MonopolDe ce polii magnetici apar mereu în perechea de nord şi sud, dar niciodată singuri? Electricitatea şi magnetismul sunt două părţi ale aceleiaşi monede. Se presupune că ar trebui să existe o profundă simetrie între ele. Există însă monopolii? Fizicienii pariază că da.

 

 

 

 

Inexplicabil: rezultatele de la MAGIC (10)

Atunci, de ce dacă vedem particule electrice singure, cum ar fi electronii şi protonii nu vedem şi un singur pol magnetic- un monopol?

Ei există aproape sigur: de exemplu, monopolii joacă un rol central în „marile teorii unificate”, care sunt în larg acceptate. Marile teorii unificate sugerează că cele 4 forţe ale naturii au apărut dintr-o superforţă care a existat până la scurt timp după Big Bang.

Problema este că Universul nostru este gândit să conţină pentru fiecare 1029 protoni şi neutroni din nucleele atomice, nu mai mult de unul din aceşti monopoli ai marilor teorii unificate: dacă ar fi fost mai mulţi de atât, căutările noastre i-ar fi găsit.

Nu-i putem crea. Monopolii marilor teorii unificate sunt atât de masivi că nu avem acceleratoare suficient de puternice pentru a-i crea. Nu că acest lucru pare să deranjeze prea mulţi fizicieni. Joe Polchinski, un teoretician de la Institutul Kavli pentru Fizică Teoretică din Santa Barbara, California, a declarat că existenţa monopolilor „pare a fi unul dintre cele mai sigure pariuri pe care le poate face cineva cu privire la fenomene fizice încă observate”.

În anii 1930, Paul Dirac ne-a dat chiar un motiv mai bun să credem în monopoli, atunci când el a arătat că existenţa acestora ar putea explica existenţa electronilor. „Monopolii Dirac ar putea avea orice masă”, spune Kimball Milton de la Universitatea din Oklahoma, Norman. Deci, aceşti monopoli ar putea ieşi la iveală în acceleratoarele noastre de particule sau în produsele de dezintegrare ale coliziunii de raze cosmice din atmosfera superioară.

Au fost efectuate câteva căutări, dar fără succes. Înseamnă asta că trebuie să renunţăm? "Există şansa să găsim monopoli în razele cosmice, deci speranţa nu ne-a părăsit" afirmă Milton.

El împărtăşeşte încredere lui Polchinski în monopoli. Faptul că existenţa lor este în concordanţă cu legile fizicii înseamnă că ei aproape sigur există, crede el. Milton crede în principiul îmbrăţişat de  faimosul fizician Murray Gell-Mann: tot ce nu este interzis este obligatoriu. „Monopolii magnetici sunt în concordanţă cu mecanica cuantică; prin urmare ar trebui să existe”, mai spune Milton.

Inexplicabil: zgomotul "holografic" (12)


 

Textul reprezintă traducerea articolului 13-more-things publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Duceac Irina Delia

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.