Întâi de toate, SARS-CoV-2 este mult mai contagios. Pornind de la R0 (numărul de reproducere de bază - numărul mediu de persoane infectabile de o persoană infectată), după 10 pași de răspândire, virusul gripei (R0=1,3) infectează 56 de persoane. Noul coronavirus (R0=2-2,5) va infecta mai bine de 2.000 de persoane.

Unde sunt cele două virusuri similare? La unele dintre simptome: febră, tuse, faptul că uneori duc la pneumonie. Dar sunt multe alte diferențe, după cum explicăm mai jos.


Perioada de incubație


Din momentul în care te infectezi cu SARS-CoV-2, simptomele apar, dacă apar, după 5 zile, de regulă, dar și după 14 zile. În toată această perioadă se crede că pacientul îi poate infecta pe alții, fără să știe. Prin comparație, perioada de incubație a virusului gripei este de doar 2 zile. Această perioadă lungă de incubație este unul dintre factorii importanți în răspândirea bolii.


Imunitatea

Virusul gripei este prin zonă de ceva vreme... Există și un vaccin împotriva lui, chiar dacă eficacitatea nu este uimitoare. Pe de altă parte, o parte din populație are deja imunitate la virusul gripei (la diversele lui tulpini, căci virusul gripei este unul dintre cele mai versatile virusuri, suferind mutații frecvent). Asta face ca răspândirea gripei să fie mai înceată. Dar noul coronavirus este complet necunoscut de sistemul nostru imunitar. Sunt descoperiți în fața acestuia. Nu există vaccin, iar cei care au imunitate sunt foarte puțini - fiind vorba despre cei care s-au recuperat după infecția cu acesta, recent.


Rata mortalității

Nu avem încă date certe privind mortalitatea SARS-CoV-2. Sunt diferențe mari între țări, dacă privim la datele de care dispunem, iar pandemia este în plină desfășurare. Dar chiar și așa, pornind de la ce știm, vedem că sunt mari diferențe între cele două virusuri din perspectiva ratei mortalității. În cazul gripei este de 0,1 %. În cazul SARS-CoV-2 este de cel puțin 1%, deci de cel puțin zece ori mai mare, deși, încă o dată, cifrele de azi arată o rată a deceselor mult mai mare.


De ce statul în case este important

Întâi de toate, cum toată lumea știe deja, pentru că în felul acesta se întârzie răspândirea virusului, iar sistemul sanitar are o șansă în a nu deveni suprasaturat cu pacienți infectați cu noul virus.

Dar, și asta e foarte important, această întârziere poate salva zeci de mii, dacă nu sute de mii de vieți, în situația în care un vaccin (ori poate un tratament) va deveni disponibil în viitorul apropiat. Eforturile care se depun în această perioadă pentru crearea unui tratament ori a unui vaccin sunt fără precedent în istorie.


Vom avea un vaccin în curând?

Cel mai probabil vom avea un vaccin mai repede decât ne așteptăm și, în plus, va fi și eficient. Nu a fost niciodată în istorie un caz similar, în care să avem atât de mulți cercetători preocupați atât de intens de un singur subiect: vaccinul împotriva SARS-CoV-2.

Deși, inițial, mulți cercetători au venit cu răspunsul clasic, atunci când s-a vorbit despre rapiditatea cu care va apărea un vaccin („durează, un an jumătate, poate doi...”), modul în care decurg lucrurile, când vechile reguli de validare a unui vaccin au devenit desuete, lasă speranțe pentru apariția unui vaccin în mai puțin de un an. Sunt chiar speranțe pentru toamna lui 2020.

Sunt în derulare în prezent mai mult de 200 de studii clinice în toată lumea.


Va fi eficient un viitor vaccin împotriva SARS-CoV-2 ori va fi ca în cazul virusului gripei?

Atunci când un virus infectează o celulă, folosește mecanismul acelei celule pentru a se replica. Noul coronavirus este diferit de cel al gripei: este format dintr-un lung șir de cod genetic, pe când cel al gripei este format din 8 segmente genomice. Atunci când mai multe virusuri ale gripei infectează aceeași celulă, pot apărea erori în procesul de multiplicare (o inversare în ordinea segmentelor). Acest lucru nu se întâmplă cu SARS-CoV-2.

Diferența dintre cele două tipuri de virus face ca speranțele că un posibil vaccin va fi eficient pe termen lung să fie raționale.

Și noul coronavirus suferă mutații. Toate virusurile suferă mutații. Dar, cel mai probabil, mutațiile care au loc nu sunt atât de importante, încât să fie nevoie de un nou vaccin la fiecare câteva luni.

 

 Noul coronavirus este mai nociv decât virusul gripei
(subtitrare în lb. română)

 

 

O parte din informațiile din acest articol sunt preluate din videoclip.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.