Structura rinichiului

Rinichii joacă un rol esențial în sănătatea organismului, prin eliminarea produselor reziduale din sânge. Atunci când aceștia nu reușesc să filtreze suficient elementele străine, pot apărea mai multe afecțiuni medicale grave, care pun viața în pericol. Un nou studiu sugerează că boala cronică de rinichi poate fi, de asemenea, corelată cu pierderea dinților.

Rezultatele unui studiu, publicate miercuri online în Menopause, revista Societății americane pentru menopauză, sugerează că funcția renală este asociată cu pierderea dinților la femeile aflate la postmenopauză, informează 360medical.ro.

Numărul scăzut de dinți este legat de boli sistemice precum diabetul, bolile tiroidiene și osteoporoza, plus un risc crescut de AVC (accident vascular cerebral).

Rata de filtrare glomerulară a unei femei arată cât de bine îi funcționează rinichii.

Funcția renală se înrăutățește cu timpul după menopauză și este asociată cu scăderea nivelului hormonilor de reproducere.

Aceste modificări hormonale din timpul menopauzei duc adesea și la obezitate abdominală, care este un factor de risc independent pentru dezvoltarea bolii renale cronice și este, de asemenea, legată de un risc mai mare de pierdere a dinților.

Consecințele bolii renale sunt numeroase, inclusiv o probabilitate crescută de a te confrunta cu probleme de sănătate osoasă și cardiovasculară.

Pierderea dinților, care reflectă starea de sănătate orală, este, de asemenea, asociată cu boli sistemice, cum ar fi diabetul, bolile tiroidiene și osteoporoza, și este asociată în mod independent cu un risc crescut de accident vascular cerebral.

Pierderea excesivă a dinților poate afecta, de asemenea, masticația și vorbirea.

Studii anterioare au identificat o asociere între funcția renală și numărul de dinți. Totuși, acest cel mai nou studiu, care a implicat aproape 65.000 de participante, este primul cunoscut care evaluează asocierea dintre boala cronică de rinichi și pierderea dinților la femeile aflate la postmenopauză, indiferent de vârstă.

Acesta a concluzionat că rata de filtrare glomerulară, o măsură a funcției renale, este asociată în mod semnificativ cu faptul de a avea mai puțin de 20 (dintr-un total de 28) de dinți adulți, sugerând că boala cronică de rinichi și pierderea dinților sunt asociate în mod semnificativ, în special la femeile aflate la postmenopauză cu vârste cuprinse între 66 și 79 de ani.

„Acest studiu evidențiază legătura cunoscută dintre boala cronică de rinichi și metabolismul osos. O atenție sporită acordată sănătății orale și osoase este justificată la femeile aflate la postmenopauză cu boală cronică de rinichi, pe lângă eforturile meticuloase care vizează conservarea funcției renale. În schimb, sănătatea orală este o fereastră către sănătatea generală, iar o bună igienă orală este importantă pentru femeile de toate vârstele”, spune dr. Stephanie Faubion, directorul medical al Societății americane pentru menopauză.

Constatările noului studiu sugerează că prevenirea și gestionarea tulburărilor metabolismului mineral și osos la femeile aflate la postmenopauză cu boală renală cronică sunt esențiale pentru a preveni pierderea dinților.

De asemenea, este important să se acorde atenție progresiei bolii renale, deoarece consecințele afectează mai multe sisteme ale organismului, dincolo de sănătatea orală, potrivit specialiștilor.

 →  Citiți șiRinichii. Rolul acestora în organism

Articol preluat de pe 360medical.ro, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.