Ca băutor obișnuit de cafea, nu m-am gândit că espresso are o „definiție” foarte fermă. În bună măsură, „espresso italiano”, cum se numește în accepțiunea certificată italiană, pare să necesite aplicarea unei unei proceduri de mare precizie, care nu are legătură doar cu cafeaua, ci este rezultatul combinației a 4 elemente. Espresso, în genere, este un proces, fiind adoptat de mulți, fără a respecta recomandările autorității italiene privind espresso.
Espresso italiano certificat însă, poate fi obținut numai dintr-un amestec de cafea calificat, preparat cu ajutorul unei mașini de cafea și al unei râșnițe calificate, în mâinile unui barista calificat, specialist în Espresso Italian.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate
Așa-numitul „vârf glicemic” ce apare după consumul unui desert este un exemplu familiar privind efectele potențial pozitive ale alimentației asupra stării de spirit.
Pe de altă parte, senzația de iritabilitate provocată de foame ilustrează cum ceea ce mâncăm sau nu mâncăm poate declanșa și emoții negative.
Cele mai recente cercetări sugerează că fluctuațiile nivelului glicemiei sunt parțial responsabile pentru legătura dintre alimentație și starea emoțională. Prin efectele sale asupra hormonilor și sistemului nervos, glicemia poate alimenta anxietatea și depresia.
- Detalii
- de: Mary J. Scourboutakos
- Alimentaţie-Sănătate
Ieri dimineață am băut o cafea cu un prieten într-un restaurant în zona Eroilor din București. Eu am luat și o sticlă de apă, prietenul nu. Chelnerița i-a recomandat un pahar cu apă, pentru că... „știți că vă deshidratează cafeaua”.
Mulți oameni cred că băutul cafelei duce la deshidratare. Nu cred că a fost vreo încercare a chelneriței de a crește valoarea facturii, ci, cel mai probabil, chiar crede că, în fapt, cafeaua deshidratează. Doar că e un mit.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate
An Oyster-cellar in Leith de John Burnet (1819). Credit: NationalGalleries
Stridiile și melcii sunt recunoscuți în întreaga lume drept alimente de lux, însă în trecut erau surse ieftine de proteine pentru clasele de jos. Cei mai puțin aventuroși în ale mâncării privesc astăzi melcii ca pe niște dăunători de grădină și nu ezită să sublinieze că stridiile proaspăt desfăcute sunt nu doar crude, ci și vii în momentul în care sunt consumate.
Cum au ajuns aceste ingrediente neobișnuite să devină simboluri ale consumului extravagant?
- Detalii
- de: Garritt C. Van Dyk,
- Alimentaţie-Sănătate
Cei interesați cât de cât de nutriție au văzut, aproape sigur, că în ce privește consumul de proteine o sumedenie de influenceri, cu background mai mult sau mai puțin solid în domeniul nutriției, recomandă recent consumul unor cantități mari de proteine, mult peste recomandările instituționale. Au rămas instituțiile în urmă sau acești influenceri exagerează?
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate
Scopul periajului dentar este obținerea unei respirații proaspete și prevenirea cariilor. Totuși, efectul pastei de dinți asupra ecosistemului complex de bacterii din cavitatea orală — microbiomul oral — este adesea neglijat.
Cercetări recente au subliniat importanța crucială a microbiomului oral pentru sănătatea generală. Un microbiom echilibrat ajută la reglarea bacteriilor dăunătoare, facilitează digestia și protejează gingiile.
Dar susține acest echilibru pasta de dinți sau îl perturbă? Și ar putea pasta de dinți a viitorului să fie concepută pentru a susține microbiomul oral, în loc să-l afecteze negativ?
- Detalii
- de: Niamh Coffey, Albert Leung și Isabel Olegario
- Alimentaţie-Sănătate
Rolul suplimentelor de vitamine este un subiect în dezbatere de mulți ani, iar o poziție definitivă, universală, a medicilor nu a fost și nu va fi atinsă prea curând. Probabil din motive solide, cum ar fi diferențele de alimentație între diversele populații ale lumii, dar și diferențele dintre indivizii din interiorul aceleași populații.
Unii nutriționiști sunt totuși de opinie că alimentația ar trebui să răspundă la nevoile organismului pentru vitamine. Dar uneori nu e posibil. Un caz discutat în literatura de specialitate este, de exemplu, cel al iodului.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate
- Detalii
- de: Yasmine Probst și Karen Zoszak
- Alimentaţie-Sănătate
Pandemia de COVID-19 a scos în evidență o mare cantitate de dezinformare pe multe subiecte, în special în domeniile științei și sănătății. De atunci, supraîncărcarea cu informații continuă, iar mulți oameni sunt pe bună dreptate confuzi din cauza unui val de informații contradictorii despre sănătate. Chiar și sfaturile experților sunt adesea contradictorii.
În plus, unii distorsionează uneori în mod intenționat rezultatele cercetărilor pentru a promova o anumită agendă. De exemplu, fosfatul trisodic este un aditiv alimentar comun în prăjituri și fursecuri, folosit pentru a îmbunătăți textura și a preveni alterarea, dar influencerii exploatează faptul că substanța este folosită și în vopsele și produse de curățenie pentru a sugera că este dăunătoare sănătății.
