Sindromul de colon iritabil este o afecţiune cronică a tractului gastrointestinal care afectează până la 20% din populaţia lumii. În SUA şi Marea Britanie circa 10-15% din populaţie suferă de sindromul de colon iritabil pe parcursul vieţii. Care sunt cauzele şi care este tratamentul adecvat?

 

 

Sindromul de colon iritabil este mai prezent la tineri. Circa două treimi dintre cei afectaţi sunt femei.

 

 

Simptomele sindromului de colon iritabil

Simptomele sindromului de colon iritabil includ durerea abdominală ori disconfort şi modificări ale programului de scaun, inclusiv diaree şi/ori constipaţie, balonare şi crampe. Pentru mulţi dintre cei care suferă de acest sindrom, durerea, disconfortul şi toate celelalte neplăceri asociate duc la efecte în plan psihologic şi emoţional.

Simptomele sindromului de colon iritabil apar episodic, adesea fiind mai prezente în perioade stresante ori după ingerarea anumitor mâncăruri. De exemplu, crizele pot apărea zilnic ori săptămânal, iar severitatea se încadrează de la disconfort mediu la dureri cronice cu efecte majore.


Cauzele sindromului de colon iritabil

Cauza exactă a sindromului de colon iritabil rămâne neclară. Sunt luaţi în considerare o serie de factori, printre care: abilitatea organismului de a transporta hrana de-a lungul tubului digestiv, sensibilitate crescută a nervilor la semnalele dureroase din colon, inflamaţii uşoare, creşterea numărului de bacterii în intestinul subţire ori schimbarea tipurilor de bacterii din intestine.

Stresul este adesea asociat cu sindromul de colon iritabil, dar nu se consideră că ar putea fi cauza, ci mai degrabă un factor declanşator ori un factor augmentator al simptomelor.

Stresul poate crea un cerc vicios, căci simptomele creează stres, iar stresul agravează simptomele. Anumite studii au arătat că pacienţii cu stres emoţional cronic sunt mai susceptibili să fie afectaţi de sindromul de colon iritabil în viitor.

 




Cum se tratează sindromul de colon iritabil?

Tratamentul pentru sindromul de colon iritabil atacă, de regulă, simptomele predominante. O cantitate mai mare de fibre solubile poate ajuta împotriva constipaţiei, iar substanţe antispasmodice pot ajuta împotriva durerii şi a crampelor. Acestea sunt principalele terapii.

Alte tratamente ale sindromului de colon iritabil, cu anumite dovezi ştiinţifice privind eficienţa, includ: antidepresive, ca amitriptilina, terapii psihologice (ca terapia comportamental-cognitivă ori hipnoterapia) şi anumite probiotice.


Citişi şi: Sindromul colonului iritabil. Noi tratamente


Există un număr considerabil de abordări eficiente pe termen scurt ale sindromului de colon iritabil, dar, din păcate, nu a fost identificat niciun medicament care să demonstreze că poate afecta evoluţia pe termen lung a sindromului. Pe scurt, NU EXISTĂ NICIUN TRATAMENT. (Prin urmare, atunci când sunteţi îmbiaţi de tot felul de suplimente alimentare ori tratamente naturiste, păstraţi-vă o notă sceptică. Dacă nu vă fac rău ori acţionează ca placebo (Citiţi mai multe despre efectul placebo aici), acest substanţe cel mult au efect pe termen scurt. n.tr.)

Mulţi dintre cei care suferă de sindromul de colon iritabil sunt nevoiţi să suporte simptomele pe termen lung. Într-un studiu s-a demonstrat că două treimi dintre cei evaluaţi ca având sindromul la începutul cercetării sufereau de acesta şi la zece ani distanţă.

Mulţi dintre cei care suferă de sindromul de colon iritabil suferă în tăcere, evitând să spună familiei ori prietenilor. Acest aspect face sindromul de colon iritabil o problemă stânjenitoare şi izolatoare.

Cu toate acestea, au fost realizate anumite progrese privind crearea unor medicamente pentru sindromul de colon iritabil. Mulţumită eforturilor intense depuse de cercetători din întreaga lume, câte tipuri de medicamente au apărut în ultimii ani. Substanţe pro-secretoare au fost identificate ca eficiente la pacienţii cu sindrom de colon iritabil suferind de constipaţie. Acestea includ linaclotida (comercializat sub numele Linzess®) şi lubiproston, care au capacitatea de a stimula celulele intestinului gros pentru a pompa fluidele, ceea ce duce la creşterea secreţiei intestinale şi a tranzitului. Mudulatori ai acidului biliar sunt actualmente în teste cu pacienţi ce suferă de sindromul de colon iritabil, iar studiile iniţiale arată că aceştia sunt eficienţi în a combate diareea.

Sindromul de colon iritabil este încă un mister din multe puncte de vedere. Totuşi, cercetările curente arată o înţelegere din ce în ce mai bună a patogenezei acestei afecţiuni. Dacă ritmul actual de cercetare continuă, sunt motive pentru un optimism moderat privind identificarea unui tratament.

O înţelegere mai bună a impactului sindromului de colon iritabil asupra calităţii vieţii şi sănătăţii mentale a dus la apariţia unor specialişti care tratează atât aspectele fizice, cât şi cele psihologice asociate sindromului de colon iritabil. O astfel de abordare, integrată, poate da o şansă de îmbunătăţire a situaţiei generale a pacienţilor.

Traducere după Explainer: what is Irritable Bowel Syndrome?

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.