VegetaleNu există un mod corect de a mânca, valabil pentru toţi. Suntem diferiţi şi ceea ce funcţionează pentru o persoană, poate să nu funcţioneze pentru alta. Eu personal susţin consumul de carne, dar şi de vegetale şi cred că există o mulţime de dovezi că acesta este un mod rezonabil de a mânca.

 

 

 

Cu toate acestea, primesc de multe ori comentarii de la vegani care cred că oamenii ar trebui să elimine toate alimentele de origine animală. Ei spun adesea că eu dau sfaturi periculoase, că sunt corupt şi sponsorizat de industria cărnii şi a produselor lactate sau că pur şi simplu sunt prost informat şi trebuie să citesc „The China Study”. De fapt... nu am nimic împotriva veganilor sau vegetarienilor. Dacă vreţi să mâncaţi în acest fel şi vă simţiţi bine aşa, atunci e minunat! Faceţi acelaşi lucru în continuare. Însă am cu adevărat o problemă cu susţinătorii acestei diete care folosesc minciuna şi frica pentru a încerca să-i convingă pe ceilalţi să mănânce în acelaşi fel.

Am obosit să îmi apăr în mod constant poziţia în ceea ce priveşte alimentele de origine animală, aşa că am decis să rezum ceea ce cred că reprezintă problemele cheie ale dietei vegane.

În acest articol găsiţi 5 motive pentru care cred că dietele vegane (fără niciun fel de aliment de origine animală) sunt o idee proastă...

1. Veganilor le lipsesc multe substanţe nutritive

Oamenii sunt omnivori. Noi funcţionăm cel mai bine în cazul în care consumăm atât produse alimentare de origine animală, cât şi vegetală. Există anumite substanţe nutritive care pot fi obţinute numai din plante (cum ar fi vitamina C) şi altele doar de la animale.

Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă care este implicată în funcţionarea fiecărei celule din organism. Este deosebit de importantă în formarea sângelui şi în activitatea creierului. Deoarece B12 este necesară vieţii şi nu este găsită în plante (cu excepţia unor tipuri de alge), este de departe cea mai importantă substanţă nutritivă care ar trebui să îi îngrijoreze pe vegani (lipsa ei). De fapt, deficitul de Vitamina B12 este foarte frecvent întâlnit la vegani, un studiu arătând că un procent enorm de 92% de vegani nu au această vitamină. Dar B12 este doar vârful aisbergului... există şi alte elemente nutritive mai puţin cunoscute, care se găsesc doar în alimentele de origine animală şi sunt esenţiale pentru  funcţionarea optimă a organismului.

Iată câteva exemple:
:: Proteinele animale conţin toţi aminoacizii esenţiali, în proporţii corecte şi sunt importante pentru masa muscuară, sănătatea oaselor şi nu numai. Veganii nu primesc niciun fel de proteine animale, fapt ce poate avea efecte negative asupra compoziţiei corpului (formării organismului).
:: Creatina ajută formarea unui rezervor de energie în celule. Studiile arată că veganilor le lipseşte creatina, ceea ce are efecte nocive aspra muşchilor şi activităţii creierului.
:: Carnosina protejează împotriva diferitelor procese degenerative din organism şi împotriva îmbătrânirii. Se găseşte doar în produsele de origine animală.
:: Acidul docosahexonic (DHA) este forma cea mai activă de acizi graşi Omega-3 din organism şi se găseşte în primul rând în produse de origine animală. Forma de Omega-3 din plante, ALA, este convertită ineficient în DHA în corp.

Doi alţi nutrienţi care au fost condamnaţi de susţinătorii dietelor vegane sunt grăsimile saturate şi colesterolul. Acesta din urmă este o moleculă esenţială în organism şi este parte a membranei fiecărei celule. Este de asemenea folosit pentru a produce hormoni steroidieni cum ar fi testosteronul. Studiile arată că aportul de grăsimi saturate este corelat cu nivelul crescut de testosteron.

Nu este deloc surprinzător, veganii şi vegetarienii au un nivel mult mai scăzut de testosteron decât cei ce consumă carne.

Concluzie: veganilor le lipsesc multe substanţe nutritive, inclusiv Vitamina B12 şi creatina. Studiile arată că veganii au un nivel mult mai mic de testosteron decât cei ce consumă carne.

 

2. Nu există studii care să demonstreze că sunt mai bune decât alte diete

În ciuda a ceea ce susţinătorii dietelor vegan pretind adesea, nu există studii controlate care să arate că aceste diete sunt mai bune decât altele.

Ei susţin de multe ori că dietele low-carb, high-fat (opuse dietelor vegan) sunt periculoase şi dovezile arată clar superioritatea dietelor vegane. Nu sunt de acord. Acestea au fost studiate într-un studiu controlat randomizat (standardul de aur al ştiinţei).

