BrânzăEste adevărat că brânza albastră (brânza cu mucegai) determină apariţia  cancerului? Unul dintre cititorii noştri  au adus în discuţie acest subiect. Din fericire, răspunsul la această întrebare este negativ. Dar cred că ştiu de unde a pornit toată această poveste.

 

 

Brânza albastră este brânză cu mucegai. Iniţial a ajuns în acest fel pentru că a fost depozitată în peşteri unde existau o mulţime de spori de mucegai în aer, aşa cum se întâmplă în peşterile calcaroase naturale din Roquefort, Franţa. Încă din cele mai vechi timpuri a fost cunoscut faptul că unele brânzeturi trebuie să fie maturate pentru a avea aroma lor specifică.

Producătorii de brânză din Roquefort au recurs la stocarea brânzei în peşterile de calcar pentru ca aceasta să se răcească. Apoi, într-o zi, un lot de brânză a fost contaminat cu un mucegai albastru. Un suflet aventuros a gustat şi i-a plăcut aroma. Şi văzând că el a supravieţuit aventurii şi alţii au încercat acelaşi lucru. În curând  a devenit una dintre cele mai populare brânzeturi din Franţa.

În prezent brânza Roquefort este produsă prin pulverizarea caşului înainte de maturare cu o suspensie de Penicillium roqueforti. Acest mucegai are nevoie de oxigen pentru a supravieţui, prin urmare brânza trebuie să fie poroasă. Brânza este de obicei străpunsă cu ace din oţel inoxidabil pentru a permite pătrunderea unei cantităţi mai mari de oxigen. La un moment dat acele de cupru au fost folosite în cadrul acestui proces, dând naştere fără îndoială la concepţia greşită că nuanţa albastră a luat naştere prin adăugarea cuprului în brânză. În realitate această nuanţă este cauzată de prezenţa mucegaiului.

Desigur, ideea de a consuma alimente mucegăite nu sună apetisant. Dar există feluri şi feluri de mucegaiuri. Unele sunt periculoase, unele sunt sigure. Grijile nefondate legate de consumul de brânza albastră, de obicei, apar atunci când oamenii aud relatări legate de lucrurile neplăcute cauzate de toxinele produse de mucegaiuri numite micotoxine. Este vorba despre cazul adolescentul din Alberta care avea nevoie urgentă de un transplant de ficat  în urma consumului de  vin de rubarbă preparat  acasă care fusese contaminat cu rubratoxină B. Putem menţiona şi afirmaţia care susţine că mucegaiul care creşte pe trestia de zahăr poate produce acid 3-nitropropionic care ar putea duce la apariţia convulsiilor şi a comei. Sau putem face referire la zvonul că după războiul din  Rusia mii de persoane au murit în urma consumului de cereale care au devenit contaminate de tricotecene din mucegaiul Fusaria.

Un alt mit este acela că aflatoxinele produse de un mucegai care se poate dezvolta pe arahide sau porumb sunt printre cel mai puternici   compuşi cunoscuţi care pot determina apariţia cancerului .

Deci, este de înţeles că oamenilor care au auzit aceste povestiri li se face greaţă atunci când li se oferă brânză albastră. Dar nu vă faceţi griji. Penicillium roqueforti nu produce toxine. Produce totuşi nişte compuși aromaţi. Desigur, există şi alte brânzeturi mucegăite. Brânza Camembert este acoperită cu Penicillium camamberti care eliberează enzime ce produc o aromă caracteristică. Nici aceasta nu determină nicio problemă. Nu tot ceea ce este neclar este şi periculos. Dacă ţineţi neapărat să vă faceţi griji în privinţa brânzei mucegăite, făceţi-vă griji în privinţa conţinutului de grăsime al acesteia!



Traducere de Ecaterina Pavel după blogs.mcgill.ca, cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.