- Detalii
- de: Aimee Pugh Bernard
- Alimentaţie-Sănătate
Într-o lume tot mai obsedată de curățenie, folosirea substanțelor antimicrobiene a devenit o practică obișnuită. De la săpunuri și produse cosmetice la spray-uri de curățare și produse pentru menstruație, acestea promit să ne protejeze „ucigând 99,9% din bacterii”. Dar aceste produse vin cu un cost ascuns: nu vizează doar germenii dăunători, ci și bacteriile benefice, esențiale pentru sănătatea noastră.
- Detalii
- de: Anastasia A. Theodosiou și Chrissie Jones
- Alimentaţie-Sănătate
Tatăl meu a fumat pipă o vreme, iar îmi amintesc foarte bine acea substanță neagră și lipicioasă – gudronul – care se aduna pe filtrul dispozitivului. Acum, imaginează-ți această substanță ajungând în plămânii tăi și acoperindu-le pereții. Imaginea este cel puțin neplăcută.
Având la dispoziție nenumărate studii despre efectele utilizării tutunului, n-ar trebui să avem dificultăți în a ne convinge pe noi înșine și pe alții cât de nociv este acesta. Celulele care alcătuiesc țesuturile, organele și sistemele corpului nostru sunt sensibile la efectele agenților toxici externi, mulți dintre aceștia regăsindu-se în tutun.
Mulți fumători nu doar că acceptă acest lucru, ci ignoră și pericolul serios pe care îl reprezintă pentru cei din jur.
În acest articol, vom urmări fumul de tutun pe măsură ce intră și călătorește prin corpul nostru, de la gură la plămâni, celule și până la sistemul nervos. La fiecare pas, vom observa efectele dovedite științific pe care le are asupra corpului nostru la nivel microscopic, celular.
- Detalii
- de: Guillermo López Lluch
- Alimentaţie-Sănătate
În aceste zile în SUA (și în restul lumii, la cum se preiau știrile din SUA de către agențiile de presă de pretutindeni) se vorbește masiv despre cum alcoolul este responsabil de apariția cancerului la om, indiferent de cantitatea de alcool consumat (desigur, cu risc mai mare pe măsură ce crește cantitatea consumată). Chirurgul general al SUA (eng. The US Surgeon General) anunță la TV că recomandă înscrierea pe sticlele de alcool mesaje asemănătoare celor de pe pachetele de țigări.
Prin urmare, consumul de alcool începe să fie prezentat în mod similar cu fumatul. Rezultatele studiilor efectuate pe grupuri mari de persoane ar arăta că, pe parcursul vieții, la un consum de 2 băuturi pe zi, femeile prezintă un risc de a dezvolta cancer de 21,8%, iar bărbații de 13,1%.
Interesant este că datele publicate recent în SUS sunt, totuși, contradictorii... Concluziile chirurgului general sunt în anumite aspecte diferite de cele prezentate recent într-un raport al National Academies - Sciences, Engineering and Medicine.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate
Probabil vi s-a spus de multe ori: „Nu ieși iarna afară cu părul ud sau fără haină, că vei răci!”. Acest lucru nu este chiar adevărat. Ca în cazul multor lucruri, realitatea este mai complicată. Iată care este diferența: frigul nu este motivul pentru care răcim, dar este adevărat că vremea rece face mai ușoară contractarea virusurilor respiratorii, care provoacă răceala și gripa. Cercetările arată, de asemenea, că temperaturile scăzute sunt asociate cu rate mai ridicate de Covid-19, informează .
În calitate de profesor de asistență medicală cu experiență în domeniul sănătății publice,
de la Universitatea Purdue este deseori întrebată despre răspândirea bolilor infecțioase, inclusiv despre relația dintre frig și răceală. Iată ce spune aceasta că se întâmplă de fapt.- Detalii
- de: Beatrice Popa
- Alimentaţie-Sănătate
Cercetătorii de la USF Health și Institutul de Cancer Tampa General Hospital (TGH) au descoperit o legătură importantă între alimentația occidentală, bogată în alimente ultra-procesate, și inflamația cronică care stimulează creșterea și progresia tumorilor. Studiul, publicat în revista internațională Gut, subliniază necesitatea de a reevalua alegerile alimentare ca factor cheie în prevenirea și tratamentul cancerului colorectal.
- Detalii
- de: Dr. Bianca Cucoș
- Alimentaţie-Sănătate
Sunătoarea, sub formă de supliment alimentar, este folosită de secole pentru a îmbunătăți starea de spirit. Chiar și astăzi multe persoane o utilizează ca tratament natural pentru depresia ușoară până la moderată. Sunătoarea conține mai mulți compuși activi, precum hipericina și hiperforina, despre care se crede că influențează starea de spirit.
Studiile care au investigat eficacitatea sunătoarei au oferit rezultate mixte cu privire la eficiența acesteia în tratarea simptomelor depresiei. Deși acest tratament nu este în prezent recomandat de autoritățile sanitare din Regatul Unit, multe persoane continuă să cumpere suplimentul din farmacii și magazinele naturiste, considerându-l o alternativă naturală la antidepresive.
Cu toate acestea, ceea ce mulți oameni nu realizează este că, deși provine dintr-o sursă naturală, suplimentul pe bază de sunătoare poate avea interacțiuni potențial serioase cu medicamente eliberate pe bază de rețetă.
- Detalii
- de: Dipa Kamdar
- Alimentaţie-Sănătate