Studiul de la A la Z a comparat dieta Atkins (low-carb, high-fat) cu dieta Ornish (low-fat, aproape vegan). Acest studiu arată clar că dieta Atkins produce îmbunătăţiri în aproape toţi markerii de sănătate, deşi nu toţi au fost statistic semnificativi:

:: Grupul Atkins a pierdut mai mult în greutate, 4,7 kg., în timp ce grupul Ornish a pierdut doar 2,5 kg.
:: Grupul Atkins a avut scăderi mai mari ale tensiunii arteriale.
:: Grupul Atkins a avut o creştere mai mare a colesterolului HDL (colesterolul „bun”).
:: Grupul Atkins a avut o scădere mai mare a trigliceridelor. Au scăzut cu 29,3 mg/dL – Atkins, faţă de doar 14,9 mg/dL – Ornish.
:: Au dus până la capăt dieta Atkins un număr de două ori mai mare decât cei care au ţinut dieta Ornish, ceea ce indică faptul că dieta Atkins este mai uşor de ţinut.

Dieta Atkins a avut mai multe avantaje, în timp ce dieta Ornish a obţinut rezultate slabe pentru toţi markerii de sănătate măsuraţi.

Există însă unele studii (ex. Seventh-Day Adventist Studies) care prezintă beneficiile aduse sănătăţii şi o mortalitate mai scăzută în cazul veganilor.

Problema cu aceste studii este că sunt studii observaţionale şi pot demonstra doar corelarea, nu şi cauzalitatea.

Veganii sunt probabil mai sănătoşi pentru că sunt mult mai conştienţi de valoarea sănătăţii în general, consumă mai multe produse vegetale, este posibil să fumeze mai puţin, să facă mai multe exerciţii fizice, etc. Nu are nicio legătură cu evitarea produselor de origine animală.

Într-un alt studiu efectuat pe un număr de 10.000 de persoane nu a existat nicio diferenţă a mortalităţii între grupul de vegani şi cel de non-vegani.

Un studiu controlat a demonstrat că dieta vegană a fost mai eficientă împotriva diabetului faţă de dieta oficială recomandată de American Diabetes Association.

Cu toate acestea, a fost studiată şi o dietă low-carb în acest scop, evidenţiind mai multe efecte benefice pentru organism. O dietă vegană poate fi mai bună decât o dietă low-fat tipică recomandată de către organizaţiile de nutriţie, însă aproape orice dietă se potriveşte acestei descrieri.

Concluzie: în ciuda propagandei, nu există nicio dovadă că dietele vegane sunt mai bune decât alte diete.


3. Susţinătorii dietelor vegan se folosesc de minciuni şi de teamă pentru a-şi promova cauza

Unii susţinători ai dietei vegane nu sunt foarte sinceri atunci când încearcă să îi convingă pe ceilalţi de virtuţile dietei vegane. Aceştia folosesc minciunile şi teama pentru a speria oamenii şi a-i îndepărta de produsele de origine animală. În ciuda propagandei, nu există cu adevărat dovezi că ouăle, carnea sau substanţele nutritive de origine animală precum grăsimile saturate şi colesterolul, pot fi nocive.

Persoanele care promovează dietele vegane ar trebui să fie mai cinstite şi să nu folosească tehnici prin care să-i sperie pe oameni sau să îi facă să se simtă vinovaţi, deoarece consumă produse de origine animală, care sunt perfect sănătoase (dacă sunt neprocesate, iar animalele au fost hrănite natural). Aş dori de asemenea să menţionez „The China Study” … care este Biblia veganilor şi care aparent “dovedeşte” că dietele vegane sunt cele mai bune.

Acesta a fost un studiu observaţional efectuat de către un om de ştiinţă care a fost îndrăgostit de teoriile sale. El a cules datele dintr-un alt studiu, pentru a-şi sprijini concluziile şi a ignorat datele ce nu se potriveau. Principalele concluzii ale acestui studiu au fost demontate.

Vă recomand să vă uitaţi la aceste două critici:
:: Denise Minger: The China Study – Fact or Fallacy
:: Chris Masterjohn: What Dr. Campbell Won’t Tell You About The China Study

De asemenea… a apărut recent în China un alt studiu ce contrazice concluziile celui anterior. Conform acestui studiu, bărbaţii care consumă carne roşie au avut un risc mai mic de boli cardiovasculare, iar femeile care consumă aceeaşi carne au un risc scăzut de a se îmbolnăvi de cancer.

Concluzie: susţinătorii dietei vegan utilizează teama pentru a-i speria şi convinge pe oameni să nu consume produse alimentare de origine animală. Ei citează frecvent „The China Study” ca dovadă, însă acesta a fost demontat.


4. Dietele vegane pot avea efect pe termen scurt, dar din alte motive

Dacă te uiţi la forumuri vegane, vei găsi rapid povestiri ale oamenilor care au avut beneficii uimitoare ţinând această dietă. Nu am niciun motiv să cred că aceşti oameni mint. Este important însă să ţinem cont că acestea sunt dovezi anecdotice, care nu sunt ştiinţă. Veţi găsi acelaşi gen de poveşti de succes pentru aproape orice dietă. Tot aşa cum veţi găsi o mulţime de oameni care spun că dieta vegană are rezultate teribile.

