
Produsele lactate scad eficiența unor medicamente, precum antibioticele sau anumite medicamente anticancer. În esență, această „scădere a eficienței” înseamnă o reducere a absorbției medicamentului, ca urmare a interacțiunii unor substanțe chimice din compunerea lactatelor cu compuși din medicamente.
Scăderea eficienței antibioticelor
• Absorbția unui antibiotic numit demeclociclină (nume comercial Declomycin) a scăzut cu 83% atunci când a fost luat cu lapte. Demeclociclina este utilizată pentru tratarea infecțiilor bacteriene ale tractului respirator, precum pneumonia.
• Atunci când ciprofloxacina este administrată cu lapte, nivelurile medicamentului în sânge sunt cu aproximativ 30% până la 36% mai scăzute decât atunci când este luată cu apă. Acest antibiotic este folosit pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, de la pneumonie la gonoree.
• Există mai puține date despre efectele altor produse lactate, dar datele existente arată că și acestea scad nivelul antibioticelor în sânge, deși nu neapărat la fel de mult ca laptele.
• Cum împiedică lactatele absorbția antibioticelor? Produsele lactate conțin ioni de calciu și magneziu. Acești ioni stabilesc legături chimice cu unele antibiotice, formând compuși insolubili.
Notă: ionii sunt atomi cu sarcină electrică, negativă sau pozitivă, rezultată în urma cedării sau primirii de electroni.
• Lactatele nu afectează toate antibioticele, ci în special pe cele care aparțin claselor tetraciclinelor și fluorochinolonelor.
• Pentru a se asigura că antibioticul funcționează conform așteptărilor, pacienții ar trebui să ia medicamentul cu 2 ore înainte sau la 6 ore după consumul de produse lactate.
Scăderea eficienței altor medicamente
• Estramustina (nume comercial Emcyt), un medicament pentru cancerul de prostată, formează un complex cu calciul atunci când este administrat cu lapte, ceea ce îngreunează absorbția medicamentului de către organism.
• Medicamentul sotalol (nume comercial Betapace), utilizat pentru tratarea aritmiei, formează și el legături chimice cu calciu, fiind, de asemenea, recomandat să nu fie luat cu lapte.
• Uneori, problema nu este calciul, ci o proteină din lapte numită cazeină. Cazeina poate forma complexe cu medicamente precum fenitoina, un medicament utilizat pentru controlul convulsiilor, reducând astfel absorbția medicamentului în tractul digestiv.
• Enzimele din lapte pot provoca, de asemenea, probleme. Medicamentul pentru cancer mercaptopurina este inactivat de o enzimă numită xantin oxidază, care se găsește în concentrații mari în lapte.
