eliminarea acestor două ingrediente din dietă (împreună cu grăsimile trans şi uleiurile vegetale).

Dieta fără zahăr şi fără grâu seamănă mult cu paleo + lactate integrale + surse sănătoase de carbohidraţi. Accentul este pus pe alimentele de calitate, alegând sursele bune de grăsime, de proteine şi de carbohidraţi.

• Regula 1 – evitaţi zahărul adăugat.
• Regula 2 – evitaţi grâul.
• Regula 3 – evitaţi de asemenea grăsimile trans şi uleiurile vegetale.
• Regula 4 – nu beţi calorii (fără sucuri, fără sucuri de fructe).
• Regula 5 – mâncaţi alimente naturale, neprocesate.

Ce alimente să consumaţi


Este important să alegeţi alimente naturale, neprocesate. Puteţi consuma ca şi strămoşii noştri carne, peşte, ouă, fructe, produse lactate integrale, legume, nuci şi seminţe. Însă acum puteţi adăuga şi carbohidraţi sănătoşi:
• Tuberculi: cartofi, cartofi dulci, taro etc.
• Cereale fără gluten: orez, ovăz, quinoa etc.
• Fructe: banane, mere, portocale, pere, fructe de pădure etc.
• Legume: broccoli, conopidă, morcovi etc.

Aş vrea să subliniez faptul că într-adevăr cartofii sunt un aliment excelent. Nu se consumă într-o dietă low-carb şi reprezintă probabil o proastă alegere pentru cei care sunt sensibili la carbohidraţi, însă pentru celelalte persoane sunt alimente perfecte: foarte hrănitoare şi ne satură destul de repede.

Ţineţi minte

Persoanele care sunt sănătoase şi vor să rămână astfel, să facă exerciţii fizice şi să consume alimente naturale. Nu poate fi mai simplu de atât.



Traducere de Patricia David după the-sugar-free-wheat-free-diet cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.