CreionCreioanele, folosite pentru a da viaţă unor idei, sunt unelte simple. Dar valoarea lor este nepreţuită. Primele unelte de scris s-au folosit în Egiptul antic, acum 5000 de ani. Erau confecţionate din bambus sau stuf. Mai multe curiozităţi din istoria şi evoluţia creionului, în continuare.

 

 

1.    Istoria creioanelor moderne începe de la instrumentele romane denumite „stylus”. Scribii foloseau aceste instrumente pentru a lăsa urme fine pe papirus. Nu erau confecţionate din grafit, ci dintr-un metal. De obicei era ales plumbul. Trecerea de la plumb la grafit s-a făcut după descoperirea unui mare zăcământ în Anglia, 1564. A fost preferat grafitul, deoarece lăsa urme negre şi mult mai fine.

2.    Pionierii creioanelor sunt: Nicolas-Jacques Conte, ce a patentat primele creioane cu mine de grafit în 1795, apoi Bernard Lassimone, care a inventat prima ascuţitoare de creion, în 1828.

3.    Nicolas Conte, chimist francez, a folosit la invenţia sa un amestec de grafit şi argilă, pe care îl ardea. Apoi confecţiona tuburi din lemn, în care introducea mina de grafit.

4.    Majoritatea creioanelor de astăzi sunt fabricate în China. Vă daţi seama ce groaznic ar fi dacă această ţară ar decide brusc să nu mai exporte creioane?

5.     Cu un creion, în medie, poate fi trasată o linie de 50 de km sau se pot scrie 45,000 de cuvinte.


 


6.    Prima fabrică de producţie a creioanelor din SUA a fost construită în 1861 şi i-a aparţinut germanului John Eberhard Faber. La 11 ani de la apariţie, această fabrică a luat foc, însă Faber şi-a construit una nouă, care a devenit, până la moartea sa, cea mai mare de acest gen din SUA.

7.    Creionul mecanic este un instrument ce foloseşte o mină de scris mult mai fină decât un creion obişnuit. Mina se poate deplasa cu ajutorul unui mecanism, în interiorul creionului, şi poate fi mereu înlocuită.

8.    Cel mai mare creion din lume se găseşte în Kuala Lumpur, Malaezia. Creionul, denumit “Castell 9000”, se află în incinta fabricii şi are o lungime de peste 22 de metri. La polul opus, Universitatea California a folosit un microscop electronic, pentru a trasa linii de 50 de nanometri (un nanometru este o milionime dintr-un milimetru). Deci, putem afirma că acesta este cel mai mic creion inventat vreodată.

9.    În imponderabilitate, pasta din pixuri pluteşte. Deci, pixurile ar deveni inutile. Asta dacă nu cumva sunt presurizate. Prea complicat! Pentru a rezolva această problemă, atât NASA, cât şi URSS, au folosit în misiunile spaţiale creioane. Ele pot scrie chiar dacă gravitaţia este 0.

10.    Un record inutil! Probabil cel mai scump creion din lume este produs de Faber-Castel, o companie din Nürnberg, Germania. Fondată în 1761, produce astăzi peste 1,8 miliarde de creioane pe an. Printre creioanele obişnuite, au produs o ediţie limitată de 99 de creioane. Acestea sunt confecţionate din lemn de cedru, aur de 18 karate şi trei diamante. Preţul unui astfel de creion porneşte de la 20,000 de dolari. Să îmi iau o maşină sau să îmi cumpăr un creion? Grea decizie.



Bibliografie:
http://www.plushasia.com/article/185
http://discovermagazine.com/2007/may/20-things-you-didnt-know-about-pencils
http://en.wikipedia.org/wiki/Pencil
http://www.pencils.com/pencil-history

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.