Radiaţiile de mare energie de la o explozie de raze gama au ajuns la Pământ 4 minute mai târziu decât razele de mică energie. Asta nu e cum ar fi spus Einstein. Să susţinem că Einstein s-ar putea să nu fi avut toate răspunsurile este uşor, dar aici este unul care nu se potriveşte.

 

 

 

Inexplicabil : problema litiului (9)

 

Asta pentru că izvorăşte din una dintre cele mai bune minţi din fizică.

În 2005, cercetătorii de la telescopul MAGIC de raze gama din La Palma, Insulele Canare, au studiat exploziile de raze gama emise de gaura neagră din centrul galaxiei Markarian 501, care este la o depărtare de jumătate de milion de ani lumină. Razele gama de mare energie ale exploziei au ajuns la telescop 4 minute mai târziu decât razele de mică energie. Ambele părţi ale spectrului ar fi trebui să fie emise în acelaşi timp.

Deci decalajul de timp are de a face cu faptul că razele de mare energie călătoresc mai lent prin spaţiu? Asta nu ar avea sens: ar contraveni unuia dintre principiile centrale ale relativităţii speciale. Conform lui Einstein, toate radiaţiile electromagnetice călătoresc întotdeauna prin vidul spaţiului cu viteza luminii. Energia radiaţiei ar trebui să fie absolut irelevantă.

Deci ce se întâmplă? Rezultatul de la MAGIC sugerează că relativitatea specială este doar o aproximare a modului în care lucrurile funcţionează cu adevărat. Decalajul observat ar putea rezulta din procesele ce au loc la cea mai fundamentală scară spaţiu-timp, lungimea Planck (10-35 metri). Dacă este aşa, atunci am putea avea în sfârşit o cale de a testa teoriile care au ca scop combinarea relativităţii şi teoriei cuantice într-o teorie cuantică a gravitaţiei.

Misterul a fost adâncit cu lansarea de anul trecut a telescopului Fermi al NASA, telescop spaţial de raze gama. El a observat că fotonii de mare energie ajung 20 de minute mai târziu decât fotonii de mică energie, ce proveneau de la o sursă de la 12 miliarde de ani lumină depărtare. Speranţa este că Fermi va colecta mult mai multe date, ce vor permite cercetătorilor să formuleze teorii mult mai simple şi să ne lanseze în epoca în care în final putem testa teoriile care încearcă să unească mecanica cuantică cu gravitaţia.

Inexplicabil: există monopoli? (11)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului 13-more-things publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Duceac Irina Delia

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.