Tot mai multe dovezi corelează alimentele ultraprocesate cu un risc mai mare de a dezvolta anumite boli (obezitate, boli de inimă, diabet și cancer intestinal), dar puține studii pe termen lung au examinat până în prezent corelațiile cu toate cauzele și cauzele specifice de deces, în special din cauza cancerului.

Un consum mare de alimente ultraprocesate este corelat cu un risc mai mare de deces, cele mai puternice asocieri fiind înregistrate în cazul produselor de carne gata preparate de consum, carne de pasăre și fructe de mare gata de consum, al băuturilor cu zahăr, al deserturilor pe bază de lactate și al alimentelor ultraprocesate pentru micul dejun, a constat un studiu realizat în Statele Unite pe o perioadă de 30 de ani, publicat recent în revista The BMJ.

Cercetătorii spun că nu toate produsele alimentare ultraprocesate ar trebui să fie restricționate la nivel general, dar că rezultatele „oferă sprijin pentru limitarea consumului anumitor tipuri de alimente ultraprocesate pentru sănătatea pe termen lung”, informează 360medical.ro.

Alimentele ultraprocesate includ produse de patiserie și gustări ambalate, băuturi carbogazoase, cereale zaharoase și produse gata de consum sau care necesită să fie încălzite.

Acestea conțin adesea coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi și sunt, de obicei, bogați în zahăr adăugat, grăsimi saturate și sare, dar sunt lipsite de vitamine și fibre.

Cercetătorii au urmărit starea de sănătate pe termen lung a 74.563 de asistente medicale de sex feminin din 11 state americane în cadrul unui studiu legat de sănătatea asistentelor medicale (Nurses’ Health Study /1984-2018) și a 39.501 profesioniști din domeniul sănătății de sex masculin din toate cele 50 de state americane (Health Professionals Follow-up Study / 1986-2018), fără antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet la înscrierea în studiu.

O dată la doi ani, participanții au furnizat informații privind sănătatea și obiceiurile lor de viață, iar o dată la patru ani au completat un chestionar alimentar detaliat.

Calitatea generală a alimentației a fost, de asemenea, evaluată cu ajutorul scorului Alternative Healthy Eating Index-2010 (AHEI).

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 34 de ani, cercetătorii au identificat 48.193 de decese, dintre care 13.557 decese cauzate de cancer, 11.416 decese cauzate de boli cardiovasculare, 3.926 decese cauzate de boli respiratorii și 6.343 decese cauzate de boli neurodegenerative.

Comparativ cu participanții care au consumat alimente ultraprocesate, în medie 3 porții pe zi, cei care au consumat în medie 7 porții pe zi au avut un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză și un risc cu 9% mai mare de alte decese, inclusiv un risc cu 8% mai mare de decese neurodegenerative.

Nu au fost găsite asocieri pentru decesele cauzate de boli cardiovasculare, cancer sau boli respiratorii.

În cifre absolute, rata de deces din orice cauză în rândul participanților din cel mai mic și cel mai mare sfert de consum de alimente ultraprocesate a fost de 1.472 și, respectiv, 1.536 la 100.000 de ani-persoană.

Asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și deces a variat în funcție de grupurile alimentare specifice, carnea și produsele gata de consum pe bază de fructe de mare prezentând cele mai puternice și mai consistente asocieri, urmate de băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcitor artificial, deserturile pe bază de produse lactate și alimentele ultraprocesate pentru micul dejun.

Asocierea a fost mai puțin pronunțată după ce a fost luată în considerare calitatea generală a alimentației, ceea ce sugerează că aceasta are o influență mai puternică asupra sănătății pe termen lung decât consumul de alimente ultraprocesate, notează autorii.

Studiul a fost unul observațional, astfel încât nu se pot trage concluzii ferme cu privire la cauză și efect, iar autorii subliniază că sistemul de clasificare a alimentelor ultraprocesate nu surprinde întreaga complexitate a procesării alimentelor, ceea ce duce la o potențială clasificare eronată.

În plus, participanții au fost profesioniști din domeniul sănătății și predominant albi, ceea ce limitează generalizabilitatea constatărilor.

Cu toate acestea, a fost un studiu de mari dimensiuni, cu o urmărire îndelungată, care a utilizat măsurători detaliate, validate și repetate, iar rezultatele au fost similare după analize suplimentare, ceea ce oferă o mai mare încredere în concluzii.

Cercetătorii subliniază faptul că nu toate produsele alimentare ultraprocesate ar trebui să fie restricționate în mod universal și spun că trebuie evitată simplificarea excesivă atunci când se formulează recomandări în privința dietei alimentare.

„Constatările oferă sprijin pentru limitarea consumului anumitor tipuri de alimente ultraprocesate pentru sănătatea pe termen lung”, concluzionează ei, adăugând că „sunt justificate studii viitoare pentru a îmbunătăți clasificarea alimentelor ultraprocesate și pentru a confirma constatările noastre la alte populații”.

Într-un editorial conex, cercetătorii din Noua Zeelandă subliniază faptul că recomandările de a evita alimentele ultraprocesate pot da, de asemenea, impresia că alimentele care nu sunt ultraprocesate, cum ar fi carnea roșie, pot fi consumate frecvent.

Aceștia susțin că dezbaterea privind conceptul de ultraprocesat nu trebuie să întârzie politicile alimentare care îmbunătățesc sănătatea, cum ar fi restricțiile privind comercializarea alimentelor nesănătoase către copii, etichetele de avertizare pe produsele alimentare sărace din punct de vedere nutrițional și taxele pe băuturile zaharoase.

„Ar trebui să ne concentrăm să promovăm mai pe larg, la nivel mondial, adoptarea unor astfel de intervenții și a altora mai ambițioase, și pe sporirea măsurilor de protecție pentru a preveni ca politicile să fie influențate de companiile alimentare multinaționale cu interese personale care nu se aliniază cu obiectivele de sănătate publică sau de mediu”, concluzionează aceștia.

→  Citiți și: Despre ororile alimentelor ultra-procesate 


Imagine - generată cu IA.
Articol preluat de pe 360medical.ro, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.