CiocolataProdusele zaharoase conţin cantităţi mari de glucide, de aceea se mai numesc şi dulciuri. Acestea constituie o sursă importantă de energie pentru organism. Unele dintre ele conţin fructe (siropuri, dulceţuri), asigurând organismului vitamine şi elemente minerale.

 

 

 

 

Alte dişcoiro conţin adaosuri (lapte, ouă), ce cresc valoare nutritivă a produsului.

Valoarea nutritivă

Produsele zaharoase reprezintă o sursă importantă  de energie, de la 300 – 400 kcal/100g la 500 – 600 kcal/100g pentru cele ce conţin şi lipide. Dulciurile se digeră şi se absorb uşor, deoarece zahărul se desface rapid în componente mai mici şi asimilabile – glucoză, fructoză. Din acest motiv sunt recomandate celor ce au nevoie de cantităţi mai mari de energie într-o perioadă scurtă de timp (ascensiuni la altitudine).

Preparatele pe bază de cacao (ciocolata) conţin teobromină, o substanţă ce stimulează activitatea sistemului nervos central, dar conţin şi tanin, şi acid oxalic, ce reduc absorbţia fierului şi a calciului. Dulciurile au şi un efect laxativ, la care se adaugă efectul enterokinetic şi iritant al materialului fibros din fructele incluse în aceste preparate. Consumate la sfârşitul unei mese, prelungesc timpul de evacuare al stomacului. De asemenea, abuzul de dulciuri suprasolicită activitatea pancreasului endocrin, constituind un factor de risc pentru apariţia diabetului zaharat.

Efectele consumului neraţional

Consumul exagerat de dulciuri concomitent cu o alimentaţie săracă în principii nutritive, poate cauza un dezechilibru între glucide şi tiamină, deoarece acestea ridică nivelul de utilizare al tiaminei şi a altor vitamine din complexul B. În această situaţie o serie de produşi intermediari – acid lactic sau acid piruvic se vor acumula în ţesuturi, unde vor produce simptomatologia caracteristică: anorexie, constipaţie sau palpitaţii. Consumul exagerat de dulciuri reprezintă unul dintre factorii de risc în apariţia cariilor dentare.

Din meniul zilnic, dulciurile nu trebuie să depăşească 10%, iar pentru copii şi femeile gravide ponderea produselor zaharoase scade la 7 – 8% din raţia zilnică.

 



Bibliografie

Curs de igienă, Prof. dr. Lucia Alexa

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.