Introducere in psihologieFaptul de a crede în ceva te ajută adesea să faci acel ceva să funcţioneze. Acesta este efectul placebo. Un placebo este în sens literal un ”lucru plăcut”. Cuvântul se referă în general la o pastilă de zahăr sau la un medicament fals. Detalii, în continuare.

 

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a IV-a: Cercetarea bazată pe observaţie şi experimentală) - Efectele placebo


Ce sunt efectele placebo? Sunt ele imaginare?

Totuşi, sintagma ”efectul placebo” a ajuns să însemne mult mai mult. Pentru majoritatea cercetătorilor din domeniul psihologiei, sintagma efectul placebo se referă acum la o situaţie în care încrederea unei persoane într-un tratament face ca acesta să funcţioneze (Critelli & Neumann, 1984).

Efectele placebo, definite astfel, nu sunt imaginare. Sunt schimbări veritabile produse de faptul că o persoană cunoaşte sau crede într-o manipulare. De exemplu, dacă ai folosi un anumit parfum care te face să te simţi mai atractiv, s-ar putea să te ”porţi” mai atractiv şi să fii mai atractiv. Acesta ar fi un efect placebo în cazul în care convingerea ta ţi-ar afecta comportamentul, însă parfumul în sine nu ar avea niciun efect real.  Pentru a determina dacă despre asta este vorba, efectul placebo ar trebui să fie controlat.Cum controlezi un efect placebo?

Atunci când testează efectele unui nou medicament, cercetătorii trebuie să dea grupului de control un placebo – un ”fals” cu aspect real, care să nu conţină niciun ingredient activ. Grupul experimental primeşte medicamentul adevărat, iar grupul de control primeşte placeboul. Ambele grupuri cred că primesc medicamentul adevărat. Astfel, cercetătorii pot determina dacă medicamentul are vreun efect peste efectul placebo aşteptat, care ar trebui să fie prezent în mod egal la ambele grupuri.

Studenţii nu au nicio problemă în a înţelege această idee, dar cu toate acestea mulţi greşesc atunci când răspund la întrebarea:

1)    Cum controlezi efectul placebo?

a)    Îi dai grupului de control un tratament experimental
b)    Îi dai grupului experimental o pastilă de zahăr
c)    Creezi un efect placebo la nivelul grupului de control
d)    Te asiguri că nimeni nu primeşte un placebo

Răspunsul corect este c). Pentru unii studenţi, asta sună greşit. Dacă şi ţie îţi sună greşit, studiază conceptul până când ajungi să-l înţelegi. Un cercetător încearcă să creeze un efect placebo la nivelul grupului de control pentru a aduce la acelaşi nivel efectul placebo în ambele grupuri. Asta elimină efectul placebo ca variabilă confundată, pentru că el nu constituie o diferenţă între grupuri (cu alte cuvinte, ambele grupuri trebuie să creadă că primesc un tratament adevărat, pentru a egala efectul placebo şi pentru a-l elimina ca variabilă confundată).

Ce este un model single-blind?

Un model experimental în cadrul căruia subiecţii nu ştiu dacă primesc un tratament placebo sau unul adevărat se numeşte model single-blind. Subiecţii nu ştiu ce tratament primesc (sunt consideraţi drept ”orbi” - ”blind” înseamnă orb în limba engleză), deşi experimentatorul ar putea să o ştie.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro