Femeie cu cantarUn sirop dulce care ne poate ajuta să slăbim? Pare prea frumos ca să fie adevărat. Însă exact asta se spune despre siropul de yacon, care recent a devenit popular ca adjuvant în pierderea în greutate. Spre deosebire de cele mai multe suplimente de slăbit, există câteva studii efectuate pe oameni care pot să susţină aceste afirmaţii.

 

 

Acest articol aruncă o privire obiectivă asupra siropului de yacon şi a studiilor din spatele lui.

Ce este siropul de yacon?

Siropul de yacon este extras din rădăcinile tuberculare ale plantei yacon. Această plantă, numită şi Smallanthus sonchifolius, creşte în Anzi, un lanţ muntos din America de Sud. Nu este o invenţie nouă. A fost mâncată şi folosită în scopuri medicinale în America de Sud de sute de ani. Oamenii de acolo credeau că are proprietăţi medicinale importante, care să ducă la ameliorarea diabetului şi a tulburărilor digestive sau ale rinichilor (1).

Aşa arată rădăcina de yacon, asemănătoare cu un cartof dulce:

radacini de yacon


Sucurile din rădăcini sunt extrase, apoi filtrate şi evaporate într-un proces de fabricaţie fără substanţe chimice, foarte asemănător cu cel al fabricării siropului de arţar. Un proces foarte natural (2). Produsul final este un sirop cu gust dulce, de culoare închisă şi cu o consistenţă similară cu cea a melasei. Siropul de yacon a devenit popular după ce a fost prezentat de către Dr. Mehmet Oz, un doctor foarte cunoscut din America. El l-a numit "un transformator al jocului metabolic" şi părea foarte încântat de el. Puteţi viziona gratis episodul respectiv aici.

Reţineţi că Dr. Oz are un trecut în recomandarea lucrurilor care nu funcţionează (aşa cum este Garcinia cambogia), astfel încât ar trebui să fim precauţi.

Concluzie: siropul de yacon este extras din rădăcinile plantei de yacon, care creşte în Anzi. Este un sirop cu gust dulce ce are o consistenţă asemănătoare cu cea a melasei.



Ingredientul activ din siropul de yacon – fructooligozaharidele

Siropul de yacon este una dintre cele mai bune surse de fructooligozaharide din dietă. Cantitatea exactă poate varia între loturi, însă siropul de yacon conţine aproximativ 40-50% fructooligizaharide. Acestea sunt molecule de zahăr care sunt conectate într-un fel care le face de nerecunoscut pentru sistemul digestiv. Chiar dacă aceste zaharuri pot stimula papilele gustative, oamenii nu le pot digera. Siropul de yacon conţine totuşi şi o cantitate mică de zaharuri digerabile: fructoză, glucoză şi zaharoză. Restul sunt fructooligozaharide şi o fibră numită inulină (3).

Deoarece o mare parte a siropului de yacon nu este digerată, are doar o treime din valoarea calorică a zahărului, aproximativ 133 de calorii pentru 100 gr. sau 20 de calorii la o lingură. De aceea, poate fi folosit ca o alternativă săracă în calorii la zahăr. Fructooligozaharidele ajung în cele din urmă în intestinul gros, unde hrănesc bacteriile prietenoase din sistemul digestiv. Aici apare magia siropului de yacon, în intestin.

Bacteriile prietenoase din intestin sunt foarte importante pentru sănătatea organismului. Dacă avem tipul "bun" de bacterii, există un risc mai mic de diabet, o imunitate mai bună şi o mai bună funcţionare a creierului, pentru a numi doar câteva dintre avantaje (4, 5, 6, 7, 8). Studiile arată că tipul de bacterii diferă între persoanele obeze şi cele slabe (8).

Atunci când bacteriile digeră fructooligozaharidele, acestea produc şi acizi graşi cu lanţ scurt care hrănesc celulele din colon şi sunt absorbite în sânge. Studiile efectuate pe şobolani arată că aceşti acizi graşi au puternice efecte anti-obezitate (9, 10).

