Este adevărat că brânza albastră (brânza cu mucegai) determină apariţia cancerului? Unul dintre cititorii noştri au adus în discuţie acest subiect. Din fericire, răspunsul la această întrebare este negativ. Dar cred că ştiu de unde a pornit toată această poveste.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Genomurile eucariotelor prezintă 10 clase generice de promotori ai genelor, conform unui studiu publicat în revista BMC Genomics de către 2 oameni de ştiinţă români: Dr. Paul Gagniuc şi Acad. Prof. Dr. C-tin Ionescu-Tîrgovişte.
- Detalii
- Scris de: T. Ov.
"Nu fi timid!" este o frază des auzită în culturile vestice moderne, în care cei deschişi şi extrovertiţi par a avea un avantaj şi unde educarea unor copii hotărâţi şi siguri pe sine este în vârful listei de priorităţi pentru mulţi părinţi. Astfel de atitudini pot fi înţelese.
- Detalii
- Scris de: Lesley Evans Ogden
Un comunicat de presă al universităţii Texas A&M afirmă: "Pepenele verde are ingrediente care generează efecte asemănătoare celor create de Viagra la nivelul vaselor de sânge ale organismului și este posibil chiar să crească libidoul."
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Pe Internet e multă zarvă legată de chestiunea alimentelor „acide” şi „alcaline”, ce are de obicei la bază istoria cu celulele canceroase ce nu pot supravieţui decât în medii acide, motiv pentru care se recomandă consumul de „alimente alcaline” şi de „apă alcalină”.
- Detalii
- Scris de: Dr. Joe Schwarcz
Gaze, balonare, dureri de stomac... acestea sunt doar câteva dintre simptomele pe care unii oameni le experimentează după ce consumă lapte. Şi nu vorbim despre o problemă care apare ocazional. În jur de 70% din populaţia lumii nu tolerează lactoza.
- Detalii
- Scris de: OSS Blog
În acest articol vom continua incursiunea noastră în istoria timpurie a umanităţii. Vom vorbi despre Homo antecessor, Homo heidelbergensis, precum şi despre Homo neanderthalensis, dar şi despre locul şi rolul acestor specii de hominide în evoluţia spre Homo sapiens.
- Detalii
- Scris de: David Jelescu
În 1907, Sir Francis Galton cerea unui număr de 787 de săteni să ghicească greutatea unui bou. Niciunul dintre ei nu a dat răspunsul corect dar, făcând media presupunerilor, Galton a ajuns la o estimare aproape perfectă. Iată un exemplu clasic de "înţelepciune a mulţimilor".
- Detalii
- Scris de: Ed Yong
Vă vine să credeţi că Imperiul Roman s-a prăbuşit din cauza lipsei de zahăr şi că pasiunea pentru varză murată a îngenunchiat Imperiul Britanic? Eu nu sunt convins de asta, dar există o teorie fascinantă, deşi discutabilă, care susţine că exact aşa s-a întâmplat.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
În acest articol vom continua incursiunea noastră în istoria timpurie a umanităţii. Vom vorbi despre Homo erectus, primul hominid care a ,,stăpânit’’ focul şi a părăsit Africa, precum şi despre "variante" ale sale, omul din Peking şi omul de Java.
- Detalii
- Scris de: David Jelescu
Într-un laborator al Şcolii de Medicină de la Harvard, un om îşi foloseşte puterea minţii ca să facă un şobolan să dea din coadă. Pentru a trimite această comandă, abia dacă priveşte la lumina care pâlpâie pe ecranul unui computer şi are un set de electrozi lipiţi de scalp.
- Detalii
- Scris de: Ed Yong
Îndrăzneţul norovirus se răspândeşte atât de rapid încât milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an, însă mecanismul său interior încă nu ne este cunoscut. Probabil că deja ţi s-a întâmplat şi ţie. Ai început, din senin, să te simţi rău şi ai fugit la baie.
- Detalii
- Scris de: Dan Jones
Tendințele stilului de viață ”paleo” (paelolitic) sunt populare azi, dar ele sunt înrădăcinate în mituri evoluţioniste. Vedeţi mai jos ce crede biologul Marlene Zuk, care recent a publicat o carte despre evoluţie, diete, sex şi modul nostru de viaţă.
- Detalii
- Scris de: Alison George
Care este boala cu cea mai mare frecvenţă la nivel mondial? Probabil că vă gândiţi la infecţie. Sau la bolile cardiovasculare ori la cancer sau SIDA. De fapt este guturaiul! Care este boala ce ocupă locul doi în acest clasament? Caria.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Ciocolata creşte în copaci. Ciocolata neagră în copaci negri şi cea albă în copaci albi. Glumesc. Ciocolata se face din boabele de cacao, care cresc în nişte teci mari, ce cresc în copaci. Pentru a face ciocolată, boabele sunt scoase din păstăi și puse laolaltă.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz