Poate că cuvântul „polifenol” înseamnă puțin pentru tine, dar cu siguranță înseamnă mult pentru sănătatea ta. Polifenolii sunt o familie de compuși chimici prezenți în alimentele de origine vegetală și în algele marine care au fost studiate în ultimul secol pentru efectele lor asupra sănătății.

Începutul: gust și tehnologie

Polifenolii au fost folosiți pentru proprietățile lor tehnologice cu mult înainte de a primi un nume. Utilizările datează din Egiptul Antic, când s-a descoperit că substanțe chimice din scoarța anumitor copaci se cuplează cu colagenul din pielea animalelor, în procesul de tăbăcire a pieilor. Acest proces conferă o culoare profundă pielii, iar când au fost identificați compușii implicați – o clasă de polifenoli – aceștia au fost numiți „tanini”.

Această capacitate a unor polifenoli de a forma legături cu proteine este aceeași cu cea care provoacă uscăciunea gurii atunci când bei ceai sau vin. Această senzație, cunoscută sub numele de astringență, provine din interacțiunea dintre taninuri și proteinele salivare din gură.

Antioxidanți naturali

În secolul al XX-lea s-a descoperit că utilizările polifenolilor merg dincolo de domeniul tehnologic. Polifenolii sunt antioxidanți naturali, ceea ce înseamnă că pot contracara radicalii liberi nocivi din organism, care sunt particule despre care se știe că provoacă afecțiuni comune, precum ateroscleroza.

În plante, polifenolii joacă rolul de a proteja împotriva pericolelor de mediu, cum ar fi seceta și radiațiile UV. Când animalele mănâncă o plantă, proprietățile antioxidante ale polifenolilor, la rândul lor, contracarează radicalii liberi din corpul animalului.

Acest efect antioxidant al alimentelor este important pentru sănătatea umană, deoarece multe boli (boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2 etc.) sunt caracterizate parțial printr-un dezechilibru al radicalilor liberi, cunoscut și sub numele de stres oxidativ ridicat.

Acest lucru a generat un interes larg pentru polifenoli datorită posibilelor efecte pozitive asupra sănătății și au fost efectuate multe studii pentru a testa proprietățile lor antioxidante.

Cu toate acestea, efectele antioxidante care au fost clar observabile în condiții de laborator au fost mult mai scăzute în studiile pe oameni. Acest lucru a ridicat întrebarea dacă polifenolii au avut efecte benefice asupra sănătății asupra corpului uman.

Mult mai mult decât antioxidanți

În ultimele două decenii, au fost adăugate câteva piese cheie ale puzzle-ului cu polifenoli. Mai multe studii au descoperit că, odată consumați, polifenolii sunt transformați de corpul nostru, mai ales de microbiomul intestinal.

Asta înseamnă că, în fapt, compușii care circulă în corpul nostru – cunoscuți ca „metaboliți”, odată ingerați și modificați de corpul nostru – sunt destul de diferiți de polifenolii originali din alimentele pe care le consumăm și sunt prezenți la concentrații mai mici după ingestie.

Din acest motiv, studiile anterioare de laborator au fost parțial inexacte, deoarece au testat diferite forme și doze de polifenoli față de cele prezente în corpul nostru după ce am consumat alimente care le conțineau.

Dar vestea bună a fost că, pe lângă activitatea lor antioxidantă, s-a descoperit că polifenolii au mult mai multe proprietăți. Capacitatea lor de a interacționa cu proteinele – aceeași abilitate care închide la culoare pielea animalelor și dă aromă vinului – este, de asemenea, prezentă în corpul nostru. Aceasta înseamnă că polifenolii au alte efecte pozitive asupra corpului nostru, cum ar fi îmbunătățirea răspunsului organismului la insulină sau scăderea inflamației.

Peste 8.000 de compuși polifenolici diferiți au fost identificați în plante, ceea ce explică de ce interacționează cu atât de multe proteine diferite din corpul nostru și au atât de multe efecte diferite asupra sănătății noastre.

Mai mult, așa cum am menționat, polifenolii sunt transformați de bacteriile intestinale pentru a crea metaboliți utili. Acești metaboliți sunt, de asemenea, hrană pentru multe specii benefice de bacterii, astfel încât consumul de polifenoli poate fi, de asemenea, asociat cu un profil general de microbiom intestinal mai sănătos.

Efectul combinat al tuturor acestor proprietăți înseamnă că polifenolii ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Acest lucru nu a fost observat numai în studii in vitro (eprubete), ci și în mai multe studii clinice care au implicat diferite populații.

Axa intestin-creier

Polifenolii dietetici, se pare, au încă multe să ne arate, așa cum am văzut în ultimul deceniu. Deși este încă nevoie de mult mai multe cercetări, unele dovezi promițătoare arată că polifenolii ne pot ajuta, de asemenea, funcția cognitivă și ne pot îmbunătăți somnul.

Mecanismul exact al acestor efecte nu este ușor de înțeles, deoarece de obicei credem că creierul nostru este protejat de bariera hemato-encefalică, care împiedică multe substanțe să pătrundă în creier. Există, totuși, ceva cunoscut sub numele de axa intestin-creier.

S-a demonstrat că unii dintre metaboliții polifenolici menționați anterior, care sunt absorbiți ulterior de sistemele noastre digestive, pot traversa bariera hemato-encefalică. Aceasta înseamnă că pot pătrunde în creier și au efecte precum reducerea inflamației la nivelul creierului, care este asociată cu multe boli neurologice.

De asemenea, efectele menționate anterior pe care polifenolii le au asupra bacteriilor care trăiesc în colonul nostru sunt capabile să ne afecteze sănătatea mintală. Cercetări recente au arătat că intestinele și creierul sunt conectate prin diferite semnale și receptori.

Aceasta înseamnă că putem lega sănătatea intestinală de sănătatea mintală, identificând, de exemplu, „microbii melancolici” care sunt asociați cu depresia.

Prin urmare, polifenolii pot afecta mai multe procese din creierul nostru, prin intermediul metaboliților lor derivați și a modului în care ne modifică microbiomul intestinal. Acest nou domeniu de cercetare este în faza incipientă, cu multe de explorat.

Viitorul cercetării polifenolilor

Am acumulat multe cunoștințe cu privire la polifenolii dietetici în ultimul secol. Mai sunt multe aspecte de studiat: de ce nu toți indivizii răspund la polifenoli în același mod; domeniul puțin studiat al polifenolilor macromoleculari; cum să proiectăm studii de înaltă calitate și multe altele. Sperăm că vom avea răspunsuri la unele dintre aceste întrebări în anii următori.

Între timp, un lucru de care putem fi siguri este că o creștere a aportului zilnic de polifenoli prin intermediul vegetalelor va fi benefică pentru sănătatea ta. Deci de ce să nu începem astăzi?

Autorii:
· Jara Pérez Jiménez, doctor în știința și tehnologia alimentelor. Cercetător în cadrul Departamentului de Metabolism și Nutriție al ICTAN-CSIC, Institutul de Știință și Tehnologie a Alimentației și Nutriției (ICTAN - CSIC).
· Cara Frankenfeld, cercetător la MaineHealth Institute for Research, University of Puget Sound
· Léopold L Fezeu Kamedjie, lector, Universitatea Sorbona, Paris
· Margaret Slavin, profesor asociat de știința nutriției și a alimentelor, Universitatea Maryland.
· Valentina A. Andreeva, cercetător, Universitatea Sorbona, Paris
Traducere și adaptare după These compounds can help protect against heart disease and Alzheimer’s
Credit imagine depositphotos.com

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.