PlaceboEfectul placebo este extraordinar. Tratamente inerte aduc beneficii medicale reale pur şi simplu pentru că pacientul se aşteaptă ca intervenţia să-l ajute. Dar de multe ori tratamentele placebo nu funcţionează, iar unii oameni par să reacţioneze mai bine decât alţii.

 

 

 

 

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan şi-a propus să descopere dacă personalitatea joacă un rol în acest proces, mai exact în cazul tratamentului placebo împotriva durerii.

Marta Peciña şi colegii ei au provocat durere unui număr de 47 de bărbaţi şi femei injectându-le soluţie salină hipertonică în muşchiul maxilarului. Nivelurile durerii înainte de tratament au fost apoi comparate cu experienţa participanţilor de fiecare dată când primeau un placebo, sub forma unei doze de soluţie salină izotonică administrată timp de 15 secunde. În tot acest timp, participanţii erau scanaţi cu ajutorul unui tomograf, pentru a vedea cât de multă activitate se înregistra la nivelul receptorilor opioizi ai creierului. Prin aceasta se realiza o măsurare obiectivă a activităţii sistemului de ameliorare a durerii propriu creierului.

A existat o legătură clară între scorurile participanţilor la diferitele evaluări ale personalităţii şi sensibilitatea lor la placebo. O combinaţie între rezilienţa eului (măsurată cu ajutorul afirmaţiilor precum ”îmi revin repede după ce am fost speriat”), un caracter agreabil (evaluat în special în termeni de altruism şi onestitate) şi un nivel scăzut de nervozitate (în special niveluri scăzute de ostilitate furioasă) a fost responsabilă pentru o variaţie de 25% a reacţiei participanţilor la tratamentul placebo. Mai mult, participanţii care se încadrau în acest tipar tindeau să prezinte o mai mare activare a receptorilor opioizi ai creierului. În mod poate surprinzător, sensibilitatea la placebo nu a depins de optimismul general al unei persoane.

De ce ar trebui ca faptul că o persoană are un caracter agreabil să aibă legătură cu reacţia ei la tratamentele placebo? ”În cazul relaţiei pacient-doctor, caracterul agreabil pare să contribuie la stabilirea unei legături terapeutice strânse, precum şi la un feedback sincer al colaboratorilor pe parcursul procesului terapeutic”, au spus cercetătorii. Astfel, se pare că indivizii care posedă din plin această trăsătură sunt deosebit de bine pregătiţi să se angajeze complet în eforturile terapeutice şi să răspundă bine la tratament, chiar dacă este vorba doar despre un placebo. Pe de altă parte, descoperirea legată de ostilitatea furioasă este în acord cu unele cercetări anterioare, care arată că oamenii nervoşi tind să prezinte o activitate opioidă naturală mai redusă la nivelul creierului.

Peciña şi echipa ei spun că, dacă vor fi replicate, descoperirile lor ar putea fi de ajutor pentru viitoarele cercetări privind durerea. ”Măsuri uşor de administrat ar putea ajuta la interpretarea studiilor clinice şi la stratificarea voluntarilor pentru cercetările clinice, în scopul reducerii variabilităţii la nivelul reacţiilor terapeutice”, au spus aceştia.



Traducere de Ana Dumitrache după resilient-friendly-people-are-more cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.