Produsele lactate scad eficiența unor medicamente, precum antibioticele sau anumite medicamente anticancer. În esență, această „scădere a eficienței” înseamnă o reducere a absorbției medicamentului, ca urmare a interacțiunii unor substanțe chimice din compunerea lactatelor cu compuși din medicamente. 

Scăderea eficienței antibioticelor

Absorbția unui antibiotic numit demeclociclină (nume comercial Declomycin) a scăzut cu 83% atunci când a fost luat cu lapte. Demeclociclina este utilizată pentru tratarea infecțiilor bacteriene ale tractului respirator, precum pneumonia

Atunci când ciprofloxacina este administrată cu lapte, nivelurile medicamentului în sânge sunt cu aproximativ 30% până la 36% mai scăzute decât atunci când este luată cu apă. Acest antibiotic este folosit pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, de la pneumonie la gonoree.

Există mai puține date despre efectele altor produse lactate, dar datele existente arată că și acestea scad nivelul antibioticelor în sânge, deși nu neapărat la fel de mult ca laptele.

Cum împiedică lactatele absorbția antibioticelor? Produsele lactate conțin ioni de calciu și magneziu. Acești ioni stabilesc legături chimice cu unele antibiotice, formând compuși insolubili. 
Notă: ionii sunt atomi cu sarcină electrică, negativă sau pozitivă, rezultată în urma cedării sau primirii de electroni.

Lactatele nu afectează toate antibioticele, ci în special pe cele care aparțin claselor tetraciclinelor și fluorochinolonelor.

Pentru a se asigura că antibioticul funcționează conform așteptărilor, pacienții ar trebui să ia medicamentul cu 2 ore înainte sau la 6 ore după consumul de produse lactate.

Scăderea eficienței altor medicamente

Estramustina (nume comercial Emcyt), un medicament pentru cancerul de prostată, formează un complex cu calciul atunci când este administrat cu lapte, ceea ce îngreunează absorbția medicamentului de către organism.

Medicamentul sotalol (nume comercial Betapace), utilizat pentru tratarea aritmiei, formează și el legături chimice cu calciu, fiind, de asemenea, recomandat să nu fie luat cu lapte.

Uneori, problema nu este calciul, ci o proteină din lapte numită cazeină. Cazeina poate forma complexe cu medicamente precum fenitoina, un medicament utilizat pentru controlul convulsiilor, reducând astfel absorbția medicamentului în tractul digestiv.

Enzimele din lapte pot provoca, de asemenea, probleme. Medicamentul pentru cancer mercaptopurina este inactivat de o enzimă numită xantin oxidază, care se găsește în concentrații mari în lapte.

Sursa: Why does dairy make antibiotics less effective?

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Dacă apreciezi articolele SCIENTIA, sprijină site-ul cu o donație!

Cumpără de la eMag și Cărturești și, de asemenea, sprijini scientia.ro.