Un aliment ideal este cel care ne încântă papilele gustative şi este în acelaşi timp benefic pentru sănătatea noastră.  Cu siguranţă roşiile par să facă parte din această categorie. Nu există nici o îndoială că sosul de spaghete, ketchupul şi pizza se află printre alimentele favorite. În ultimii ani, am văzut o serie de studii care corelează consumul de produse pe bază de tomate cu un risc redus de apariţie a cancerului.

 

 

 

Am fost chiar informaţi în legătură cu unele experimente realizate pe şobolani în care cancerul a fost mai dificil de indus la animalele care fuseseră hrănite cu produse derivate din roşii. În general, se presupune că licopenul, compusul responsabil de culoarea roşie a tomatelor, este componentul activ. În orice caz, astfel de studii au determinat producătorii de alimente să solicite Administraţiei Alimentelor şi a Medicamentelor din SUA permisiunea de a plasa pe etichetele produselor care conţin tomate afirmaţii referitoare la sănătate.

În fond şi la urma urmei, despre alimentele care conţin soia şi ovăz se pretinde că au un rol benefic în reducerea colesterolului. În acelaşi timp, suplimentele pe bază de calciu sunt cunoscute pentru reducerea riscului de osteoporoză. Prin urmare, de ce produsele care conţin tomate să nu aibă posibilitatea de a fi prevăzute cu afirmaţii privitoare la reducerea riscului de cancer? O întrebare abordabilă. Şi Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor din SUA are un răspuns. Dovezile pur şi simplu nu sunt suficiente pentru a afirma constant că putem reduce incidenţa cancerului. Pe de altă parte, Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor din SUA aprobă faptul că ar putea exista unele beneficii asupra sănătăţii în urma consumului de roşii.

Prin urmare, permite afirmaţii oarecum şovăielnice, cum ar fi "cercetările ştiinţifice foarte restrânse şi preliminare sugerează că putem reduce riscul apariţiei cancerului de prostată dacă consumăm o jumătate de cană de roşii şi/sau sos de roşii pe săptămână". Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor din SUA  a ajuns la concluzia că există puţine dovezi ştiinţifice care susţin această afirmaţie." În ceea ce priveşte licopenul, a ajuns la concluzia că nu există suficiente dovezi pentru a putea  face o asociere între acesta şi reducerea riscului apariției cancerului.

Industria ripostează afirmând că cerinţele Administraţiei Alimentelor şi a Medicamentelor din SUA sunt prea stricte şi că dovezile existente care privesc licopenul sunt într-adevăr suficiente pentru a face posibilă  afirmarea faptului că există o legătură între acesta şi sănătate. Dar, pe baza unui studiu efectuat de cercetătorii de la Institutul Naţional al Cancerului şi de la Centrul de Cercetare al Cancerului ʺFred Hutchinsonʺ, se pare că scepticismul Administraţiei Alimentelor şi a Medicamentelor din SUA  în ceea ce priveşte licopenul este bine întemeiată.

Dacă licopenul oferă într-adevăr protecţie împotriva cancerului, atunci persoanele care au un nivel mai ridicat al acestui compus în sânge, ar trebui să aibă un risc redus. Dar lucrurile nu par să se întâmple aşa. Cercetătorii au urmărit peste 28.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 55 şi 74 de ani care nu au avut antecedente de cancer de prostată. În timpul perioadei de urmărire care a durat opt ani, 1.320 de persoane au fost diagnosticate cu cancer de prostată, dar nu a fost remarcată prezenţa unei legături între nivelurile de licopen din sânge şi apariţia bolii. Desigur, acest aspect urmează să fie investigat în continuare.

Nu putem pur şi simplu să ignorăm studiile care au demonstrat o asociere între consumul de roşii şi protecţia împotriva cancerului. Să ne amintim, totuşi, că roşiile au o structură chimică complexă şi conţin numeroşi compuşi pe lângă licopen care pot, fie singuri, fie în combinaţie cu licopenul, să acţioneze ca agenţi anti-cancerigeni. Dar poate cel mai important lucru pe care trebuie să îl reţinem în acest caz este acela că dovezile ştiinţifice nu sprijină conceptul de "superaliment" sau "super" ingredient. Legumele, fructele şi cerealele integrale au un conţinut ridicat de compuşi care au demonstrat că ar putea avea un rol protector împotriva cancerului. Ridicarea în slăvi a unui singur aliment sau supliment nu este răspunsul. Soluţia este să consumăm o varietate de alimente care conţin aceste substanţe chimice benefice, inclusiv produse care conţin roşii.



Traducere de Ecaterina Pavel după can-tomatoes-prevent-cancer cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.