Sucuri dieteticeCâţi oameni cunoaşteţi care au pierdut în greutate doar trecând de la Cola la Cola dietetică? Probabil puţini. Acest lucru deoarece, dacă nu este însoţită şi de o schimbare a stilului de viaţă, alegerea Colei dietetice este absolut inutilă.

 

 

 

Sucurile dietetice – ce sunt exact?

Sucurile dietetice sunt băuturi carbogazoase. În loc de zahăr, ele sunt îndulcite cu îndulcitori artificiali, precum aspartamul, ciclamatul, zaharina, acesulfam-k sau sucraloza.

Aproape fiecare băutură îndulcită cu zahăr de pe piaţă are şi o versiune “light” sau “diet”. Cola dietetică, Pepsi Max, Sprite Zero etc. Aceste băuturi nu au calorii, ceea ce din punct de vedere tehnic ar trebui să ajute oamenii să piardă în greutate şi să prevină bolile ce sunt asociate cu zahărul, cum este sindromul metabolic şi diabetul. Cu toate acestea, nu există niciun fel de dovezi în acest sens.

Sucurile dietetice şi sindromul metabolic

Sindromul metabolic reprezintă un grup de factori de risc ai bolilor ce apar adesea împreună şi cresc riscul de diabet, accident vascular cerebral şi boli de inimă.

Acesta este definit ca având cel puţin trei dintre următoarele:
• Obezitate abdominală (grăsimea de pe abdomen)
• Nivel crescut al glucozei
• Nivel crescut al trigliceridelor
• Nivel scăzut al colesterolului HDL
• Tensiune arterială crescută

Nu pare să fie de niciun ajutor consumul băuturilor “fără calorii” în locul celor ce conţin zahăr, împotriva sindromului metabolic. Într-un studiu publicat în revista Circulation în 2008, care a urmărit 9514 persoane timp de 9 ani, s-a constatat că acest consum de băuturi îndulcite artificial a fost asociat cu un risc mai mare cu 34% de a dezvolta sindrom metabolic (1).

Un alt studiu a evidenţiat un risc al sindromului metabolic cu 36% mai mare şi un risc semnificativ crescut de diabet pentru consumatorii de sucuri dietetice (2).

Concluzie: studiile observaţionale arată o corelaţie între sucurile dietetice şi sindromul metabolic, fapt ce poate duce la boli grave.


Sucurile dietetice, depresia şi naşterea prematură


Există o asociere între sucurile dietetice şi depresie. Într-un studiu efectuat pe un număr de 263.925 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 51 şi 70 de ani, persoanele care au băut sucuri au avut o probabilitate cu 30% mai mare de a fi diagnosticaţi cu depresie într-o perioadă de 10 ani. Sucurile dietetice au fost mai nocive decât cele normale (3).

Sucurile dietetice sunt corelate şi cu naşterea prematură. Într-un studiu efectuat pe un număr de 59.334 femei însărcinate din Danemarca, o porţie pe zi de suc dietetic a fost asociată cu un risc cu 38% mai mare de naştere prematură. 4 porţii pe zi au prezentat un risc cu 78% mai crescut (4).

Concluzie: consumul de sucuri dietetice este puternic asociat cu depresia şi cu naşterea prematură.

Băuturile dietetice şi riscul de diabet de tip II

Diabetul de tip II a crescut într-un ritm alarmant în ultimele decenii şi acum afectează aproximativ 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Această boală este corelată cu obezitatea şi cu consumul de zahăr, astfel încât unii oameni afirmă că ar ajuta înlocuirea băuturilor îndulcite cu zahăr cu cele fără calorii.Totuşi, nu există nicio dovadă că acest gen de sucuri ar fi de ajutor împotriva diabetului. Un studiu efectuat pe 6.814 indivizi cu vârsta între 45 şi 85 de ani, care au consumat băuturi dietetice zilnic, a constatat că aceste sucuri au fost asociate cu un risc crescut de diabet de tip II cu 67% (2).

În alt studiu, 66.118 de femei din Franţa au fost urmărite timp de 14 ani. Femeile care au consumat cele mai multe băuturi dietetice au prezentat un risc cu 121% mai mare de diabet de tip II (5).

Analiza datelor din două studii Harvard a arătat că băuturile dietetice măresc riscul de diabet la femei, însă nu şi la bărbaţi. Fiecare porţie zilnică a crescut riscul de diabet cu 6% (6).

Concluzie: asocierea dintre sucurile dietetice şi diabet este semnificativă, în special în cazul femeilor. Un studiu a evidenţiat chiar o dublare a riscului.

Sucurile dietetice, obezitatea şi câştigul în greutate

Principalul motiv pentru care oamenii aleg să bea sucuri dietetice este să reducă aportul caloric pentru a slăbi. Din păcate, acest lucru nu pare să funcţioneze.

Într-un studiu efectuat pe 3.682 persoane din San Antonio, Texas, consumul de băuturi dietetice a fost asociat cu un risc dublu de a deveni supraponderale sau obeze (7). Alte studii prospective arată, de asemenea, existenţa unei corelaţii între îndulcitorii artificiali şi câştigul în greutate (8, 9).

Cu toate acestea, există un studiu randomizat controlat în care 318 persoane au fost împărţite în trei grupuri: un grup de control, un alt grup care a înlocuit sucul îndulcit cu zahăr cu apă şi ultimul, care a înlocuit sucul îndulcit cu zahăr cu băuturi dietetice (10). La sfârşitul perioadei de 6 luni, cât a durat studiul, nu a existat nicio diferenţă semnificativă între cele trei grupuri. În acest studiu controlat sucurile dietetice nu au înrăutăţit lucrurile, dar nici nu le-au îmbunătăţit. Şi nici apa.

Aş dori să subliniez faptul că multe studii alimentare pe termen scurt evidenţiază că îndulcitorii artificiali pot creşte apetitul şi aportul de alimente pe termen scurt, comparativ cu zahărul, însă alte studii arată efectul opus sau niciun efect (11, 12, 13, 14, 15).

Concluzie: studiile observaţionale au constatat o legătură puternică între sucurile dietetice şi obezitate, în timp ce un studiu observaţional controlat nu a arătat niciun efect.

Ţineţi minte

Multe dintre studiile de mai sus sunt aşa-numitele studii epidemiologice, care nu pot dovedi că sucurile dietetice sunt nocive. Astfel de studii pot arăta doar o asociere. Dacă băuturile dietetice pot fi dăunătoare sau nu, rămâne să se dovedească în studiile controlate, însă este clar că există o puternică legătură statistică între sucul dietetic şi boli. O posibilă explicaţie pentru acest lucru este faptul că persoanele care deja câştigă în greutate este mult mai probabil să-şi întoarcă atenţia către băuturile dietetice.

Nu există desigur nicio nevoie fiziologică pentru aceste băuturi în dietă, deşi multor oameni se pare că le plac.
Personal aleg să evit sucurile dietetice, în principal, pentru că nu îmi place cum mă simt când le consum şi prefer să îmi feresc organismul cât de mult pot de substanţele chimice artificiale.



Traducere de Patricia David după why-is-diet-soda-bad-for-you, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.