Personal, cred că dietele vegane pot avea efecte benefice pentru sănătate în cazul multor persoane… cel puţin pe termen scurt, până ce îşi fac apariţia deficienţele nutritive (care pot fi eludate parţial prin suplimente). Totuşi, acest lucru nu are nicio legătură cu evitarea produselor alimentare de origine animală!

Dietele vegane nu recomandă doar ca oamenii să evite produsele alimentare de origine animală. Ele recomandă, de asemenea, să nu se consume zahăr adăugat, carbohidraţi rafinaţi, uleiuri vegetale procesate şi grăsimi trans. Apoi aceştia propun ca oamenii să nu mai fumeze şi să facă mai multe exerciţii fizice. Aceste alimente (zahăr adăugat, etc.) sunt extrem de nesănătoase, lucru cu care şi eu şi veganii suntem de acord. Personal, cred că evitarea acestor alimente cauzează aparentele beneficii. Sunt 100% sigur că o dietă pe bază de plante care include şi puţine produse de origine animală (ou întreg  sau peşte gras, de exemplu) va fi mult mai sănătoasă pe termen lung, faţă de o dietă care elimină total produsele de origine animală.

Concluzie: dietele vegane recomandă de asemenea, ca oamenii să evite zahărul, carbohidraţii rafinaţi, uleiurile vegetale şi grăsimile trans. Acesta este probabil motivul beneficiilor aduse sănătăţii şi nu eliminarea alimentelor neprocesate de origine animală.


5. Nu există niciun argument referitor la sănătate pentru a evita produsele de origine animală


Oamenii au consumat carne de sute de mii (sau milioane) de ani. Noi am evoluat în acest fel. Corpurile noastre sunt perfect capabile de digestie, absorbţie şi de a utiliza integral cele mai multe substanţe nutritive benefice ce se găsesc în alimentele de origine animală. Carnea procesată este într-adevăr dăunătoare şi este dezgustător felul în care sunt „crescute convenţional” animalele astăzi. Cu toate acestea, animalele care sunt hrănite cu alimente naturale (cum sunt vacile hrănite cu iarbă) şi care pot să stea în aer liber, sunt complet diferite.

Deşi carnea procesată este nocivă, fapt susţinut de multe studii, acest lucru nu se aplică şi pentru carnea naturală, neprocesată. Carnea roşie neprelucrată, care în trecut a fost blamată, nu este cu adevărat asociată cu bolile cardiovasculare, diabetul sau riscul de deces. Are doar o uşoară legătură cu riscul crescut de cancer, iar acest fapt se datorează probabil gătitului excesiv şi nu cărnii în sine.

Nu s-a dovedit de asemenea niciodată, că dacă mâncăm grăsimi saturate ne îmbolnăvim de inimă. Un studiu efectuat pe aproximativ 350.000 de persoane, nu a constatat nicio asociere între consumul de grăsimi saturate şi bolile cardiovasculare.

Nici studiile care au avut ca obiect ouăle, nu au găsit niciun efect în aceste sens. Multe studii pe termen lung s-au axat pe consumul de ouă, care sunt foarte bogate în colesterol, negăsindu-se niciun efect negativ.

Problema este că alimentele de origine animală... carne, peşte, ouă şi produse lactate, pentru cei care le pot tolera, sunt foarte hrănitoare. Sunt pline de proteine de calitate, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi diferite substanţe nutritive mai puţin cunoscute şi care aduc beneficii sănătăţii.

Pot exista motive etice sau religiose pentru a nu mânca animale... Înţeleg asta. Dar nu există niciun motiv referitor la sănătate care să fie valabil din punct de vedere ştiinţific, pentru a elimina complet alimentele de origine animală.

Ţineţi minte

Dieta optimă pentru orice persoană depinde de multe lucruri. Aici intră vârsta, sexul, nivelul de activitate, sănătatea metabolică actuală, cultura alimentară şi preferinţele personale.

Dietele vegane pot fi adecvate pentru unii oameni, pentru alţii, nu. Accidente cerebrale diferite pentru oameni diferiţi.

Dacă vreţi să ţineţi o dietă vegană, asiguraţi-vă că sunteţi prudenţi cu sănătatea voastră. Luaţi suplimentele necesare şi citiţi cărţi scrise de doctori vegani, pentru că sunt sigur că ei cel puţin ştiu să aplice dieta în condiţii de siguranţă.

În cazul în care obţineţi rezultate, vă simţiţi bine şi reuşiţi să vă păstraţi o viaţă sănătoasă, atunci e minunat. „Nu trebuie reparat ce nu este stricat”. Însă nu folosiţi teama şi tehnici prin care să speriaţi oamenii pentru a-i face să se alăture cauzei voastre şi să nu mai consume produse alimentare de origine animală.



Traducere de Patricia David după  top-5-reasons-why-vegan-diets-are-a-terrible-idea cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.