Bauturi racoritoareÎncepând cu 1995, cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate Ambientală* din SUA au avut mai mult de 250.000 de chestionare completate, având ca subiect tipurile de băuturi consumate de către adulţi cu vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani.

 

 


Zece ani mai târziu, ei au cerut participanţilor să spună dacă au fost diagnosticaţi cu depresie începând cu anul 2000.

Există, veţi vedea, câteva veşti amare despre băuturile dulci! Dar ele trebuie privite cu ceva rezerve.

Participanţii au declarat, în total, 11.311 de diagnostice de depresie. Analiza datelor a arătat că cei care obişnuiau să bea mai mult de patru cutii de suc pe zi aveau un risc cu 30 la sută mai mare pentru depresie faţă de cei care nu consumau astfel de băuturi. Aceeaşi cantitate de punci de fructe a fost corelată cu un risc sporit cu 38%. Riscul a fost mai mare pentru persoanele care au consumat băuturi dietetice, fie suc, punci sau ceai rece. Cafeaua, totuşi, a avut un efect opus.

Oamenii care beau câte patru căni de cafea în fiecare zi aveau un risc mai mic cu 10 la sută de a dezvolta o depresie decât cei care nu consumau cafea. (Trebuie menţionat ca americanii beau o cafea mai puţin concentrată. n. tr.)

Un studiu observaţional ca acesta prezintă doar o asociaţie. El nu poate dovedi nici cauzele, nici efectele. Cu alte cuvinte, este posibil ca persoanele care au personalităţi depresive să folosească băuturi îndulcite pentru a se simţi mai bine. În orice caz, reducerea băuturilor răcoritoare este o idee bună din mai multe motive. Şi asta e ultima tendinţă în privinţa băuturilor non-alcoolice.

*Sănătatea ambientală (environmental health) este o ramură a sănătăţii publice care se ocupă cu influenţele mediului înconjurător asupra sănătăţii umane.

Traducere de Maricica Botescu după Depression and soft drinks, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.