Există unele dovezi că fructooligozaharidele pot schimba activitatea hormonilor ce au legătură cu digestia, aici fiind inclus hormonul foamei, grelina. Îmbunătăţirea funcţiei acestor hormoni poate reduce apetitul (11, 12, 13). Reţineţi că yaconul nu este singurul aliment care conţine fructooligozaharide. Acestea se găsesc în cantităţi mici şi în anghinare, ceapă, usturoi, praz şi altele.

Concluzie: ingredientele active din yacon sunt fructooligozaharidele, care hrănesc bacteriile prietenoase din intestin, ducând la diferite efecte benefice asupra metabolismului.


Chiar are efect siropul de yacon pentru pierderea în greutate?


Majoritatea afirmaţiilor referitoare la yacon se găsesc în acest singur studiu: "Yacon syrup: Beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans." (tr. "Siropul de yacon: efectele benefice asupra obezitaţii şi rezistenţei la insulină la oameni.")

Acesta a fost un studiu dublu-orb, controlat, placebo. Participantele au fost 55 de femei obeze care aveau probleme cu colesterolul şi cu constipaţia. Femeile au fost împărţite în două grupuri: 40 de femei au luat sirop de yacon, în timp ce 15 femei au luat un alt sirop, fără ingrediente active (placebo). Toate au fost sfătuite să ţină o dietă low-fat şi să restricţioneze caloriile. Studiul a durat 120 de zile, aproximativ 4 luni.

Acestea sunt rezultatele:

rezultate 1

După o perioadă de studiu de 120 de zile, femeile din grupul care a consumat sirop de yacon au slăbit 15 kg. în medie. În acelaşi timp, grupul placebo a câştigat 1,6 kg. în medie.

Au fost observate şi reduceri în circumferinţa taliei:

rezultate 2

Femeile din grupul care a consumat sirop de yacon au pierdut 10 cm. din talie. În grupul placebo nu s-a semnalat nicio modificare.


Au existat şi câteva alte efecte în grupul care a consumat sirop de yacon:
• IMC-ul lor a scăzut de la 34 la 28 (de la obez la supraponderal).
• Frecvenţa scaunului a crescut de la 0,28 pe zi la 0,99 pe zi, vindecându-le de constipaţie.
• Nivelul insulinei a scăzut cu 42%.
• Rezistenţa la insulină, un factor major de risc pentru diabet şi boli de inimă, a scăzut cu 67%.
• Colesterolul LDL ("rău") s-a micşorat de la 137 mg/dL la 97,5 mg/dL (o scădere cu 29%).

În general, femeile care au luat sirop de yacon au observat o îmbunătăţire semnificativă atât asupra greutăţii corporale, cât şi a sănătăţii metabolice, în timp ce femeile care au luat placebo au rămas aproape la fel. Totuşi, înainte de a ne entuziasma, trebuie să ţinem seama că acesta este doar un studiu destul de mic. Este foarte probabil ca alte studii să ducă la rezultate diferite.

Studiile efectuate asupra altor tipuri de fibre solubile au arătat o anumită scădere în greutate, dar nici pe departe foarte semnificativă (14, 15). Oricum, studiul a fost destul de mic şi a avut câteva defecte. Deşi personal cred că siropul de yacon poate funcţiona, scepticul din mine găseşte că este greu de crezut că un sirop poate avea un astfel de efect impresionant.

Este de asemenea important să reţinem că, deşi siropul de yacon ar putea să funcţioneze cu adevărat, are totuşi un efect pe termen scurt. Multe lucruri ne pot ajuta să slăbim, însă menţinerea greutăţii este adevărata provocare.

Concluzie: într-un studiu, femeile care au luat sirop de yacon au pierdut 15 kg. în 120 de zile. Acestea au observat şi o importantă îmbunătăţire a sănătăţii metabolice.


