CafeaDe ce spuma de la o cafea încălzită la microunde se ridică atunci când se adăugă zahăr? Acest lucru se întâmplă din cauza unui fenomen numit supraîncălzire. Dar mai întâi să înţelegem totul despre fierbere. Moleculele se evaporă întotdeauna la suprafaţa unui lichid.

 

Dacă lăsăm afară un pahar de apă, în cele din urmă apa va dispărea. Dacă încălzim lichidul, moleculele acestuia se mişcă mai repede, devin mai energice şi mai multe molecule trec în stare gazoasă. Drept consecinţă, lichidul dispare mai repede.

La punctul de fierbere, moleculele din orice parte a lichidului, nu doar de la suprafaţă, sunt suficient de energice pentru a trece în stare gazoasă. Acestea fac acest lucru mai uşor prin evaporare în aer decât fiind în recipient.

Toate recipientele au imperfecţiuni acolo unde aerul se încurcă atunci când se introduce un lichid. Cum aceste zone de aer se umplu cu vapori, acestea se măresc şi încep să se ridice. De aceea vedem şiruri de bule care provin de pe marginile sau de pe fundul recipientului.

Acum, într-un cuptor cu microunde, nu recipientul este cel se încălzeşte, ci apa. Întrucât recipientul rămâne rece, acesta răceşte de fapt lichidul care intră în contact cu el, ceea ce înseamnă că lichidul din centru este întotdeauna mai cald, uneori cu peste 10 grade Celsius.

Dar lichidul din centru nu poate fierbe, deoarece nu sunt bule de aer care să se evapore în interior. Între timp, lichidul din apropierea marginii recipientului atinge punctul de fierbere, lichidul din mijloc este mult mai cald; este supraîncălzit.

Adăugarea de zahăr sau a unui plic de ceai poate provoca fierbere energică. Asta din cauza faptului că imperfecţiunile suprafeţei introduc bule de aer fixe pe care lichidul supraîncălzit le evaporă.

Accidentele pot fi prevenite prin punerea unei linguri de plastic în cană sau în pahar în timp ce se încălzeşte la microunde. Deci, acum mergi şi experimentează. Dar fii atent!

Traducere de Ioana-Mădălina Ilinca după why-does-coffee-heated-up-in-the-microwave cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.