Fata consumand cafeaŞtiinţa confirmă: cu cât bem mai multă cafea, cu atât vom trăi mai mult. Cafeaua este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă. Nu este doar un lichid de culoare închisă cu cafeină, ea conţine de fapt sute de compuşi diferiţi, unii dintre ei fiind benefici pentru sănătate.

 

 

Mai multe studii extinse au arătat că persoanele care beau mai multă cafea trăiesc mai mult şi au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de boli precum Alzheimer şi diabet. 

Cafeaua este o sursă importantă de antioxidanţi

Atunci când apa caldă trece prin zaţul de cafea în timpul fierberii, substanţele din boabele de cafea se amestecă cu apa şi devin parte a băuturii. Unele dintre aceste substanţe sunt binecunoscute, însă există sute de alţi compuşi, mulţi nefiind încă identificaţi de ştiinţă. Mulţi dintre aceşti compuşi sunt antioxidanţi care protejează organismul împotriva oxidării, fapt ce implică radicalii liberi ce distrug moleculele din organism. Fără a intra în detalii complicate, oxidarea este considerată a fi unul dintre mecanismele din spatele îmbătrânirii şi bolilor comune, cum sunt cancerul şi bolile cardiovasculare.



Cafeaua, credeţi sau nu, este cea mai mare sursă de antioxidanţi din dieta occidentală, depăşind atât fructele, cât şi legumele... luate împreună (1, 2, 3). Atunci când beţi o ceaşcă de cafea, nu obţineţi doar cafeină, ci şi o mulţime de alţi compuşi benefici, inclusiv antioxidanţi.

Mai multe studii extinse au arătat că persoanele care beau cafea trăiesc mai mult decât cele care nu beau

Există mai multe studii care arată că oamenii care beau cafea prezintă un risc mai mic de deces datorat unor boli grave. Un studiu revoluţionar, cel mai mare de acest fel, a fost publicat în New England Journal of Medicine în 2012: Freedman ND, et al. “Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality.” New England Journal of Medicine, 2012. În acest studiu, 402.260 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 şi 71 de ani au fost întrebate despre consumul lor de cafea. Rezultatele au fost remarcabile. După urmărirea persoanelor timp de 12-13 ani, cele care au consumat mai multă cafea au prezentat un risc mai mic de deces.

studiu

După cum se poate vedea din grafic, persoanele care au băut mai multă cafea au avut un risc mai redus de deces. Doza optimă pare a fi de 4-5 ceşti de cafea pe zi - bărbaţii au prezentat un risc mai mic cu 12% şi femeile cu 16%. Consumul de 6 sau mai multe ceşti pe zi nu a evidenţiat un beneficiu suplimentar.

Totuşi, chiar şi un consum moderat de cafea (1 ceaşcă pe zi) a fost asociat cu o reducere de 5-6% a riscului de deces, arătând că şi o cantitate mică poate avea efect. Deşi aceste numere pot părea mici, având în vedere cât de mult este răspândit consumul de cafea, acest lucru ar putea avea implicaţii pentru milioane de oameni.

Când s-au analizat cauzele de deces, s-a constatat că persoanele care au băut cafea s-au îmbolnăvit mai puţin de infecţii, boli respiratorii, diabet, accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare. Beneficiile nu par a fi atribuite cofeinei, deoarece atât cafeaua decofeinizată, cât şi cea normală au avut acelaşi efect. Desigur, acesta este un studiu observaţional, care nu poate dovedi că riscul redus a fost cauzat de cafea. Însă este măcar o bună reasigurare că cel puţin cafeaua nu este personajul negativ aşa cum se credea.

Multe alte studii au dus la rezultate similare

Efectele cafelei asupra sănătăţii au fost studiate cu grijă în ultimele decenii. Cel puţin alte 2 studii au arătat că persoanele care beau cafea prezintă un risc mai mic de deces prematur (4, 5). Persoanele care consumă cafea au un risc redus de a se îmbolnăvi de Alzheimer, Parkinson, diabet de tip 2 şi boli de ficat, pentru a numi doar câteva (6, 7, 8, 9). Există şi studii de la Harvard care au constatat că dacă bem cafea devenim mai fericiţi, reducându-se riscul de depresie cu 20% şi riscul de suicid cu 53% (10, 11).

Cafeaua este foarte sănătoasă

În ciuda faptului că a fost condamnată în trecut, cafeaua este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.



Traducere de Patricia David după how-coffee-makes-you-live-longer, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.