Într-un studiu publicat în revista Pediatrics a fost confirmat fenomenul cunoscut ca „marșul alergic”, un model care descrie progresia naturală a bolilor alergice la copii, de la naștere și până la vârsta adultă.

S-au analizat datele a peste 200.000 de pacienți pediatrici, pe o perioadă cuprinsă între 1999 și 2020, fiind incluși nou-născuți, copii și adolescenți până la vârsta de 18 ani. A fost descris modelul „marșului alergic”, în care alergiile au ca primă prezentare eczema, urmată de alergiile alimentare, astm și alergiile la factorii din mediul înconjurător.

Concluziile acestui studiu au fost că pacienții pediatrici au fost diagnosticați la debut cu eczemă, cunoscută și ca dermatită atopică, având o vârstă medie a debutului la 4 luni. Apoi au urmat alergiile alimentare, cu simptome variind de la urticarie până la șoc anafilactic și astm, care apar în jurul vârstei de 13 luni. Alergiile alimentare care au determinat cel mai frecvent șoc anafilactic au fost întâlnite în cazul consumului de arahide (1,9%), ouă (0,8%) și fructe de mare (0,6%).

La copiii cu vârsta de 26 de luni, studiul a concluzionat că rinita alergică este cea mai frecvent diagnosticată, însă în cazuri rare poate să apară și esofagita eosinofilică până la 35 de luni. Esofagita eozinofilică este o alergie alimentară non-anafilactică, cu o incidență din ce în ce mai crescută și mai greu de diagnosticat, care dă simptome esofagiene cronice.

„Bolile alergice reprezintă una dintre cauzele principale a afectării calității vieții la copii, așa că pentru a îmbunătăți diagnosticul și tratamentul a copiilor cu aceste boli, este important să înțelegem cât de răspândite sunt și factorii de risc asociați lor. Studiile anterioare au apreciat prevalența și tiparele alergiilor pe baza chestionarelor completate de familie. Folosind date din înregistrările electronice de sănătate, au fost analizate datele de la clinicieni, care ne-au permis să examinăm tipare la nivelul populației în timp, într-un fel care minimizează subiectivitatea raportărilor”, a precizat Dr. Stanislaw Gabryszewski, Childrens Hospital of Philadelphia, conducătorul studiului, într-un articol publicat în News Medical. Acesta a mai adăugat că acest „marș alergic” nu înseamnă că fiecare copil diagnosticat cu eczemă va dezvolta fiecare alergie descrisă.

Aproximativ 1 copil din 5 are una dintre alergiile alese în acest studiu (dermatita atopică, alergia alimentară mediată prin IgE, astm, rinita alergică și esofagita eozinofilică), fiind una dintre cele mai des întâlnite patologii cronice în copilărie. Cercetătorii au relatat că aproximativ 13% din copii au cel puțin două afectări de tip alergic. Există cazuri în care alergiile pot dispărea, iar copilul va rămâne cu o alergie alimentară, de exemplu, dar sunt cazuri în care alergiile pot fi cumulative, de aceea este important ca această patologie să fie studiată, pentru a urmări și trata țintit tipurile de afectări alergice la pacienții pediatrici.

Articol preluat de pe RaportulDeGardă, publicat sub licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.