Alte beneficii potenţiale ale siropului de yacon


Datorită cantităţii mari de fructooligozaharide, siropul de yacon are şi alte beneficii (16). Aici este inclusă reducerea simptomelor constipaţiei - o problemă foarte frecventă de sănătate. Într-un studiu, siropul de yacon a redus timpul de tranzit prin tractul digestiv de la 60 la 40 de ore şi a crescut frecvenţa scaunelor de la 1,1 la 1,3 pe zi (17). Există şi unele dovezi că poate scădea glicemia, deşi acest lucru trebuie studiat mai mult (18).

Fructooligozaharidele funcţionează ca nişte fibre solubile, fermentabile, care aduc şi alte beneficii organismului. Siropul de yacon conţine mulţi antioxidanţi şi potasiu (19).

Concluzie: siropul de yacon este eficient împotriva constipaţiei şi poate scădea nivelul glicemiei. Conţine şi mulţi antioxidanţi şi potasiu.


Efecte secundare, dozaj şi modalitate de utilizare


Siropul de yacon poate avea unele efecte secundare dacă se consumă prea mult o dată. Sunt foarte similare cu efectele secundare ce apar dacă se mănâncă mai multe fibre decât suntem obişnuiţi. Dacă ajunge o cantitate prea mare de fibre în intestin, poate cauza producerea de gaze în exces. Acest lucru poate duce la balonare, diaree, greaţă şi disconfort digestiv. De aceea, este mai bine să începeţi cu o cantitate mică pe care să o măriţi treptat.

Dacă aveţi probleme cu diareea, atunci puteţi evita siropul de yacon. Acesta poate înrăutăţi lucrurile. Doza folosită în studiu a fost de aproximativ 10 gr. de fructooligozaharide pe zi, adică 20-25 gr. de sirop de yacon pe zi (4-5 linguriţe pe zi). În studiu, participanţii au luat siropul cu 1 oră înainte de masă. Doza eficientă poate fi de 1-2 linguriţe (5-10 gr.) înainte de micul dejun, prânz şi cină. Începeţi cu 1 linguriţă. Puteţi utiliza siropul de yacon şi ca îndulcitor, dar nu puteţi găti cu el, deoarece o temperatură ridicată (120°C) va distruge structura fructooligozaharidelor.

Este posibil ca şi momentul administrării să conteze. Poate fi mai eficient pentru reducerea apetitului dacă îl luăm cu 30-60 minute înainte de masă şi nu în timpul mesei.

Dacă vreţi să îl încercaţi, asiguraţi-vă că că este sirop de yacon 100% pur. Nu trebuie să fie nimic altceva adăugat în compoziţia lui.

Putem folosi şi alte suplimente ce conţin fructooligozaharide, majoritatea fiind mai ieftine decât siropul de yacon. Nu se ştie însă dacă acestea au acelaşi efect.


Merită încercat, dar eu nu mi-aş face multe speranţe

Un sirop dulce din Anzi care ne poate ajuta să slăbim tot atât de mult ca şi o dietă extremă de pierdere în greutate? Ştiţi ce se spune: dacă pare prea bun ca să fie adevărat, atunci probabil nu este adevărat.

Acestea fiind spuse, rezultatele acestui studiu sunt promiţătoare. Deşi încă nu s-a dovedit ştiinţific că siropul de yacon funcţionează, cred că merită să îl încercaţi dacă sunteţi curioşi. S-ar putea dovedi a fi un instrument folositor pentru pierderea în greutate pe termen scurt, dar nu vă puneţi toate speranţele în el, aşteptându-vă ca un sirop să fie soluţia permanentă pentru problemele de greutate. Dacă experienţa ne-a învăţat ceva, atunci acest lucru este că majoritatea “trucurilor” nu funcţionează, cel puţin nu pe termen lung.



Traducere de Patricia David după does-yacon-syrup-work, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.