Imprimantă 3DCu prilejul celebrării a 350 de ani de la înfiinţarea Societăţii Regale engleze, cotidianul The Guardian publică astăzi un articol în care sunt prezentate şi detaliate 10 întrebări la care ştiinţa trebuie să răspundă în anii ce vin. Astăzi, prima parte.

 

 

 

Astăzi Societatea Regală Britanică celebrează 350 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej preşedintele societăţii, Martin Rees, cu ajutorul unora dintre gânditorii de frunte de astăzi, tratează succint în cotidianul englez The Guardian principalele 10 întrebări la care ştiinţa trebuie să răspundă în următorii ani. Iată care sunt aceste întrebări şi câteva detalii privind cercetarea în domeniul respectiv.

 

Kathy Sykes: Ce este conştiinţa?

Deşi acest cuvânt, conştiinţă, este prezent în limbajul obişnuit, ştiinţa nu a ajuns încă în punctul în care să afirme că a înţeles mecanismul de generare a conştiinţei. Existe unele teorii care încearcă să explice cumva fenomenul, dar explicaţiile aşteaptă deocamdată validarea. De pildă, cunoscutul matematician Roger Penrose sugerează că mecanica cuantică joacă un rol cheie în crearea conştiinţei. Susan Greenfield crede că este vorba de ceva similar calităţii de a fi "udă" a apei, adică o proprietate care emerge din acţiunile individuale ale moleculelor. Un alt exemplu este cel al sării, care este formată din atomi din natriu şi sodiu, dar deşi niciunul dintre aceşti atomi nu este sărat, împreună capătă această proprietate emergentă.

Vom înţelege în următorii 30 de ani ce este conştiinţa? Greu de răspuns la această întrebare. Dar odată răspuns, multe dintre întrebările şi miturile existente astăzi vor găsi răspuns şi vor fi confirmate/invalidate. De exemplu: este posibilă comunicarea telepatică? Ştiinţa nu înregistrează dovezi în acest sens, dar unii consideră că acest tip de comunicare este posibil în conjuncturi speciale, imposibil de reprodus în laborator (ca de exemplu comunicarea telepatică dintre mamă şi copilul aflat în pericol).

 

 

Joan Bakewall: Ce s-a întâmplat înainte de Big Bang?

Mulţi s-au gândit probabil la această întrebare. Ştiinţa afirmă că înainte de Big Bang nu a existat nimic, nu a existat spaţiu şi timp, iar o atare întrebare ar fi lipsită de sens. Însă acest răspuns pare greu de acceptat, inclusiv de unii savanţi. Cum să se fi născut Universul din nimic?

Deşi această problemă, a începutului din punctul de vedere al fizicii, este atacată cu plăcere de unii teişti, nici introducerea lui Dumnezeu în ecuaţie nu epuizează subiectul, pentru că o minte ascuţită va întreba cum a apărut Dumnezeu şi ce  a fost înainte de acesta. Clamarea eternităţii divinităţii nu este în niciun fel superioară, ca explicaţie, concepţiei ştiinţifice privind naşterea Universului din singularitate.

 

Mark Miodownik: Va genera imprimanta 3D o a doua revoluţie industrială?

Dacă faceţi un inventar al lucrurilor pe care le aveţi, veţi observa că majoritatea acestora reprezintă obiecte produse în masă, în fabrici. Revoluţia industrială a dus la dispariţia (aproape) produselor manufacturate şi unice în favoarea producţiei în serie.

O nouă tehnologie ameninţă cu o nouă revoluţie, în sens invers: imprimanta 3D promite designul individualizat pentru orice produs, de la simple obiecte casnice până la organe umane. Deocamdată imprimanta 3D este în stadiu incipient, dar trebuie ştiut că aceasta deja produce pentru spitale implanturi personalizate, funcţie de pacienţi.

Citiţi şi acest articol despre imprimanta 3D

Maturizarea acestei tehnologii va avea implicaţii economice şi politice profunde: fabricile şi magazinele vor deveni inutile. Veţi putea stabili pe propriul computer culoarea, opţiunile şi designul viitorului dv. telefon mobil, veţi trimite descrierea prin email unui deţinător de imprimantă 3D, iar în câteva zile produsul dorit vă va fi trimis prin poştă. Iar dacă o să cumpăraţi o astfel de imprimantă, lucrurile devin şi mai simple.

10 necunoscute ale ştiinţei moderne (2)

 

 

Articolul de mai sus se bazează pe acest material, publicat de The Guardian.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.